Pateniemenrannan seurakuntakoti

Suoraan kysyttynä: Milloin tila vihitään ja milloin siunataan?

22.3.22

Pateniemenrannan seurakuntakoti vihitään käyttöön sunnuntaina 27. maaliskuuta. Otimme selvää, mitä eroa on tilan vihkimisellä ja siunaamisella.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Miksi tila vihitään ja kuka sen voi tehdä? Entä mitä tarkoittaa tilan siunaaminen? Kysyimme asiaa Tuiran kirkkoherralta Niilo Pesoselta.

Milloin tilan vihkiminen on tarpeen?

– Seurakunnan omistama tila vihitään käyttöön silloin, kun se on kirkko tai kun siinä vietetään säännöllisesti ehtoollisjumalanpalveluksia eli messuja. Pateniemen seurakuntakeskus ei ole kirkko, mutta siellä on tarkoitus viettää messuja.

– Vihkimisellä tila siirretään sakraaliin eli pyhään käyttötarkoitukseen, jumalanpalveluksen viettopaikaksi.

Kuka voi vihkiä tilan?

– Vihkimisen toimittaa piispa.

Onko vihkimistä varten olemassa kaavaa?

– Kirkon vihkimistä varten on olemassa oma kaavansa ja sitä sovelletaan myös muiden jumalanpalvelustilaksi vihittävien tilojen kohdalla. Pateniemen entisestä seurakuntatalosta luovuttiin vuonna 2015. Sen jälkeen rakennus purettiin. Jos jo kertaalleen vihitty rakennus puretaan, pitääkö vihkiminen myös purkaa?

– Ennen kuin kirkko tai muu jumalanpalveluspaikka poistetaan käytöstä, siellä vietetään messu, jossa todetaan, ettei tila ole enää jumalanpalveluskäytössä. Konkreettisesti tämä ilmenee siten, että alttarilla olevat tekstiilit ja esineet viedään pois jumalanpalveluksen päätteeksi.

Tilojen käyttöönottamisen yhteydessä puhutaan usein myös siunaamisesta. Milloin tila siunataan? Kuka voi tehdä sen?

– Siunata voidaan tilat, jotka eivät ole jumalanpalveluskäytössä. Tällaisia ovat esimerkiksi koti, työpaikka, sairaala tai sellainen seurakunnan tila, jossa ei pidetä jumalanpalveluksia. Seurakunnan tilan siunaa kirkkoherra. Kodin siunaamisen voi toimittaa kuka tahansa kristitty, mutta useimmiten sen tekee pappi.

=> Anna palautetta jutusta täällä

  • Tervetuloa sunnuntaina 27.3. kello 12 Pateniemenrannan seurakuntakotiin (Pateniemenranta 3). Piispa Jukka Keskitalon vihittyä tilan juhla jatkuu läheisellä Pateniemen yläkoululla (Sahanranta 2). Juhlassa selviää muun muassa uuden tilan nimi.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Tuiran seurakunta