Mervi Simunalle jäi äidistä kaunis muisto

Mervi Simuna saatteli ja myös puki äitinsä äitinsä hautaan. Hän kertoo kokemuksistaan Kuoleman jälkeinen elämä -podcastissa.

Mervi Simuna hoitaa rakkaudella äitinsä istuttamia kukkia. Hän asuu asunnossa, jossa hänen isänsä ja äitinsä elivät yhdessä.

– Minulla on usein sellainen tunne, että äiti seuraa ja katselee, miten jälkikasvu täällä elää.

Minulla on usein sellainen tunne, että äiti seuraa ja katselee, miten jälkikasvu täällä elää.

Mervin äiti kuoli reilut kaksi vuotta sitten maaliskuussa, isä viisi vuotta aiemmin.

Lähes yhdeksänkymppisen äidin kunnon huononnuttua Mervi oli jäänyt vuorotteluvapaalle, jotta saisi viettää aikaa äitinsä kanssa.

– Äidillä kävi kotiavustaja, mutta muisti ja pää toimivat hyvin. Äitiä piti myös välillä muistuttaa, että aina ei tarvitse pärjätä, vaan saa pyytää apua.

Jouluna Mervi aavisti, että on äidin viimeinen joulu. Niinpä äiti sai määrätä tahdin.

– Aikaisempina vuosina olimme menneet äidin kanssa sisarusten perheisiin, mutta nyt sanoin, että voimme olla rauhassa kotona, jos äiti niin toivoo. Ja niin me teimme.

Läheiset vierellä viimeisinä päivinä

Äidin viimeinen viikko oli kirjaimellisesti lopun odotusta.

– Yhtenä aamuna vuodeosastolta soitettiin, että äiti on mennyt huonoon kuntoon. Parina päivänä äiti oli vielä tajuissaan ja pystyi juttelemaan, vaikka oli väsynyt.

Yhtenä iltana äidillä oli kirkas hetki.

– Silloin hän oli iloinen ja muisti kaikki lastenlapsetkin nimeltä. Viikon puolivälissä tilanne muuttui kuitenkin kriittiseksi ja äiti jouduttiin nukuttamaan.

Mervi ja sisarukset perheineen päivystivät äidin luona.

– Kahden viimeisen päivän aikana ehdimme monta kertaa ajatella, että käsillä ovat viimeiset hetket. Minusta alkoi tuntua vahvasti siltä, että äiti ei malta lähteä, kun olimme paikalla.

Minusta alkoi tuntua vahvasti siltä, että äiti ei malta lähteä, kun olimme paikalla.

Kun läheiset lähtivät kotiin puolenyön maissa, jo yhden aikaan tuli puhelu, että äiti on nukkunut pois. Kuolemasta ei jäänyt syyllinen olo.

– Olimme saaneet puhua kaikki asiat selväksi. Tunsin, että äiti aisti ja tiesi, että me lapset olimme läsnä. Äiti ei välttämättä olisi tarvinnut niitä hetkiä, mutta me läheiset tarvitsimme.

Muistilista hoidettavista asioista

Äidin kuoleman jälkeen Mervi muutti Jäälistä Liminkaan vanhempiensa entiseen kotiin, jonka hän lunasti perikunnalta.

– Käytännön asiat olivat helpompia hoitaa, koska isän kuoleman myötä ne olivat jo tuttuja. Lyhyen ajan sisällä pitää hoitaa paljon asioita ja tehdä isoja päätöksiä.

Isän kuoleman jälkeen Mervi oli tehnyt listan hoidettavista asioista. Hän hyödyntää listaa nykyisessä työssään Tyrnävän seurakunnan kirkkoherranvirastossa, jossa hän auttaa omaisia muun muassa hautajaisten järjestelyissä.

Isän kuoleman jälkeen äiti oli alkanut toivoa ääneen poispääsyä.

Oli rankkaa, kun ei pystynyt helpottamaan toisen tuskaa.

– Näki, että hän oli kipeä, vaikka oli paljon lääkkeitä ja apua. Oli rankkaa, kun ei pystynyt helpottamaan toisen tuskaa.

