Diakoniatyössä paineita, talousavussa muutoksia Tuirassa

Asiakasmäärän kasvu Tuiran seurakunnan diakoniatyössä joudutti muuttamaan avustuskäytäntöjä. Uudistuksella tähdätään myös avustusvarojen riittämiseen mahdollisimman monelle.

pixabay

Vuosi 2021 oli kirkon diakoniatyössä vilkas. Korona lisäsi osaltaan taloudellisen avustamisen tarvetta.

Taloudellisen avun kysyntä lisääntyi myös Tuiran seurakunnassa. Tämä joudutti avustuskäytäntöjen muuttamista. Johtava diakoniatyöntekijä Heli Mattila valottaa muutoksen syitä.

–  Uusia talousasiakkaita tulee joka kuukausi lisää. Samalla valtaosa heistä, jotka ovat hakeneet avustusta aikaisemmin, hakevat edelleen talousapua.

Tähän saakka seurakunnan talousapua on voinut kysyä kaksi kertaa vuodessa. Uuden käytännön mukaan diakoniatyöltä voi hakea vuoden aikana talousapua vain kerran.

– Talousavun pilkkominen kahteen eri kertaan tarkoitti kahta eri yhteydenottoa meihin. Käytäntö ruuhkautti talousavun ajanvarausta, Mattila kertoo.

– Viime syksynä Tuirassa syntyi säännöllisesti tilanteita, etteivät kaikki avuntarvitsijat ennättäneet saada diakoniatyöntekijän vastaanotolle aikoja, kun ne olivat jo loppuun varattu. Ruuhkia syntyi erityisesti kesällä ja joulun alla.

– Muutoksen jälkeen toivomme, että uudet asiakkaat pääsevät ajanavarauksesta paremmin läpi ja voimme auttaa heitä niillä keinoilla, joita meillä diakoniassa on, Mattila toteaa.

Isompi kerta-avustus mahdollinen

Mattila selventää lisää uudistuksen sisältöä:

– Diakonian asiakkaan ei tarvitse enää käydä kahdesti hakemassa kahta pienempää avustusta. Kerta-avustus on isompi kuin se on ollut tähän saakka, hän kertoo.

– Mutta avustuspäätös voi olla jatkossa myös kielteinen, jos diakonisen talousavun kriteerit eivät täyty.

Tuiran diakoniatyössä ei ole mahdollisuuksia lisätä taloudellisen avun vastaanottoaikoja.

– Tilanne on tällainen siksi, että myös muut diakoniatyön tehtävät lisääntyvät koko ajan. Taloudellinen avustaminen on yksi pieni osa tekemäämme diakoniatyötä.

– Joudumme koko ajan seuraamaan asiakastilanteen kehittymistä, avustusvarojen riittävyyttä ja diakoniatyöntekijöiden työssä jaksamista. Siksi on mahdollista, että muitakin muutoksia avustuskäytäntöihin joudutaan tekemään myöhemmin.

Lahjakorteille on tarvetta ympäri vuoden

Koska monilla ihmisillä on avuntarvetta läpi vuoden, toivovat Tuiran diakoniatyöntekijät, että yksityishenkilöiden lahjoittamia lahjakortteja olisi käytössä muulloinkin kuin jouluna.

– Lahjakortteja voi halutessaan toimittaa oman alueen diakoniatyöntekijälle tai tuoda Tuiran kirkolle Myllytie 5:een kirkkoherranviraston aukioloaikana. Lahjakortit on hyvä olla suljetussa kirjekuoressa ja päällä maininta ”Tuiran seurakunnan diakoniatyö”, Mattila opastaa.

– Näkemyksemme on, että joulun alla ei annettaisi isompia avustuksia kuin muinakaan vuodenaikoina. Avuntarvitsija tulee samaan samansuuruisen avustuksen, olipa ajankohta sitten joulu-, tammi- tai huhtikuu.

Mattilan mukaan kaavailussa on, että kesä-heinäkuussa talousasioiden vastaanotolla palvellaan ensisijaisesti vain ensimmäistä kertaa talousapua hakevia tai erittäin akuutissa taloudellisessa kriisitilanteessa olevia. Tämä siksi, että muun muassa kesälomista johtuen aikoja on tuolloin vähemmän annettavissa.

 

Myös muut diakoniatyön tehtävät lisääntyvät koko ajan. Taloudellinen avustaminen on yksi pieni osa tekemäämme diakoniatyötä.

 


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää