Toripolliisi päivystää Oulun kauppahallin edustalla.

Kirkkopäiville tulija: näe nämä Oulussa

17.5.22

Jos liikut Kirkkopäivien aikaan 20.-22.5. Oulussa, ehdit ehkä tutustua myös näihin keskustassa ja sen tuntumassa sijaitseviin kohteisiin.


Kuvat: Sanna Krook/Oulun kaupunki, Wikipedia, Kirkon kuvapankki .

Toripolliisi

Toripolliisi on Oulun torilla, kauppahallin vieressä seisova pronssinen patsas – ja taatusti yksi Oulun tunnetuimmista maamerkeistä.

Kuvanveistäjä Kaarlo Mikkosen suunnitteleman patsaan innoittajina olivat Oulun kauppatorilla vuosina 1930–1970-luvuilla järjestystä valvoneet kolme toripoliisia.

Vanttera poliisimies on suosittu kaveri valokuviin – esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa on yli 9700 julkaisua aihetunnisteella #toripolliisi. Ehkä Kirkkopäivien aikaan otat Toripolliisin luona selfien sinäkin?

Tiernapojat

Oulun seudulla on 1800-luvulta lähtien esitetty joulun alla laulunäytelmää, joka kertoo itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo sekä kuningas Herodeksesta

Oulun vanhaa tiernapoikaperinnettä kunnioittaa kuvataiteilija Sanna Koiviston pronssinen Tiernapojat-patsas. Tiernapoikakuvaelman hahmot seisovat Kirkkokadun ja Saaristonkadun risteyksen tuntumassa (suunnilleen osoitteessa Kirkkokatu 29).

Paska kaupunni -graffiti

Oulun keskustassa on myös teos, jolle ei voi nimetä yhtä yksittäistä tekijää. Spraymaalilla kirjoitettua tekstiä rakennuksen seinässä ei kaikkien mielestä voi kutsua teokseksi, mutta tunnettu Valkealinnan talon seinässä (Uusikatu 22) oleva Paska kaupunni -teksti joka tapauksessa on.

Seinäkirjoituksen innoittajana pidetään Oulussa kasvaneen rock-muusikon ja kirjailijan Kauko Röyhkän Paska kaupunki -kappaletta. Tekstiä on yritetty peittää maalikerroksella useaan otteeseen, mutta aina se käydään tekemässä uudelleen.

Hupisaaret

Keskustan välittömässä läheisyydessä on Hupisaaret, oululaisten suosima vehreä keidas. Alue muodostuu kymmenistä pienistä Oulujoen suiston saarista, joita erottavat toisistaan pienet purot.

Hupisaarilla on tiheä puistokäytävä- ja pyörätieverkosto. Hupisaarilla sijaitsevia käyntikohteita ovat myös muun muassa Pohjois-Pohjanmaan museo ja Taidemuseo sekä Merikosken kalatie.

Cafe Krypta

Oulun tuomiokirkon kivijalassa sekä kirkkotarhassa pilvikirsikkapuiden katveessa toimii kesäaikaan kesäkahvila. Tarjolla on edulliseen hintaan kahvia, teetä ja tuoreita leivonnaisia. 

Kirkkopäivien aikana Cafe Krypta (Isokatu 6) on avoinna torstaina 19.5. ja perjantaina 20.5. kello 10–18, lauantaina 21.5. kello 10–17.

=> Anna palautetta tai vinkkaa vielä jokin kohde

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Limingan seurakunta Lumijoen seurakunta Muhoksen seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta Tyrnävän seurakunta