Saamelainen kulttuuri ja kirkollinen elämä pääroolissa Inarissa

Joka neljäs vuosi järjestettävillä saamelaisten kirkkopäivillä on keskipistessä saamelainen kulttuuri ja kirkollinen elämä. Ohjelmassa on jumalanpalveluksia, keskusteluita, luentoja ja kulttuuriohjelmaa. Tapahtuma on ilmainen eikä siihen ole ilmoittautumista.

Saamelaisten kirkkopäiviä vietetään 5.–7. elokuuta Inarissa. Teemana on Pyhä tuli – pyhä kansa, saameksi käännettynä Bassi Dolla – Bassi Álbmot.

Joka neljäs vuosi järjestettävillä kirkkopäivillä on keskipistessä saamelainen kulttuuri ja kirkollinen elämä. Kirkkopäivien ohjelmassa on jumalanpalveluksia, keskusteluita, luentoja ja kulttuuriohjelmaa. Ohjelmaan osallistuminen on ilmaista ja kirkkopäiville ei tarvitse ilmoittautua.

Kirkkopäivien tarkoitus on vahvistaa, uudistaa ja innostaa saamelaisia yli valtioiden rajojen sekä vahvistaa saamelaisten hengellistä, teologista ja taiteellista rikkautta. Lisäksi päivät tukevat saamen kielten asemaa ja niiden käyttöä kirkossa sekä tarjoavat kohtaamispaikan eri-ikäisille ihmisille.

Saamelaisten kirkkopäivien järjestämisestä vastaavat Suomen saamelaistyön neuvottelukunta, Norjan ja Ruotsin saamelaiset kirkkoneuvostot, Oulun hiippakunta, Inarin seurakunta ja Lapin ortodoksinen seurakunta. Barentsin kirkkojen neuvosto tukee Venäjän saamelaisten osallistumista kirkkopäiville. 

Tapahtumaan osallistujille on luvassa seminaareja ja työpajoja ajankohtaisista aiheista. Kirkkopäivien aikana puhuu muun muassa Tore Johnsen, joka työskentelee amanuenssinsa Kirkollisessa koulutuskeskuksessa Tromssassa. Hän puhuu Saamenmaan luonnonalueiden kristillisyydestä ja arjen kristillisyyden teologisesta merkityksestä.

Johnsen avaa sitä, miten kristillinen perinne ”orientoi” ihmisen suhteessa maailmaan. Johnsen on tehnyt aiheesta tutkimusta ja kuvaa seminaarissa, millaiset perinteet, tarinat, kokemukset ja tulkinnat liittyvät esiin nouseviin kokonaiskäsityksiin.

Saamelaisyliopiston tutkija ja opettaja Lovisa Mienna Sjöberg Norjan Kautokeinosta puhuu otsikolla ”Siunauksesta siunaukseen”.

– Saamenmaalta löytyy paljon toimintatapoja, jotka luovat pohjan sille, miten me ymmärrämme ihmisen roolin siunauksessa. Seminaarissa nostetaan esiin muutamia esimerkkejä saamelaisesta perinteestä ja teemoja, kuten mikä on Jumalan rooli ihmisen elämässä ja mikä on ihmisen osa siunaamisessa. Tässä pohjana ovat saamelaiset tarinat ja toimintamallit, Sjöberg sanoo.

Kirkkopäivillä on aiheena myös saamelaisten itsemurhien ehkäisy, josta puheenvuoron pitävät Jon Petter Stoor ja Heidi Eriksen. Stoor on ollut johtajana projektiryhmässä, joka laati Pohjoismaisen saamelaisten itsemurhien ehkäisysuunnitelman vuonna 2017. Eriksen toimii kunnanlääkärinä Utsjoen terveyskeskuksessa.

Työpajoissa on valittavana muun muassa virsityöpaja, Raamatunkäännöstyöpaja sekä käsityötyöpaja. Yksi ohjelmavaihtoehto on opastettu kierros Saamelaismuseo Siidan näyttelyssä.

Saamelaismusiikin juhlaa kirkkopäivillä​​

Saamelaisilla kirkkopäivillä saamelaisten musiikkiperinteet ovat vahva osa päivien ohjelmaa. Tapahtumaviikonloppuna järjestetään kaksi konserttia.

Perjantaina 5.8. kello 19 ”Čále Jesus iežat gova” -virsikonsertissa esiintyvät Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja Raimo Paaso.

– On uskomatonta, miten urkujen soinnilla pystytäänkin korostamaan ja tuomaan esiin saamelaista laulutapaa ja sen parhaita puolia, Paaso sanoo.

Näkkäläjärvi-Länsmanin mukaan hänen tulkintansa sekoittaa uutta ja vanhaa maailmaa, kiinnittäen virsiperinteen osaksi tätä aikaa. Ainutlaatuista on, että esiäitien ääni virsissä sekoittuu Raimo Paason uruilla luomaan äänimaisemaan.

Virsiä veisataan perinteisellä veisuutavalla myös yhdessä. Konsertin päätteeksi iltahartauden toimittaa arkkipiispa Tapio Luoma.

​​Lauantaina 6.8. kello 19 konsertissa esiintyy kahden pitkän linjan muusikon, Tero Harjun ja Aimo Aikion yhteistyöstä syntynyt kokoonpano Čaʹppesrääʹstes-yhtye. Sen tuotanto koostuu koltansaamenkielisistä kappaleista ja musiikkia on julkaistu tähän mennessä ainoastaan sosiaalisessa mediassa. Kappaleet esitetään tapahtumassa akustisesti, Aikio soittaa kitaraa ja Harju laulaa.

​​Anna Morottaja esittää konsertissa perinteisiä inarinsaamelaisia livđejä. Livđe on vokaalimusiikkia, eli lavalla on yksin Anna äänensä kanssa. Livđejen lomassa hänen äänensä taipuu myös luonnon äänten matkintaan.

​​Konsertin kolmannesta osuudesta vastaa Sámi Grand Prix 2022 -laulukilpailun voittaja, joikaaja ja laulaja Ingá-Máret Gaup-Juuso. Hän esiintyy konsertissa Tundra Electro -yhtyeensä kanssa. Tundra Electro yhdistelee perinteistä saamelaislaulua kokeelliseen elektroniseen musiikkiin ja perinteisen intialaismusiikin vivahteisiin.

=> Lue lisää Saamelaisista kirkkopäivistä täältä


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää