Pääkirjoitus: Yhteisvastuu yhteisenä asiana

31.1.23

"Väkivaltakierre saattaa lähteä liikkeelle kiusatun kokemuksesta ja katkeroitumisesta. Ennaltaehkäiseminen on tärkeää. Tehtävä koskee kuitenkin kaikkia", muistuttaa Petri Satomaa.


Helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina käynnistetään Yhteisvastuukeräys. Viime vuonna keräyksen teemana oli koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen. Tänä vuonna jatketaan lasten ja nuorten tukemista ja keräysvarat suunnataan koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen tähtäävään toimintaan.

Myös ulkomaankohteena ovat nuoret. Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston avulla tuetaan nuorten koulunkäyntiä Kenian köyhimmillä alueilla.
Keräyksen kohde on tärkeä ja ajankohtainen. Nuorisoväkivalta on huolestuttavasti lisääntynyt. Väkivaltakierre saattaa lähteä liikkeelle kiusatun kokemuksesta ja katkeroitumisesta. Ennaltaehkäiseminen on tärkeää.

Harmittomalta näyttävä kiusaamistilanne on hyvä käydä tuoreeltaan läpi sovittelijan ohjauksella. Nuorten väkivaltaista käyttäytymistä ruokkivat sosiaalisen median trendit ja haasteet, kuten tappelujen ja nöyryytyksien kuvaaminen ja videoiden jakaminen. Miten nuorille voisi opettaa enemmän myötätunnon ja empatian taitoja? Vanhemmat ja opettajat ovat tässä avainasemassa.

Yhteisvastuu on nimensä mukaisesti vastuullinen yhteinen tehtävä. Sen koordinointi tapahtuu monessa seurakunnassa diakoniatyöntekijän toimesta. Tehtävä koskee kuitenkin kaikkia. Vapaaehtoiset ovat myös toteuttamassa lipaskeräystä ja erilaisia yhteisvastuutapahtumia.

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla palkataan sovittelijoita ratkomaan konflikteja. Menetelmä on otettu käyttöön myös rikosten ja riitatilanteiden käsittelyssä. Sovittelun päämääränä on sovinto. Se edellyttää virheiden tunnustamista, vahingon korvaamista ja anteeksipyytämistä. Se ei ole helpoin tie, mutta varmin tie vapauden kokemiseen.

Kirjoittaja on Oulun yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja

=> Anna palautetta jutusta

Muuta aiheeseen liittyvää:

Piispa julisti rahanarvoisen Yhteisvastuu-kilpailun seurakunnille 

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Seurakunnat