Itsenäisyyspäivää juhlistetaan perinteikkäästi niin kirkoissa, kodeissa kuin hautausmailla

29.11.22

Jumalanpalvelusten lisäksi luvassa on seppeleenlaskuja, juhlia ja soihtukulkueita. Oulussa kaupunki toivoo myös kiinteistöjen vaihtavan valaistuksen värimaailman sinivalkoiseksi, jos mahdollista.


Oulun seurakunnat juhlistavat itsenäisyyspäivää tiistaina 6. joulukuuta. Kello 10 pidetään itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukset Oulun tuomiokirkossa sekä Haukiputaan, Kiimingin, Oulunsalon, Oulujoen, Ylikiimingin ja Yli-Iin kirkoissa.

Tuomiokirkon jumalanpalvelusta voi seurata myös verkon välityksellä osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi. Kiimingin jumalanpalvelus lähetetään Kiimingin seurakunnan YouTube-kanavalla ja Ylikiimingin jumalanpalvelus Ylikiimingin kirkon YouTube-kanavalla.

Jumalanpalvelusten jälkeen on kunniakäynnit ja seppeltenlaskut Haukiputaan, Kiimingin, Oulujoen, Oulunsalon, Ylikiimingin ja Yli-Iin sankarihaudoilla.

Tuomiokirkon kirkkotarhassa on kunnianosoitus sankarimuistomerkillä ennen jumalanpalvelusta kello 9.45. Oulun hautausmaalla on kunnianosoitukset sankari- ja muilla muistomerkeillä kello 11.30.

Juhlapäivä jatkuu yhteisissä juhlissa

Haukiputaan seurakuntakeskuksessa kello 11.45 alkavassa juhlassa puhe, musiikkiohjelmaa ja kirkkokahvit.

Kirkkoherra Jaakko Tuisku kertoo, että Haukiputaalla on pitkät perinteet itsenäisyyspäivän vietossa. Juhla järjestetään yhteistyössä veteraanijärjestöjen, reserviläisten, partiolaisten ja Lionsien kanssa.

– Itsenäisyyspäivän juhlassa pääsee liittymään suomalaiseen tarinaan itsenäisyydestä ja vapaudesta. Saamme olla kiitollisia tästä hyvästä isänmaasta.
Myös muissa seurakunnissa vietetään itsenäisyyspäivän juhlia sekä nautitaan juhlakahvit tai ruokaillaan yhdessä.

Oulunsalossa on seppeleenlaskun jälkeen juhlakahvit Toimitalolla ja juhla kirkossa. Oulujoen kirkossa on tarjolla seppeleenlaskun jälkeen keittolounas. Kiimingin, Ylikiimingin ja Yli-Iin seurakuntataloilla tarjotaan sankarihaudoilla käyntien jälkeen ruokailu ja kahvit.

Hailuodon kirkossa kello 10 alkavan itsenäisyyspäivän sanajumalanpalveluksen tehdään kunniakäynti sankarihaudoilla. Sen jälkeen tarjolla on kirkkokahvit ja juhlaohjelmaa.

Limingan itsenäisyyspäivän perhejumalanpalvelus ja partiolaisten lupauksenantotilaisuus alkaa kello 10. Kirkosta jatketaan kunniakäynnille sankarihaudoille.

Lumijoella itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus pidetään kello 10 kirkossa. Sen jälkeen on seppeleiden lasku sankarihaudoille. Itsenäisyyspäivän viettoa jatkuu seurakuntatalossa, juhlan järjestävät yhteistyössä seurakunta ja kunta.

Muhoksen kirkossa on itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus kello 10. Sen alussa on partiolaisten lupauksenanto. Jumalanpalveluksen jälkeen kunniakäynti sankarihaudoille sekä itsenäisyyspäivän juhla ja kirkkokahvit seurakuntatalossa yhteistyössä Muhoksen kunnan kanssa.

Tyrnävän kirkossa pidetään sanajumalanpalvelus kello 10 ja sen päätyttyä tehdään seppeleenlasku sankarihautausmaalla. Temmeksen sankarihautausmaalla seppeleenlasku on päivällä, kulkue lähtee Väinölästä kello 13.30.

Oulussa soihtukulkueita ja juhlavalaistusta

Oulussa itsenäisyyspäivä alkaa kunnialaukauksilla ja lipunostolla Linnansaaressa kello 9. Oulun kaupungin kaikille avoin kansalaisjuhla alkaa Madetojan salissa kello 13. Perinteistä itsenäisyyspäivän ohjelmaa on myös ylioppilaiden soihtukulkue kauppatorilta Oulun hautausmaan sankarimuistomerkille kello 17.30.

Kuva on Oulunsalon Norret -lippukunnan soihtukulkueesta viime vuodelta. Kuvan otti Perttu Kurvi.

 

Myös muutamilla partiolippukunnilla on juhlava tapa huomioida itsenäisyyspäivää soihtu- ja kynttiläkulkueilla.

Oulunsalon Norsien soihtukulkue lähtee liikkeelle noin kello 15.30 Oulunsalotalolta. Reitti kulkee alikulun kautta Kauppiaantielle, Jääsköntielle ja lopuksi kirkon pihaan. Noin kello 16 Lions Club Oulunsalo laskee seppeleen muistomerkille ja partiolaiset laskevat kynttilät sankarihaudoille.

Putaan Vilkkaiden soihtu- ja kynttiläkulkue lähtee kello 15.30 aikaan Kyläkololta (Jokelantie 19) ja kulkee Haukiputaan keskustan läpi kirkon pihalla olevalle sankarihaudalle, jonne partiolaiset laskevat kynttilät.

Itsenäisyyspäivänä Oulussa on kello 8–20 juhlaliputus sekä juhlavalaistus eli kaksi kynttilää ikkunalla kodeissa ja laitoksissa kello 18–20.

Oulun kaupunki toivoo lisäksi, että kaikki kiinteistöt, joissa on mahdollista säätää valaistusta, vaihtavat värimaailman sinivalkoiseksi 5.12. kello 18 ja 7.12. kello 9 väliseksi ajaksi.

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Kirkko ja usko Limingan seurakunta Lumijoen seurakunta Muhoksen seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta Tyrnävän seurakunta