Pääkirjoitus: Tähtien sota on jumalallinen näytös

22.3.22

"Olkoon voima kanssasi", toivottavat Tähtien sota -elokuvasarjassa pahaa Imperiumia vastaan taistelevat kapinalliset toisilleen. Voiman tarjoama suojelus kuulostaa suorastaan jumalalliselle, kirjoittaa Elsi Salovaara.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Mari Lähteenmaa .

”Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua”, sanoo pappi kirkkoväelle antaessaan Herran siunausta. ”Lähtekää rauhassa ja palvelkaa Herraa ilolla”, hän toteaa messun päätteeksi lähettäessään ihmisiä kotiin.

Tämä mielleyhtymä tuli mieleeni, kun istuin katsomassa Oulu Sinfonian muusikoiden soitannalla ryyditettyä klassikkoelokuvaa Tähtien sota – Uusi toivo.

”Olkoon voima kanssasi”, toivottavat elokuvasarjassa pahaa Imperiumia vastaan taistelevat kapinalliset toisilleen lähtiessään kohti vaarallisia tehtäviä. Voima on jotain, joka suojelee heitä.

Kun elokuvan sankari Luke Skywalker kysyy vanhalta jediritarilta, mikä tuo mystinen voima on, vastaus kuulostaa tutulla tapaa jumalalliselta.

Jediritarin mukaan voima on meidän jokaisen sisällä. Voima yhdistää kaikkia elollisia olentoja. Voima pitää oppia tuntemaan ja sitä pitää opetella käyttämään. Voimaa voi käyttää myös pahaan, ja voiman pimeä puoli houkuttaakin vallanhimoisia.

Kun elokuvassa Imperiumi räjäyttää kokonaisen planeetan, vanha jediritari tuntee sen sisällään. Hän tietää jotain pahaa tapahtuneen, sillä hän tuntee voimaan tulleen särön. ”Aivan kuin miljoona ääntä olisi yhtäkkiä vaiennut”, hän kuvailee.

Elokuvakokemus toi väistämättä mieleen myös viimeisen kuukauden maailmanpoliittiset heilahtelut. Varsinkin, kun yksi tosielämästä tuttu ja hajonnut imperiumi halutaan palauttaa voimakeinoin.

Aivan kuten Tähtien sota -elokuvissa, myös tosielämässä meidän on löydettävä sisältämme voima ja käytettävä sitä hyvään. Yhdessä olemme vahvempia.

Herra, armahda. Anna meille sinun rauhasi.

=> Anna palautetta tekstistä täällä

***

Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

Pääkirjoitus: Palaute kaipaa aina myös kiitosta

Pääkirjoitus: Nuoret tarvitsevat hengailupaikkoja

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä