Ensimmäinen Rauhan Tervehdys -lehden numero julkaistiin joulukuussa 1907. Tuolloin Suomen suuriruhtinaskunnassa elettiin suurten mullistusten aikaa.
Venäjän sortovuodet olivat kurittaneet suomalaisia rajoituksilla ja venäläistämispyrkimyksillä vuosikymmeniä. Maa teollistui kovaa vauhtia, ja yhteiskunnallisia muutoksia vaadittiin. Sananvapaus toteutui 1905. Naiset saivat äänioikeuden ja ensimmäiset eduskuntavaalit pidettiin 1907.
1900-luvun alku oli myös kirkon- ja uskonnonvastaista aikaa, sillä tieteellisessä kehityksessä uskonto nähtiin riippakivenä ja ajattelun jarruna. Niin Rauhan Tervehdys kuin pari vuotta aiemmin perustettu kristillis-yhteiskunnalliseksi itsensä luokitellut Kotimaa-lehti syntyivät ajatuksesta kristillisten arvojen ylläpitämisen ja kritiikiltä puolustautumisen tarpeesta.
Rauhan Tervehdyksen julkaisemisen aloitti Oulun Veljeyspiiri, jota perustamassa oli paikallisten luterilaisten lisäksi muun muassa baptisteja, vapaakirkollisia, pelastusarmeijalaisia ja uusheränneitä lestadiolaisia. Kyse oli siis kristittyjen ryhmittymien yhteisestä hankkeesta.
Lehden nimeksi valittiin Rauhan Tervehdys, koska nimen haluttiin olevan sellainen, että se toimisi ”yhteisenä rauhan viestinä kaikille ristiriitojen ahdistamille ihmisille”. Äänestyksessä Rauhan Tervehdys voitti toisena nimivaihtoehtona olleen Öljypuun lehden.
Rauhan Tervehdyksen ensimmäisen numeron kannessa (21.12.1907) nimivalintaa perusteltiin lukijoille viittaamalla Jeesuksen opetuslapsilleen antamaan neuvoon ja sen toteuttamiseen. ”Koska te sisälle huoneeseen sisälle menette, niin tervehtäkäät sitä ja sanokaat: Rauha olkoon tälle huoneelle! — Niinpä tämäkin lehti, Kristuksen rakkauden waatimana tahtoisi ryhtyä toteuttamaan Herramme ja Wapahtajamme käskyä julistamalla Hänen sanaansa.”
Lähde: Liisa Saarela: Hartauslehdestä monipuoliseksi seurakuntalehdeksi – Rauhan Tervehdys 1907–2007