Pääkirjoitus: On tärkeää erottaa tarpeet ja halut

2.8.23

"Moni nuori ja vähän vanhempikin suuntaa näinä viikkoina kohti uutta elämänvaihetta, moni muuttokuorman kanssa. Uutta arkea voi lähteä rakentamaan entistä kestävämmälle pohjalle", muistuttaa Elsi Salovaara.


Teksti: Elsi Salovaara .

Muutos lähtee meistä jokaisesta. Jokainen voi tehdä jotain, sillä pieninkin teko auttaa. Näin kannustaa Muut mediat -palstalla siteeraamamme ilmastonmuutoksen ja luontokadon asiantuntija Mari Pantsar.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat vastaan joka puolella, niin omassa arjessa kuin uutisissa. Se voi alkaa ahdistaa ja pelottaa. Toivottomuuteen ei pidä kuitenkaan vajota.

Ihmiskunta ei ole pelkkä ajopuu virrassa.

 

Ihmiskunta ei ole pelkkä ajopuu virrassa, vaan meillä on mahdollisuus tehdä tekoja, jotka parantavat tilannetta.

Maapallo on vastuullamme. Jumala antoi sen meille viljeltäväksi ja varjeltavaksi. Ei riistettäväksi. Kun ympäristö kärsii, kärsivät ihmisetkin, sillä olemme osa luomakuntaa, emme sen yläpuolella.

Muistan, kun muutin viime vuosituhannen lopulla opiskelemaan Ouluun. Muuttokuormani sisälsi kotoa tuomani kirjoituspöydän ja rippirahoilla ostamani rottinkituolin lisäksi sohvan, sängyn, kirjahyllyn, televisiotason ja keittiönpöydän tuoleineen. Kaikki sukulaisilta saatuja.

Kattiloita, lautasia ja mukeja kasattiin mukaan vähän sieltä ja täältä. Ruokailuvälineet löytyivät Anttilan alennusmyynnistä. Liinavaatteita olin saanut joulu- ja syntymäpäivälahjoiksi jo vuosia.

En olettanutkaan saavani opiskelija-asuntoon uusia kalusteita.

 

En olettanutkaan saavani opiskelija-asuntoon uusia kalusteita. Tuohon aikaan ei kukaan tainnut ajatella, että sisustuksen pitäisi olla yhtenäinen ja kalusteiden uusia.

Moni nuori ja vähän vanhempikin suuntaa näinä viikkoina kohti uutta elämänvaihetta, moni muuttokuorman kanssa. Uutta arkea voi lähteä rakentamaan entistä kestävämmälle pohjalle.

Opetellaan taitoa kysyä itseltämme, tarvitsenko todella tämän tavaran, vai onko kyse pelkästään halusta.

Kirjoittaja on Rauhan Tervehdyksen päätoimittaja

=> Anna palautetta pääkirjoituksesta

  • Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

Pääkirjoitus: Sanoilla on merkitystä

Suomi koki tappion kahdella areenalla

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä