Konkari opettaa edelleen

12.12.22

Perinteinen Tuomaan päivän joulukonsertti on oululaisen laulunopettajan Esko Jurvelinin ja hänen oppilaidensa yhteistuumauksen lopputulos.


Teksti: Saara Pasanen . Kuvat: Anna-Maria Jurvelin .

Tenori ja laulunopettaja Esko Jurvelinin kädenjälki näkyy eräässä Oulun seudun pisimpään jatkuneessa jouluperinteessä: Tuomaan päivän joululaulukonsertti on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1989 saakka.

Idea klassisen laulun ja kirkkomusiikin täyttämästä joulukonsertista oli Oulun konservatoriolla opettaneen Jurvelinin ja hänen lauluoppilaidensa yhteinen.

– Oppilaistani kehittyi hieno laululuokka, ja halusin tarjota heille mahdollisimman paljon esiintymiskokemusta. Ideoimme konserttia yhdessä pitkäaikaisen oppilaani Jorma Pulkkisen kanssa. Konsertin kautta myös oppilaitos sai näkyvyyttä.

Jo pitkään eläkkeellä ollut Jurvelin kertoo, että Tuomaan päivän konsertti hengittää edelleen voimakkaasti Esko Jurvelinin lauluoppilaat -yhdistyksen ansiosta.

Oppilaat ovat mukana tapahtuman järjestämisessä, koska he haluavat laulaa.

– Itselläni on ikää kohta 88 vuotta. Olen jollakin tavalla kuitenkin vihkiytynyt tähän asiaan, nautin kovasti siitä, että olen saanut olla rakentamassa konserttia ja jouluperinnettä oululaisille. Olemme tehneet tätä toinen toisiaan kannustaen, ilmassa ei ole vuosien varrella ollut minkäänlaista kateutta. Kaikki nauttivat yhdessäolosta ja laulamisesta.

Musiikissa on parasta se, että jokainen voi kokea sen omalla tavallaan.

 

Kansallisoopperan lavaa neljä vuotta kuluttanut Jurvelin lauloi debyyttiroolinsa Gounod’n Faustissa. Laulunlahjat olisivat vieneet miestä Saksaan saakka, mutta Jurvelin halusi palata Ouluun.

Opettamista hän ei ole vieläkään malttanut jättää, eivätkä oppilaat maineikasta opettajaansa.

– Musiikissa on parasta se, että jokainen voi kokea sen omalla tavallaan, kaikki sen sävyt ja eri muodot.

Tuomaanpäivän Joululauluilta 21.12. klo 19 Oulun tuomiokirkossa. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu.

Voit antaa palautetta jutusta täältä.

Lue myös:

Musiikki on Aili Järvelän toinen äidinkieli

Kanttorit soittavat, vaikka kuulijoita ei näy

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko