Myös seurakunnalle voi testamentata

Testamenttilahjoituksella voi ohjata rahaa itselle tärkeiden arvojen mukaiseen toimintaan. Saajana voi olla vaikkapa järjestö tai seurakunta.

Monet järjestöt – esimerkiksi Syöpäsäätiö, Unicef, Suomen Punainen Risti ja Suomen luonnonsuojeluliitto – kertovat aktiivisesti ottavansa vastaan testamenttilahjoituksia. Sen sijaan seurakunnat eivät juuri testamenttaamismahdollisuudesta kerro.

– Ehkä mekin voisimme pitää tätä mahdollisuutta enemmän esillä, myöntää Oulun seurakuntayhtymän lakimies Kristiina Harjuautti.

Diakonia-apua saanut testamenttasi satoja tuhansia

Voiko seurakunnalle siis testamentata? Lyhyesti sanottuna: kyllä voi. Oululaset seurakunnat ovat silloin tällön testamenttilahjoituksia saaneetkin.

Harjuautti muistaa, kuinka pari–kolme vuotta sitten saatiin useamman sadan tuhannen euron suuruinen testamenttilahjoitus.

–Edesmennyt oli jossakin vaiheessa elämässään ollut seurakunnan diakonia-avun piirissä. Tämä oli ollut hänelle niin merkityksellinen asia, että hän halusi testamentata näin huomattavan summan nimenomaan seurakunnan tekemälle auttamistyölle.

Harjuautti korostaa, että testamentattavan summan ei tarvitse olla valtava.

– Joskus testamenttilahjoitus on ollut satojen tuhansien eurojen arvoinen kuolinpesä, toisinaan 2000–3000 euroa. Kiitollisena otamme vastaan kaikenkokoiset lahjoitukset. Esimerkiksi diakoniatyössä muutamakin tuhat euroa on iso raha.

”Ei organisaatiolle vaan ihmisille”

 Usein testamentti kohdennetaan nimenomaan diakoniatyölle, mutta myös esimerkiksi vanhustyöhön sekä lapsi- ja nuorisotyöhön on haluttu antaa rahaa.

Harjuautin mielestä onkin harhaanjohtavaa puhua ”seurakunnalle testamenttaamisesta”:

– Eihän raha millekään organisaatiolle mene. Ei raha mene seurakunnalle, vaan ihmisille, jotka ovat mukana seurakunnan tarjoamassa toiminnassa. Testamenttaamalla voi auttaa lähimmäistä.

Harjuautti täsmentää, että jos joku päätyy jättämään omaisuuttaan seurakunnalle, koko omaisuutta sille ei tarvitse osoittaa. Testamentata voi minkä kokoisen osan omaisuudesta haluaa.

Jos edesmenneellä ei ole testamenttia, omaisuus jakautuu perillisten kesken perimysjärjestyksessä. Ellei serkkua läheisempää sukulaista ole, omaisuus siirtyy valtiolle.

Tiettyyn kohteeseen vai vapaat kädet?

Testamenttia laadittaessa lahjoittaja voi kohdentaa lahjoituksensa johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen tai jättää päätöksen testamenttivarojen käytöstä seurakunnalle.

– Jos käyttötarkoitusta ei ole tiukasti määritelty, seurakunnalla on vapaat kädet miettiä, mikä toiminnan osa-alue tarvitsisi rahaa. Toisaalta jos testamentin tekijä on määritellyt tietyn käyttökohteen, seurakunta saa siitä selkeät askelemerkit ryhtyä toteuttamaan hänen tahtoaan.

Ei sijaa jälkipuheille

Muutamat järjestöt tarjoavat maksutonta apua testamentin laatimiseen silloin kun järjestö on itse testamentin saajana. Oulun seurakunnissa on linjattu, että yhtymän lakimies ei laadi kenellekään testamenttia.

– On ihan ymmärrettävää, että lahjoittaja haluaisi sen palvelun, mutta olemme päätyneet tähän ratkaisuun. Niin ei jää mitään sijaa jälkipuheille.

– On esimerkiksi mahdollista, että perikunta ei ole tiennyt mitään läheisensä seurakunnan hyväksi tekemästä testamentista. Kun seurakunta ei ole missään tekemisissä asiakirjojen laatimisen kanssa, kukaan ei pääse väittämään, että testamentin saaja olisi jotenkin yrittänyt vaikuttaa testamentin sisältöön.

Testamentin voi tehdä itsekin

Testamentin laatimisessa apua tarvitsevia Harjuautti ohjaa ottamaan yhteyttä esimerkiksi oikeusaputoimistoon, asianajotoimistoon tai pankkiin. Ne veloittavat perustestamentin teosta muutamia satoja euroja.

Testamentin voi tehdä myös itse. Harjuautin mukaan tehtävä ei ole vaikea, kunhan pitää huolen, että muutamat muotoseikat täyttyvät.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää