Pääkirjoitus: Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat kokoavat yhteen

17.5.22

"Jokainen pystyy kuuntelemaan toista, jos vain malttaa pysähtyä. Ymmärtäminen sen sijaan vaatii jo syvempää kuuntelemista ja eri näkökulmista katsomista", Petri Satomaa kirjoittaa.


Teksti: Petri Satomaa .

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien #Yhdessä2022 teema Kuuntelen. Ymmärrän. Kunnioitan mietittiin jo pari vuotta sitten. Se tuntuu olevan yhä ajankohtaisempi keskustelujen sisällöksi ja perusvireeksi. Teema haastaa tämän kevään tilanteessa enemmän kuin kukaan meistä osasi ajatella. Ajankohtainen maailmantilanne, Ukraina ja ilmastokysymykset ovat vahvasti esillä päivien yhteiskunnallisissa keskusteluissa.

Kirkko on näyttäytynyt viime aikoina vastakkainasetteluista ja erimielisyyksistä. Syynä ovat muun muassa mielipiteet tasa-arvoisesta avioliitosta. Kirkon ovi käy molempiin suuntiin, tehdään päätös tai annetaan julkilausuma kumpaan suuntaan tahansa. Tämän kevään kirkolliskokous käytti jälleen ison osan ajasta kysymyksen käsittelyyn.

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien tavoitteena on käydä toisia kunnioittavaa, asiantuntevaa ja rakentavaa keskustelua, jossa ei tarvitse luopua omista arvoista, tulkinnoista ja vakaumuksesta.

Jokainen pystyy kuuntelemaan toista, jos vain malttaa pysähtyä. Ymmärtäminen sen sijaan vaatii jo syvempää kuuntelemista ja eri näkökulmista katsomista. Sekään ei ole mahdotonta kenellekään. Kunnioittaminen onnistuu, kun ajattelemme, miten toivoisimme ihmisten suhtautuvan itseemme.

Vastakkainasettelun sijaan kannattaa asettua rinnakkain. Toivomme, että Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat toisivat meille lisää kuuntelemisen, ymmärtämisen ja kunnioittamisen taitoa.

#Yhdessä2022-tapahtuman ohjelmaan kannattaa tutustua ja tilaisuuksiin osallistua. Tervetuloa Kirkkopäiville ja Lähetysjuhlille!

Kirjoittaja on Oulunsalon kirkkoherra, Oulun yhteisen kirkkoneuvoston pj ja #Yhdessä2022- tapahtuman koordinaattori

=> Anna palautetta tekstistä täällä

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä