Kempeleen Vanha kirkko otetaan käyttöön remontin jälkeen

Kempeleen seurakunnan 1600-luvulla rakennettu Vanha kirkko otetaan kunnostuksen jälkeen käyttöön sunnuntaina 2. lokakuuta kello 10 kaikille avoimessa juhlamessussa.

Kempeleen seurakunnan 1600-luvulla rakennettu Vanha kirkko otetaan kunnostuksen jälkeen käyttöön sunnuntaina 2. lokakuuta kello 10 vietettävässä juhlamessussa, jonka toimittaa Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo. Juhla on avoin kaikille kiinnostuneille.

Kirkon restauroivat laajat kunnostustyöt aloitettiin vuonna 2017 ja nyt ollaan loppusuoralla. Tällä hetkellä Kirkonmäen pihatyöt ja huoltotilan tekniset työt ovat vielä kesken.

 Vanhan kirkon restauroiva korjaustyö on valmistumassa ja juhlamieli nousee. Seurakunta saa nyt kirkkonsa takaisin siihen käyttöön, johon se on rakennettu. Se on hieno juttu, iloitsee vs. kirkkoherra Erja Oikarinen.

Messuun voi osallistua myös uudessa kirkossa

Kutsuvieraiden määrä on rajattu pieneksi, jotta mahdollisimman moni seurakuntalainen pääsisi pienehköön Vanhaan kirkkoon osallistumaan juhlamessuun.

Juhlamessuun voi osallistua yhtä aikaa myös Kempeleen Pyhän Kolminaisuuden kirkossa, jonne messu striimataan livelähetyksenä. Pyhän Kolminaisuuden kirkossa jaetaan myös ehtoollinen, ja lapset voivat siellä messun aikana osallistua lasten kirkkohetkeen. Kirkkojen ovet avataan seurakuntalaisille kello 9.

Heti messun jälkeen Kirkonmäeltä on bussikuljetus ruokailuun ja juhlaan Kokkokankaan seurakuntakeskukseen, ja sieltä on bussikuljetus juhlan päätyttyä takaisin Kirkonmäelle.

Juhlassa tervehdyssanat lausuvat kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisu Juvani ja kunnanjohtaja Tuomas Lohi. Seurakunnan entiset ja nykyiset kirkkoherrat Veikko Kärnä, Markku Korpela, Pekka Rehumäki ja Kimmo Helomaa ovat vs. kirkkoherra Erja Oikarisen haastateltavina. Juhla päättyy piispa Jukka Keskitalon päätössanoihin ja siunaukseen.

Myös piispa Jukka Keskitalo odottaa sunnuntailta mieleenpainuvaa ja arvokasta juhlaa.

 

Kempeleen Vanha kirkko on yksi Suomen arvokkaimmista puukirkoista.

 

 Kempeleen Vanha kirkko on yksi Suomen arvokkaimmista puukirkoista. Toppeliuksen ja Granbergin hirsimaalaukset tekevät siitä kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisen. Arvostan kovasti Kempeleen seurakunnan päätöstä viedä läpi tämä useiden vuosien mittainen restaurointihanke.

 Olen pannut ilolla merkille myös Kempeleen Wanhan Kirkon Ystävät ry:n keräyksen kirkon hyväksi. Kaikki tämä kertoo seurakuntalaisten rakkaudesta kirkkoaan kohtaan, toteaa piispa Jukka Keskitalo.

Vanha kirkko jatkaa pääosin kesäkäytössä

Vanhaa kirkkoa on tarkoitus käyttää taas Kempeleen seurakunnan tilaisuuksissa erityisesti kesäkaudella, mutta myös joulun ja pääsiäisen aikaan. Kirkko on myös suosittu vihki- ja kastekirkko toukokuusta syyskuun loppuun kestävän avoinna olonsa aikana.

Kempeleen Vanha kirkko on rakennettu kirkonrakentaja Matti Härmän johdolla 1689–1691. Kirkko on yksi Suomen vanhimpia puukirkkoja. Se on rakenteeltaan tukipilarikirkko ja kuuluu rakennustyyppinsä pienimpiin, sillä siinä on vain yksi pilaripari.

Kirkon seinillä ja holvissa on Mikael Toppeliuksen ja Emanuel Granbergin maalaamat hirsimaalaukset vuosilta 1785–1786 ja 1795. Museovirasto on määritellyt maalaukset Ristiltäotto ja Marian ilmestys eräiksi 1700-luvun kauneimmista kirkollisista taideteoksista Suomessa. Kempeleen Kirkonmäki on myös määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

 

Kempeleen Kirkonmäki on myös määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

 

Messussa piispa Keskitaloa avustavat muun muassa Kempeleen vs. kirkkoherra Erja Oikarinen sekä diakoni Elisa Iso-Junno. Musiikista vastaavat kanttorit Marjo Irjala ja Taru Ängeslevä ja musiikissa avustaa Kempeleen kirkkokuoro. Lisäksi mukana avustamassa muissa tehtävissä on vapaaehtoisia ja työntekijöitä sekä partiolippukunta Samposet.

Vanhan kirkon käyttöönottomessuun voi osallistua striimattuna Pyhän Kolminaisuuden kirkon lisäksi omalla laitteella Kempeleen seurakunnan Facebook-sivun kautta. Sivuilta löytyy myös useita videoita kirkon restauroinnista.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää