Vaalikone auttaa äänestäjiä ehdokkaan löytämisessä

10.10.22

Seurakuntavaalien vaalikone avautuu 10. lokakuuta. Oulussa äänioikeutetuille lähetetään viikolla 42 kirjeet, joissa esitellään oman seurakunnan ehdokkaat.


Seurakuntavaalien valtakunnallinen vaalikone avautuu 10. lokakuuta osoitteessa www.seurakuntavaalit/vaalikone. Vaalikoneen avulla voi etsiä itselleen sopivan ehdokkaan marraskuun seurakuntavaaleihin.

Kysymyksissä tiedustellaan esimerkiksi sitä, mihin seurakunnan kannattaisi suunnata toimintaansa, mistä voitaisiin säästää ja tulisiko kirkon vihkiä myös samaa sukupuolta olevat. Osa seurakunnista on lisännyt mukaan myös omia kysymyksiään.

Oulun seurakunnat lähettävät äänioikeutetuille kotiin kirjeet, joissa kerrotaan vaaleista, ehdokkaista ja äänestyspaikoista. Kirjeet postitetaan viikolla 42.
Ehdokkaisiin ja äänestyspaikkoihin voi tutustua myös osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/seurakuntavaalit.

Oulun seurakuntien sekä muiden Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakuntien ehdokkaat esitellään kuvallisesti myös 3.11.2022 ilmestyvässä lehdessä.

Oulussa on kahdet vaalit

Seurakuntavaalit järjestetään sunnuntaina 20.11. Vaalien ennakkoäänestys on 8.–12.11. Tulevien luottamushenkilöiden toimikausi on 2023–2026.

Rauhan Tervehdyksen levikkialueen itsenäisissa seurakunnissa Limingassa, Lumijoella, Muhoksella ja Tyrnävällä äänestetään ehdokkaita seurakunnan kirkkovaltuustoon. Hailuodossa ei tarvitse järjestää äänestystä, sillä siellä ehdokkaita tuli yhtä monta kuin paikkoja oli jaossa.

Oulussa  seitsemän seurakuntaa muodostaa seurakuntayhtymän, joten vaaleilla valitaan jäsenet sekä oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakunnan toimintaa että yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka käyttää ylintä päätösvaltaa seurakuntayhtymässä. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa. Äänestää voi vain oman kotiseurakunnan ehdokkaita.

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää 16 vuotta viimeistään vaalipäivänä täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää.

Vaalitoimitsijoille töitä tarjolla

Oulun seurakunnat rekrytoivat parhaillaan vaalitoimitsijoita seurakuntavaaleja varten. Toimitsijoita tarvitaan ennakkoäänestykseen sekä varsinaiseksi vaalipäiväksi.

Vaalitoimitsijana voi toimia täysi-ikäinen evankelisluterilaisen kirkon jäsen missä tahansa Oulun seitsemästä seurakunnasta. Toimitsijana ei voi kuitenkaan olla seurakunnassa, jossa on itse ehdokkaana tai jossa ehdolla on oma puoliso, lapsi, sisarus tai vanhempi.

Tehtävää voi hoitaa valintansa mukaan muutaman tunnin kerrallaan tai vaikka kokonaisen päivän ja useana päivänä. Tarvetta on noin 150 vaalitoimitsijalle.

Oulun seurakuntayhtymä kouluttaa vaalitoimitsijat tehtäväänsä. Koulutustilaisuus pidetään tiistaina 1.11. kello 18–19 Sofia seurakuntakeskuksessa (Isokatu 17, 2. kerros).

Sekä koulutuksesta että toimitsijan työstä maksetaan palkkio. Toimitsijaksi voi hakea 18.10. kello 16 mennessä osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/seurakuntavaalit.

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Limingan seurakunta Lumijoen seurakunta Muhoksen seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta Tyrnävän seurakunta