– Tuli itsellekin toive, että kunpa äidin toive saisi toteutua. Kuolema oli äidille helpotus. Siksi itselläni on ollut rauhallinen, jopa kiitollinen olo.

Haudalla käyminen on osa surun käsittelyä

Äidin kuolema muutti tyttären arkea.

– Olin jo vuosia soitellut äidille päivittäin. Äidillä oli pitkäaikaissairauksia, ja kolmen kuukauden välein oli lääkärikäyntejä. Henkistä huolta on nyt vähemmän ja omaa vapaa-aikaa on enemmän.

Henkistä huolta on nyt vähemmän ja omaa vapaa-aikaa on enemmän.

Surustaan Mervi on puhunut sisarusten ja ystävien kanssa.

– Kerron isovanhemmista ja äidin vanhemmista sisarusten lapsille. Heidän kanssaan käyn myös hautausmaalla. Siellä olemme käyneet hyviä keskusteluja lapsentasoisesti. Kiva, että uskaltavat kysyä.

Vaikka sisaruksiakin asuu lähellä, Mervi on ottanut päävastuun vanhempien haudan hoidosta.

– Haudalla käyminen tuntuu tärkeältä oman suruprosessinkin takia. Voin käydä siellä myös hyvin arkisesti, aina ei tarvitse olla tippa linssissä, vaikka ikävä voi yllättää.

Äiti näytti kauniilta arkussa

Mervi oli sisarustensa ja näiden puolisoiden ja lasten kanssa pukemassa äitiä arkkuun.

– Totesimme, äiti näytti levolliselta ja kauniilta. Laitoimme hänelle villamyssyn päähän, lapaset käteen ja villasukat jalkaan.

Laitoimme hänelle villamyssyn päähän, lapaset käteen ja villasukat jalkaan.

– Hautajaispäivänä oli arkku auki. Omia isovanhempiani en uskaltanut katsoa, nyt tuntui tärkeältä käydä katsomassa äitiä. Pienetkin saivat tulla katsomaan.

Omille asiakkailleen Mervi on todennut, että on hyvä puhua ihan kaikista tunteista, joita kuolema tuo eteen. Pitkälläkin aikavälillä nousee kaikenlaisia tunteita esiin. Tunteiden kirjo on luonnollista.

– Joskus voi tulla vaikkapa joku lausahdus, jota isä tai äiti käytti, ja se alkaa naurattaa.

Omat kokemukset ovat auttaneet Merviä työssä.

– Olisin voinut pelätä eri tilanteita paljon enemmän, jos en olisi itse kohdannut kuolemaa läheltä.

 

Muistilista hautajaisiin

  • Sovi siunaavan seurakunnan kanssa siunauspäivä, -paikka ja -kellonaika sekä pappi, kanttori, suntio
  • Papin kanssa käydään toimituskeskustelu ja kanttorin kanssa päätetään siunaustilaisuuden ja mahdollisesti muistotilaisuuden musiikkivalinnoista
  • Sovi, milloin ja missä sanomakellot soitetaan
  • Arkunkantajien valinta, jos omaisista ei ole riittävästi, vapaaehtoiset tai hautaustoimisto voivat auttaa
  • Varaa hautapaikka, käy tarvittaessa katsomassa seurakuntamestarin kanssa paikan päällä
  • Asioi hautaustoimistossa, varaa arkku/uurna, sovi hautausjärjestelyistä (esim. arkku, vainajan vaatetus, kuljetus, vainajan katsominen, viedäänkö arkku valmiiksi kirkon/kappelin eteen vai kantavatko omaiset, tarvittaessa tuhkausajan varaus), tilaa mahdolliset kukkatervehdykset
  • Päätä mahdollisen kuolinilmoituksen julkaisemisajankohdasta, voi toimia kutsuna hautajaisiin
  • Varaa tarvittaessa paikka muistotilaisuudelle sekä emäntä/pitopalvelu ja kuvaaja sekä mieti, miten paikka somistetaan
  • Muistotilaisuuden ohjelma, kuka juontaa, ketkä lukevat adressit, tehdäänkö käsiohjelma, mikä kuva vainajasta laitetaan kehyksiin muistopöydälle

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää