Kirkon diakoniarahaston avustuksissa näkyy asumisen kustannusten nousu

Kirkon diakoniarahasto myönsi avustuksia yli miljoona euroa vuonna 2023. Määrä on noin 25 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kirkon diakoniarahaston saamissa hakemuksissa näkyivät sähkön hinnan kallistuminen sekä korkojen nousu.

Asumisen kustannuksiin myönnettiin noin 100 000 euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Rahaston avustukset ovat joko kriisiavustuksia tai Tukikummit-avustuksia.

Sairaus on yleisin syy ahdinkoon

Kirkon diakoniarahaston hakemuksissa sairastuminen on ylivoimaisesti yleisin syy (30 %) taloudelliseen ahdinkoon. Tämä kertoo siitä, että taloudellinen ahdinko voi kohdata ketä tahansa, jos sairastumisen tai vammautumisen seurauksena työkyky heikkenee.

– Yleisesti on kysymys siitä, että perusturva näyttäytyy näissä tilanteissa riittämättömänä. Sairastuminen vie monissa tapauksissa talouden kestämättömään tilanteeseen. Tämä on näkynyt Kirkon diakoniarahaston hakemuksissa jo vuosia, kirkkoneuvos Petri Määttä Kirkkohallituksesta toteaa.

Määtän mukaan taloudelliset haasteet ovat usein pitkittyneitä tilanteita, jotka johtuvat esimerkiksi työttömyydestä tai matalapalkkaisesta työstä. Rahat eivät riitä asumiseen, ja kun ihmiset yrittävät selvitä elämän perusmenoista, velkaantumisen riski kasvaa.

Kriisiavustuksista puolet asumiseen

Asumisen kalleus näkyy Kirkon diakoniarahaston kriisihakemuksissa, sillä avustuksista puolet myönnettiin asumiseen. Asumiseen kohdistuvia avustuksia on käytetty muun muassa vuokrien maksuun, sähkölaskuihin sekä tulipalosta tai homeongelmasta johtuviin menoihin.

Asumisen kalleus koskettaa erityisesti yksin asuvia. Myös elinkustannusten nousu on iskenyt vähävaraisten yksin asuvien arkeen, sillä yhden henkilön taloudessa jouston mahdollisuudet ovat pienet. Yksin asuvien osuus Kirkon diakoniarahaston kriisiavustuksista on noin 40 prosenttia.

Terveydenhoitoon kohdistuvien avustusten osuus on myös kasvanut. Kirkon diakoniarahaston kriisiavustuksista kymmenen prosenttia myönnettiin terveydenhuollon kustannuksiin.

Kustannukset olivat pääasiassa julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuja. Useissa tilanteissa asiakasmaksut ovat olleet hakijan ainoat velat tai rästimaksut. Hakemusten perusteella näyttää, että asiakasmaksuja on kohtuullistettu erittäin vähän, vaikka sen olisi asiakasmaksulain mukaan mahdollista.

Tukikummit-avustuksia perheille

Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen myönnetään Tukikummit-avustuksia, joihin varat lahjoittaa Tukikummit-säätiö. Nämä avustukset kohdistuvat säätiön sääntöjen mukaan yleensä lasten ja nuorten harrastuskustannuksiin.

Tukikummit-hakemuksissa näkyy, että lasten harrastuskustannukset ovat useille perheille kohtuuttoman suuret.

Myös Tukikummit-hakemuksissa suurin ahdingon syy on sairaus, usein vanhemman sairastuminen. Avio- tai avoerojen osuus taloudellisen ahdingon syynä oli reilut 10 prosenttia. Tukikummit-hakemuksista yksinhuoltajien osuus onkin yli puolet.

Kuka tahansa voi lahjoittaa varoja diakoniarahastolle. Lahjoitetut varat käytetään lyhentämättöminä seurakunnan työntekijän laatimien hakemusten perusteella.

Avustuspäätöksen tekee Kirkon diakoniarahaston hallitus. Kirkon diakoniarahaston keräysluvan numero: RA/2020/1364.

Näin apu menee perille

  • Kirkon diakoniarahasto on osa kirkon diakoniatyötä, joka kohtaa henkilökohtaisesti ja avustaa taloudellisesti ahdingossa olevia henkilöitä Suomessa. Hakemukset diakoniarahastolle tekee seurakunnan työntekijä.
  • Avustuksen tarkoituksena on auttaa vaikean taloudellisen tilanteen yli. Sen jälkeen avustuksen saaja selviää eteenpäin joko omin voimin tai yhteiskunnan avun turvin ja paikallisseurakunnan työntekijöiden tukemana.
  • Tukea saadakseen ei tarvitse olla kirkon jäsen.
  • Tukea ja ohjausta saatetaan tarvita hengelliseen, psyykkiseen, fyysiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, joten diakoniatyön yhteistyö verkostoissa on erityisen tärkeää.
  • Kuka tahansa voi lahjoittaa Kirkon diakoniarahastolle varoja ihmisten tukemiseksi. MobilePay: 46399. Kirkon diakoniarahaston tilinumero: FI15 8000 1100 0602 28. Viesti: toivo

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää