Muskarikirkossa saa olla utelias

Muskarikirkko on lasten oma jumalanpalvelus, jossa Raamatun kertomukset käydään läpi lapsille ymmärrettävässä muodossa. Eikä tarvitse vain istua penkissä. – Täällä saa nousta, kävellä ja tutkia paikkoja, kertoo seurakuntapastori Kirsi Chen.

|

Kolmevuotias Valtteri ottaa korista soittimen ja esittelee sitä isälleen. Isä kertoo, että paikka on tuttu Valtterille. Olemme Pyhän Luukkaan kappelilla Linnanmaalla ja alkamassa on Muskarikirkko.

Tuiran seurakunnan seurakuntapastori Kirsi Chen kertoo, että Muskarikirkko on tarkoitettu kaikenikäisille lapsille.

– Etupäässä osallistujat ovat alle kouluikäisiä, välillä mukana on ollut joku isompikin lapsi ja myös sylivauvoja.

Chenin mielestä Raamatun kertomuksia voi yksinkertaistaa ja selkeyttää myös pienille lapsille ymmärrettävään muotoon.

– Ajattelen, että tämä on jumalanpalveluskasvatusta. Muskarimessun kaava on sama kuin tavallisenkin messun. Tänään toteutamme Muskarikirkon sanajumalanpalveluksena eli ehtoollista ei vietetä.

Kertomus viidestä leivästä ja kahdesta kalasta

Kirsi Chen kertoo messuun osallistujille kertomuksen viidestä leivästä ja kahdesta kalasta. Välillä lauletaan tarinaan liittyvä laulu. Soittimet soivat, ja kaikista pienin osallistuja päättää maistaa, mille soitin maistuu.

Paikalla olevat kuuntelevat tarinaa penkeillä istuen, mutta tilassa saa myös liikkua.

– Täällä saa nousta, kävellä ja tutkia paikkoja. Se, että lähtee paikaltaan liikkumaan, on turvallisuuden merkki: voin ja saan olla utelias. Ei myöskään tarvitse istua hiljaa, vaan voi puhua, laulaa ja soittaa, kertoo Chen.

– Lapsi saa kysyä, jos jokin asia askarruttaa. Vanhempien ei tarvitse miettiä eikä stressata sitä, että lapsen pitäisi olla hiljaa. Puheissa otan usein lapset mukaan keskustelemaan.

Valtteri viihtyy muskarikirkossa.

Soittoa, laulua ja kyselemistä

Muskarikirkossa lauletaan joka kerralla samat laulut, jotta mukana olisi aina jotain tuttua.

– Opettelemme lauluja ensin kuuntelemalla, sitten toistamalla. Myös kirkon symboleja tehdään tutuiksi lapsille. Rukouksessa käytämme mukana koko kehoa, teemme asiat lapsille mukavilla ja mielekkäillä tavoilla.

Muskarikirkossa ovat Chenin lisäksi mukana myös kanttori Anu Arvola, lastenohjaajat Pirjo Kangas ja Marja-Liisa Toropainen, sekä seurakuntamestari Soile Kontio. Chen esittelee heidät paikalle tulleille, ja kertoo lapsille, mitä kenenkin työhön sisältyy. Lapset kuuntelevat.

Chen kannustaa vanhempia tulemaan paikalle pientenkin lasten kanssa.

– Tämä on erityisesti lapsille suunniteltu matalan kynnyksen paikka. Muskarikirkossa lapsi saa olla lapsi. On ihana kuulla ja nähdä, kun tila täyttyy äänistä ja liikkeestä.

Kirsi Chen iloitsee myös siitä, että alkuvuoden aikana kävijöitä on ollut laajasti ympäri Oulua.

– Kevätkauden viimeinen Muskarikirkko on toisena pääsiäispäivänä täällä Pyhän Luukkaan kappelilla. Toivotan lapsiperheet tervetulleeksi sinne.

Messumuistoksi oma kala

Lopuksi kaikki voivat lopuksi käydä hakemassa alttarikaiteelle kiinnitetyn kalan muistoksi Muskarikirkosta.

Valtteri tutkii kaloja tarkkaan, sillä vaihtoehtoja on paljon. Mieluisan kalan löydyttyä siirrytään juomaan pillimehut ja hakemaan tarraa Messupassiin.

Valtteri kertoo, että mukavinta oli soittaminen ja laulaminen. Nyt on aika pukea ja lähteä isän kanssa kotiin. Olipa mukava Muskarimessu!

  • Kevään viimeinen Muskarimessu 2. pääsiäispäivänä ma 18.4. kello 14-14.45 Pyhän Luukkaan kappelissa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää