Haaveena Jerusalem

Suomen Lähetysseuran järjestämä Lähde liikkeelle -koulutus tarjoaa mahdollisuuden tehdä lähetystyötä Suomessa tai ulkomailla.

Kiiminkiläinen Eira Saarela selasi viime syksynä läpi tuoretta Rauhan Tervehdys -lehteä. Hänen silmänsä osuivat ilmoitukseen, jossa Suomen Lähetysseura etsi osallistujia Lähde liikkeelle -nimiseen koulutukseen.

Saarela soitti saman tien ystävälleen Terttu Karppiselle, joka innostui ajatuksesta välittömästi. Ensimmäinen koulutusviikonloppu järjestettiin lokakuun alussa.

– Meillä on pitkä tausta erilaisissa vapaaehtoistöissä. Lähetystyö on tullut tällä tavalla molemmille tutuksi, lähellä omaa piiriä ja kotimaata. Ajattelin koulutukseen lähtiessäni, että nyt on mahdollista saada kunnollinen kokonaiskuva siitä, mitä lähetystyö tänä päivänä on, Saarela kertoo.

Arvot ihmisoikeusjulistuksessa

Saarela ja Karppinen myöntävät, että lähetystyö mielletään usein kolonialismin jatkeeksi. He ovat kuitenkin hyvillään siitä, että tämä ajatus on kääntymässä toiseen suuntaan. Lähetystyötä tehdään kunkin maan kulttuurin ja ihmisten ehdoilla.

 

Kristus edusti aikanaan itse nimenomaan marginaali-ihmisiä.

 

– Lähetystyö on evankeliumin jakamisen lisäksi esimerkiksi paikallisen terveydenhuollon ja koulutuksen tukemista. Sen arvot perustuvat ihmisoikeusjulistukseen, ja tällä tavalla työhön tulee mukaan kristillinen näkemys. Mitään aatteita tai näkemyksiä ei kuitenkaan pakkosyötetä kenellekään, se on vanhentunutta ajattelua.

Koulutuksessa on naisten mukaan tehty selväksi se, että Kristus edusti aikanaan itse nimenomaan marginaali-ihmisiä.

Lapset kohtaavat riistoa

Karppisen mukaan kirkko lähettää lähetystyöntekijöitä pääasiassa maihin, joissa kristinusko ei ole valtauskonto. Koulutuksessa on keskitytty ensimmäisinä kokoontumiskertoina Afrikan maihin.

Lähde liikkeelle -koulutus antaa mahdollisuuden toimia Felm Volunteer -tehtävissä joko Suomessa tai ulkomailla.

– Tämä on tuntunut aivan superjutulta, tässä käydään koko toiminta niin laajasti läpi: mihin se tähtää ja mikä toimii kaiken perustana. Koulutus kattaa koko elämänkirjon. Haaveena olisi päästä joskus tekemään lähetystyötä Israeliin Jerusalemiin, Saarela miettii.

Karppisen ja Saarelan maailmankuva on avartunut etenkin ilmastonmuutoksen osalta, jota koulutuksessa käsitellään monesta eri näkökulmasta. Tavoitteena on miettiä konkreettisia toimia sille, miten kirkko voi ottaa ilmastonmuutoksen huomioon omassa toiminnassaan.

Koulutuksessa on paneuduttu tarkasti myös lasten oikeuksiin. Etenkin tyttöjen kohtalot koskettavat.

– Näissä maissa lapset kohtaavat valitettavan paljon riistoa aikuisten taholta. Afrikassa etenkin nuoria tyttöjä toimitetaan varhaisessa vaiheessa pakkoavioliittoon tai heitä käytetään seksuaalisesti hyväksi. Tyttöjen silpominen on edelleen järkyttävän yleistä. Näistä asioista lähetystyö haluaa tuoda tietoa alueen ihmisille.

Raamatun viestiä nykyhetkeen

Karppinen ja Saarela mainitsevat, että molempien ammatillinen tausta – pitkä opettajakokemus – on ollut koulutuksessa eduksi. Naiset ovat hakeneet pohjatietoa koulutuksen tueksi myös Senioriopettajien yhdistyksen järjestämästä raamattupiiristä.

– Lähetystyö pohjautuu pitkälti Raamattuun, ja sen tuntemus on eduksi. Raamattupiiri tarjoaa mahdollisuuden keskustella vanhoista teksteistä ja tuoda niitä nykypäivään. Esimerkiksi Uudessa testamentissa käsitellään lähimmäisenrakkautta ja empatiaa, jotka ovat tämän hetken ajankuvassa erittäin tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää