Anton Häkkinen on perinteiden jatkaja

Sota-ajan laulut ja karjalainen runonlaulanta kuuluvat oululaisen Anton Häkkisen ohjelmistoon.

Neljävuotiaana Anton Häkkinen katseli televisiosta Linnan juhlia. Pieneen poikaan teki lähtemättömän vaikutuksen ikämiesten itsenäisyyspäivän vastaanotolla esittämä Veteraanin iltahuuto -laulu.

– Minulle se oli sykähdyttävä kokemus ja huomasin, että se kosketti presidenttipariakin.

Tuosta hetkestä alkoi kiinnostus historiaa, sotatapahtumia ja musiikkia kohtaan. Harrastuksiin kuuluvat myös numismatiikka, tähtitiede ja politiikan seuraaminen.

Luonteeni on utelias ja avara.

– Luonteeni on utelias ja avara, hän itse luonnehtii ja kiittelee hyvää muistiaan.

Häkkisen vahvin instrumentti on haitari. Pianonsoiton hän on opetellut korvakuulolta ja kanteleensoiton ottanut haltuun omatoimisesti. Vienankarjalan kieltä hän on opetellut pystyäkseen esittämään karjalaista runonlaulantaa mahdollisimman autenttisesti.

– Minulla on äidin puolelta myös sukujuuria Vienan Karjalassa, hän kertoo.

Loppuvuodelle Anton Häkkisellä on kalenterissa kymmenkunta keikkaa. Nuorella laulajalla on hallinnassa laajasti kappaleita sotavuosilta nykypäivään – ja nyt siis myös ikiaikaisia karjalaislauluja. Jokaisen esiintymisen ohjelmisto valikoidaan tilanteen mukaan.

Veteraanin iltahuuto on kuitenkin Häkkiselle se kaikista rakkain. Kappale oli mukana myös Häkkisen ensilevytyksellä. Muutama vuosi sitten hän pääsi esittämään kappaleen myös ihailemansa oopperalaulajan Jorma Hynnisen kanssa talvisodan päättymisen juhlakonsertissa Helsingissä.

11-vuotiaana Häkkinen on tehnyt jo muutaman levytyksen. Uusin, kaksi aivan uutta joululaulua sisältävä levytys julkaistiin viime viikolla. Häkkiselle tehdyt laulut sävelsi Jussi Rasinkangas, sanoitti Juhani Konola ja sovitti Ismo Koskela.

Ikäihmiset ovat erityisen lähellä nuoren taiteilijan sydäntä.

Ikäihmiset ovat erityisen lähellä nuoren taiteilijan sydäntä. Vuosien varrella hän on ottanut yhteyttä Jorma Hynnisen lisäksi niin mestarihiihtäjä Siiri ”Äitee” Rantaseen kuin tanssi-ikoni Aira Samuliniin.

Oulussa hän ehti tutustua muun muassa veteraani Onni Toljamoon ja hän esiintyi 109-vuotiaana kuolleen Salme Haltian viimeisillä syntymäpäivillä.

Muutama viikko sitten nuori monitaituri osallistui isänsä kanssa Martti Ahtisaaren kaikille avoimeen siunaustilaisuuteen Helsingissä.

– Uskoakseni olin ainoa lapsi kirkossa. Minulle oli kunnia olla paikalla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää