Keski-ikäiset pääsevät ääneen vertaistukea tarjoavissa illoissa

Onko keski-iässä peli jo menetetty vai onko viisikymppisyys elämän parasta aikaa? Muun muassa sitä pohditaan Asiapuhetta keski-iästä -illoissa Oulun D-asemalla. Minna Akimon ja Harriet Urposen vetämät illat ovat avoimia kaikenikäisille.

Minna Akimo ja Harriet Urponen toimivat iltojen juontajina.

Jokaisella ikävaiheella on omat kriisinsä, niin myös keski-iällä, totesi toimittaja Minna Akimo ensimmäisen Asiapuhetta keski-iästä -keskusteluillan aloituspuheessaan.

Akimon ja Oulun seurakuntien viestintäjohtaja Harriet Urposen – keski-ikäiseksi itsensä luokittelevia molemmat – vetämät illat saivat alkunsa Akimon samannimisistä podcasteista, jotka hän julkaisi viime vuonna.

Podcasteissa pohdittiin, onko keski-iässä peli jo menetetty vai onko viisikymppisyys elämän parasta aikaa.

Miten säilyttää mielenrauha keski-iän myrskyissä ja kohdata iän tuomat muutokset omassa ja lähipiirin elämässä.

Yhdessä vierailijoiden kanssa Akimo etsi vastauksia siihen, miten säilyttää mielenrauha keski-iän myrskyissä ja kohdata iän tuomat muutokset omassa ja lähipiirin elämässä.

Keskustelut keski-iän iloista, murheista ja muutoksista haluttiin tuoda myös isommalla joukolla pohdittaviksi – onhan vertaistuki ja kokemusten jakaminen aina hyväksi.

Ensimmäisen illan teema oli itsestä huolehtiminen. Asiantuntijoina kuultiin työterveyspsykologi Anna-Kaisa Antilaa ja ravintovalmentaja Päivi Hytinkoskea. Kuulolla meitä keski-ikäisiä oli 17.

Aika oppia hyväksymään itsensä

Akimo ja Urponen tenttasivat kaksikolta, kuinka syödä ja liikkua, miten päästä stressittömään elämään, hoitaa omaa mielenterveyttään, saada tarpeeksi unta ja hyväksyä itsensä.

Puolitoista tuntia hurahti nopeasti. Ja mikä parasta, asiantuntijoiden viestit olivat lohdullisia.

Kaikkea saa syödä, kunhan syö kohtuudella ja nälkäänsä. Sokeri on kuitenkin pahasta.

– Jos prosessoitu valkoinen sokeri keksittäisiin nyt, se julistettaisiin huumeeksi. Kun välttää sokeria ja jatkuvaa stressiä, suolisto ja koko kroppa voi hyvin, piakkoin lääkäriksi valmistuva Hytinkoski vakuutti.

Kun välttää sokeria ja jatkuvaa stressiä, suolisto ja koko kroppa voi hyvin.

Stressikin on normaali olotila, se on vain välillä saatava katkeamaan. Palautuminen on siis tärkeää. Se onnistuu esimerkiksi lenkillä, ystävien seurassa tai vaikka hyvää sarjaa katsomalla.

Antilan mukaan keski-ikäisen tärkeä kehitystehtävä on (vihdoin viimein) hyväksyä oma ulkonäkönsä sellaisena kuin se on.

Tärkeää on olla oman itsensä paras kaveri.

– Tärkeää on olla oman itsensä paras kaveri. Sisäisen puheen on oltava itseä kunnioittavaa.

Viimeinen puolituntisen aikana sana oli vapaa. Eräs osallistuja toi esiin yksihuoltajan arjen: Kuinka tukea aikuistuvia lapsia, kun kukaan ei tue sinua.

Taputuksia sai puolestaan osallistuja, joka kertoi opiskelleensa uuteen ammattiin eläkeiän kynnyksellä. Hän oli kohdannut myös ikärasismia, sillä iäkkäämmän opiskelijan nähtiin helposti vievän paikan joltakulta nuoremmalta.

Miesten keski-iästä puhutaan helmikuussa

Keski-iässä vastaan tulevat lisääntyvien terveysongelmien lisäksi myös ikääntyvistä vanhemmista huolehtiminen ja mahdollisten lasten muutto omilleen.

Nuorena aikuisena koko elämä on vielä edessä, mutta keski-ikä tuo mukanaan konkreettisesti elämän rajallisuuden ymmärtämisen.

 

Jussi Tukiainen haluaa murtaa myyttejä, joiden mukaan suomalainen mies ei puhuisi eikä pussaisi. Se on hänestä höpöpuhetta, joka ei pidä paikkaansa.

Seuraavassa illassa 28. helmikuuta puhutaan miesten keski-iästä.

Tuolloin asiantuntijavieraiksi saapuvat psykologi Jussi Tukiainen, joka uskoo, ettei ihminen elä vain laskujen maksuja ja suorittamista varten, vaan väillä voi hellittää ja ottaa rennommin. Oman elämänsä dramaattisesta käänteestä kertoo puolestaan toimittaja Antti Ervasti.

  • Asiapuhetta keski-iästä ke 28.2. kello 18–20 D-asemalla (Valtatie 53, Oulu). Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikenikäisille. Kahvitarjoilu.

Antti Ervasti osti itselleen buutsit, joita hän oli halunnut jo pitkään. Ne symboloivat samalla hänelle elämän hetkellisyyttä ja sitä, että unelmiaan pitää toteuttaa nyt eikä myöhemmin. Antti avaa buutsiensa tarinaa tarkemmin Asiapuhetta keski-iästä -illassa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää