Aikuisten ripari käydään keskustellen

Vaikka aikuisrippikoulussa toukokuussa ei istuta keskustelemassa ”nenät vastakkain”, ei se estä hyvien keskustelujen syntymistä. Näin uskovat riparin vetäjät.

||
Pastori Mari Tiekstra on kehittänyt aikuisrippikoulua Oulussa.

Oulussa järjestetään aikuisrippikoulu 15–17. toukokuuta. Rippikoulu pidetään etäyhteyksien avulla.

Rippikoulua on viikonlopun aikana yhteensä noin 20 tuntia. Konfirmaatiot ovat yksityiskonfirmaatioina sovittuina aikoina.

Rippikoulun käyminen ja konfirmaatio antavat oikeuden kirkolliseen vihkimiseen sekä kummina toimimiseen. Rippikoulu aikuisiällä voi ajankohtaistua myös  kirkkoon liittymisen yhteydessä, mikäli ripari on jäänyt aiemmin käymättä.

Tärkeintä on yhteinen keskustelu

Aikuisrippikoulu johdattaa kävijänsä kristinoppiin. Viikonloppuna pohditaan muun muassa Raamattua. Onko se Jumalan sanaa vai jotain muuta? Entä millainen Jumala on Luojana ja Isänä?

Aikuisrippikouluja on pidetty Oulussa aiemminkin. Niiden henki on se, että asioita ei päntätä ulkoläksyinä vaan yhdessä keskustellen. Lupa on myös kysellä ja kyseenalaistaa kristinuskon opetuksia.

Keskusteluja elämästä ja uskosta

Vaikka syyt osallistua rippikouluun aikuisena ovat usein käytännölliset, kuten mahdollisuus saada kirkollinen vihkiminen, tietää  Tuiran kappalainen Jaakko Syynimaa, että rippikoulu ei ole kaikille osallistujille pelkkä välttämätön suoritus.

– Aikuisrippikoulu on mahdollisuus tutkailla elämän ja uskon isoja kysymyksiä. Tätä tilaisuutta myös hyödynnetään, Syynimaa, yksi rippikoulun vetäjistä, sanoo.

 

Jaakko Syynimaa

Herättääkö korona-aika kyselyä?

Syynimaan lisäksi rippikoulun vetäjinä toukokuussa ovat pastorit Mari Tiekstra Tuirasta ja Jonne Pirkola Karjasillan seurakunnasta.

Pirkola miettii, herättääkö maailmanlaajuinen koronatilanne jopa tavallista enemmän tarvetta pohtia Syynimaan mainitsemia isoja kysymyksiä.

–  Onko nyt herätty kyselemään esimerkiksi sitä, voimmeko me hallita elämäämme tai tapahtuuko tämä kaikki  Jumalan sallimuksesta.

– Onhan tämä aika siksikin erikoinen tilanne monille meille aikuisille, että me olemme tottuneet suunnittelemaan  elämäämme pitkälle eteenpäin. Lyömme lukkoon työhön liittyviä menoja yhtä lailla kuin lomasuunnitelmiamme. Nyt iso osa niistä on voinut murentua aivan muunlaiseksi ajankäytöksi.

Syynimaa ja Pirkola toteavat kuitenkin, että aikuisrippikoulu ei pyöri korona-aiheen ympärillä. Tärkeitä pohdintoja  aikuisten ripareilla on käyty aiemmillakin kerroilla.

 

Jonne Pirkola

Ilmoittautuminen 17.4. mennessä

  • Mari Tiekstra, mari.tiekstra@evl.fi, p. 040 6416 776
  • Jaakko Syynimaa, jaakko.syynimaa@evl.fi, p. 044 3161 464
  • Jonne Pirkola, jonne.pirkola@evl.fi, p. 044 7881 304

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää