Luomakunta ympäröi meitä aivan kaikkialla

Ihmisen ja luonnon välillä on niin kokonaisvaltainen riippuvuussuhde, että emme voi suhtautua siihen välinpitämättömästi. Näin sanoo Mikko Pyhtilä, joka Suomen Lähetysseuran lähetystyön asiantuntijana keskittyy erityisesti ympäristö- ja ilmastonmuutoskysymyksiin.

Jokaisen olisi Pyhtilän mielestä syytä käsittää se oleellinen elämän realiteetti, että olemme sataprosenttisen riippuvaisia luonnosta.  

– Olemme siinä kiinni joka ikisessä hengenvedossa. Tämän tiedostaminen patistaa meitä itse kutakin miettimään omaa suhdettaan luontoon. 

Pyhtilä vertaa luomakuntaa Jumalan läsnäoloon: samalla tavalla kuin kristityllä ei ole paikkaa, jossa Jumala ei olisi läsnä kuulemassa rukouksiamme, samalla tavalla luomakunta ympäröi meitä aivan kaikkialla.

Ei yksinomaan rukousta  vaan myös toimintaa

Parhaillaan vietetään maailmanlaajuista ekumeenista rukousjaksoa maapallon suojelemiseksi. Luomakunnan aika -rukousjakso pidetään joka vuosi syyskuun ensimmäisestä päivästä lokakuun neljänteen päivään.

Rukousjakso ei haasta pelkästään rukoilemaan luomakunnan puolesta vaan myös toiminaan sen hyväksi.

Niin sanottuja ekotekoja Pyhtilä ei ryhdy kenellekään ehdottamaan, jokainen pystyy etsimään itselleen sopivimmat ympäristötekojen paikat. Mutta luontoon Pyhtilä kannustaa meitä menemään. Ja varomaan suorittamista.

– Luonnosta tulee helposti suorittamisen paikka: pitää pyydystää se suurin kala tai pitää pyöräillä paljon kilometrejä. On ihan arvokasta pelkästään viivähtää luonnossa: istuskella, kuunnella luontoa, katsella minkälaista elämää siellä kasvaa.

Luontoon lähteminen antaa myös mahdollisuuksia kasvaa luonnon kunnioittamiseen. 

Pyhtilä muistuttaa, että ei ole tarpeen lähteä minnekään erämaahan. Ihan kaupunkioloissakin lähipuistossa tai ruohikkoisella pläntillä asfaltin laidalla voi pysähtyä miettimään, mitä kaikkea elämää meidän ympärillämme on ja mikä on kaiken tarkoitus. 

– Luomakunnassa sen jokaisella osalla on oma merkityksensä.

Marjastamalla, sienestämällä tai kalastamalla puolestaan voi kehittää ruokaymmärrystä: kaikki mitä syömme tulee luomakunnasta.

Ympäristötyötä jo Tansansiassa

Lähetysseuran työntekijänä Pyhtilä kiertää eri puolella Suomea puhumassa luomakunnan pyhyydestä, ilmastonmuutoksesta ja toivosta.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset – esimerkiksi arvaamattomaksi muuttuneet sateet ja äärimmäisen kuivuuden – hän näki läheltä työskennellessään vuosia Tansaniassa. 

– Tansaniassa toimin lähetystyön koordinaattorina, mutta työhöni liittyi myös ympäristökasvatusta ja ympäristöasioiden esilläpitoa. Nykyisessä työssäni Suomessa pohdin ihmisen suhdetta ympäristöönsä. Perusviestini ei juurikaan ole muuttunut niistä ajoista kun olin partiotyöntekijänä tai lähetyssihteerinä Utajärven seurakunnassa, Pyhtilä miettii. 

Kristityn elämään kuuluu toivo

Muun muassa lähetysjärjestöjen kautta kuulemme Suomessakin siitä, miten ympäristöasiat vaikuttavat ihmisten arkeen muualla maailmassa.

Esimerkiksi ilmastonmuutosta Pyhtilä pitää vakavana uhkana, josta saa syystäkin olla huolissaan. 

– Mutta kristityn elämään kuuluu vahvasti toivo. Vaikka on paljon asioita, jotka synnyttävät toivottomuutta, kirkko lähtee liikkeelle siitä, että asioille voidaan tehdä jotakin. Aina on toivoa.

 

Kuunnelkaa luomakunnan ääntä!

  • Vuosittain 1.9.4.10. vietetään maailmanlaajaa ekumeenista rukousjaksoa maapallon suojelemiseksi. Ajankohta perustuu ortodoksisen kirkkovuoden luomakunnan päivään (1.9.) ja läntisen kirkkovuoden Franciscus Assisilaisen muistopäivään (4.10.).
  • Tämänvuotinen teema on ”Kuunnelkaa luomakunnan ääntä!”. Rukousjakso muistuttaa siitä, että ihmiskunta ei ole onnistunut kuuntelemaan luomakuntaa.
  • Tämänkertaisen rukousjakson symboli on palava pensas. Laajat metsäpalot ovat yksi merkki ilmastonmuutoksen tuhoavista vaikutuksista, jotka kohdistuvat usein kaikkein heikoimpiin. 
  • Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä kampanja löytyy aihetunnisteilla #SeasonOfCreation ja #luomakunnanaika.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää