Seurakuntavaalien ehdokasmäärissä nähtiin myös nousua

Marraskuussa 2022 käytävien seurakuntavaalien ehdokaslistat on jätetty seurakuntiin. Oulussa ja Muhoksella ehdokasmäärä laski, muissa Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnissa ehdokasmäärät nousivat tai pysyivät ennallaan.

Kuva: Vaaliliput ja vaalikoppi

Oulussa ehdokkaita seurakuntavaaleihin asettivat samat viisi valitsijayhdistystä kuin neljän vuoden takaisissa vaaleissa: Esli – Elävä seurakunta lähellä ihmistä, Katse, Kristillisten perusarvojen puolesta, TS – Toimivat seurakuntalaiset sekä Verso.

Kiinnostus seurakuntien luottamustehtäviin näyttää laskeneen neljän vuoden takaisista vaaleista.

Haukiputaan, Karjasillan, Kiimingin, Oulujoen, Oulunsalon, Oulun tuomiokirkkoseurakunnan sekä Tuiran seurakuntaneuvostoihin pyrkii yhteensä 225 henkilöä. Edellisissä seurakuntavaaleissa ehdokkaita niihin oli 308. Laskua ehdokasmäärässä on noin 30 prosenttia.

Oulun seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon haluavia on nyt 200. Neljän vuoden takaisissa vaaleissa ehdokkaita oli 291.

Valitsijayhdistyksistä kolme: Esli, Katse ja Kristillisten perusarvojen puolesta asettavat ehdokkaita kaikissa seitsemässä seurakunnassa. Toimivilla seurakuntalaisilla ei ole ehdokkaita Oulunsalossa, ja toista kertaa seurakuntavaaleissa mukana olevalla Versolla ei ole ehdokkaita Haukiputaalla ja Oulunsalossa.

Limingassa ja Lumijoella ehdokasmäärät nousivat

Kaikkialla ehdokasmäärä ei ole laskenut. Sekä Limingassa että Lumijoella ehdolle asettui neljä henkillä enemmän kuin viime vaaleissa.

Limingassa ehdokaslistoja on kaksi: Katse sekä Kristillisten perusarvojen puolesta. Ehdokkaita on yhteensä 37, neljä enemmän kuin viime vaaleissa. Kasvu selittyy vanhoillislestadiolaistaustaisen Kristillisten perusarvojen puolesta -listan ehdokasmäärän nousulla. Kun listalla oli neljä vuotta sitten ehdokkaita 10, heitä on nyt 16.

Lumijoella kirkkovaltuustopaikkoja on jaossa 15. Paikkoja tavoittelevia on 22.

Kuten viime seurakuntavaaleissa, ehdokkaita ovat asettaneet Kotiseurakunta kuuluu kaikille -ehdokaslista ja Kristillisten perusarvojen puolesta -ehdokaslista.

– Meillä on ollut sopuvaalejakin. Paikkakunnalla ollaan tyytyväisiä siihen, että nyt tulee vaalit, sanoo Lumijoen seurakunnan vaalilautakunnan puheenjohtaja Eino Jakkula.

Ilonaihe on sekin, että ehdokkaita on saatu hiukan enemmän kuin neljä vuotta sitten, jolloin myös nähtiin kasvua ehdokasmäärässä.

Kovin massiivisia vaalikampanjoita ei Lumijoella yleensä ole nähty.

– Taitavat ehdokkaat enemmänkin kampanjoida ihmisiä kohdatessaan. Mutta saattaisi olla hyvä, että jaettaisiin mainoksiakin. Ehkä se vaikuttaisi äänestysvilkkauteen, Jakkula miettii.

Äänestysintoa kohottamaan on Lumijoella suunniteltu kahvitarjoilua ennakkoäänestyksen yhteyteen.

Tyrnävällä yksi lista jäi pois ja toinen tuli tilalle

Tyrnävällä syksyn seurakuntavaaleissa on yksi uusi ehdokaslista: Seurakunta lähellä sydäntä. Muut ehdokaslistat ovat Kristillisten perusarvojen puolesta sekä Keskustalainen seurakuntaväki.

Vuonna 2018 mukana ollutta SDP Tyrnävä -ehdokaslistaa ei näissä vaaleissa ole. Kirkkovaltuustoon pyrkiviä ehdokkaita on Tyrnävällä 30, mikä on täsmälleen sama määrä kuin neljä vuotta sitten.

Muhoksella persut jäivät pois, Hailuodossa sopuvaali

Muhoksella luottamushenkilöpaikkaa hakee 34 ehdokasta. Muhoksellakin on tapahtunut roimaa laskua ehdokasmäärissä, sillä viime vaaleissa ehdokkaita oli 47.

Ehdokaslistan jätti neljä eri ryhmittymää: Kirkko keskellä arkea, Kotiseurakunta yhteinen asiamme, Kristillisten perusarvojen puolesta sekä Yhteisvastuu.
Neljän vuoden takaisissa vaaleissa ehdokkaita asettanut Muhoksen perussuomalaiset-ehdokaslista ei ole nyt mukana.

Hailuodossa on jälleen sopuvaali eli seurakuntalaiset eivät pääse äänestämään kirkkovaltuuston jäsenistä. Valtuutettuja on 11.

Haluatko kirjoittaa Vaalipostia-palstalle?

EHDOKAS: Oletko asettunut ehdolle vaaleissa ja haluat kertoa tavoitteistasi ja arvoistasi äänestäjille?
ÄÄNESTÄJÄ: Haluatko esittää ehdokkaille kysymyksiä tai tuoda esiin seurakuntalaisille tärkeitä arvoja ja näkökulmia?

Lähetä maksimissaan 1500 merkin mittainen tekstisi osoitteeseen toimitus@rauhantervehdys.fi otsikolla Vaalipostia. Mikäli olet ehdolla, lisää tekstin yhteyteen nimesi lisäksi valitsijayhdistyksesi, seurakuntasi ja kuvasi. Yksittäiseltä ehdokkaalta julkaistaan Vaalipostia-palstalla vain yksi kirjoitus.

Seurakuntavaalit pidetään 20.11.2022 ja ennakkoäänestys on käynnissä 8.–12.11.2022


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää