Kyllä rukoukselle, ei viholliskuville

Lähetystyöntekijä Satu Haapanen palasi Israelista elokuun lopussa. Nyt hän seuraa järkyttyneenä Lähi-idän väkivaltaisia tapahtumia.

|

Sodankäynti Israelissa on valtava tragedia kaikkien kannalta, sillä väkivallalla tätä konfliktia ei ratkaista.  Näin oululainen Satu Haapanen kommentoi viikonloppuna alkanutta Hamasin hyökkäystä ja Israelin tekemiä vastatoimia.

Israelista elokuussa palannut Haapanen on järkyttynyt verilöylystä. Kaksi vuotta kestänyt pesti Suomen Lähetysseuran palveluksessa tuntuu päättyneen ravisuttavan tragedian kynnyksellä.

Haapanen kertoo, että monet hänen tapaamansa ihmiset Israelissa puhuivat usein ”sodan saapuvan ennemmin tai myöhemmin”.

– Israelilaisille ja palestiinalaisille rauha ei ole normitila kuten se on meille suomalaisille. Sodanuhka ja turvattomuus ovat vähintäänkin alitajuisesti koko ajan läsnä heidän elämässään.

– Toivon, että me emme omilla puheillamme ja syyttelyillämme lisää viholliskuvia, vaan rukoilemme rauhaa. Jos jollakulla on kontakteja Israeliin, yhteydenpito sinne on tärkeää ja henkisen tuen tarve on suurta. Kaikki siellä ovat järkyttyneitä.

–   Tuntuu kauhealta kuvitella sodan jalkoihin joutuneiden ihmisten hätää.

Haapasen työpaikka Jerusalemissa oli Suomen Lähetysseuran Felm-keskus, jonka tavoitteena on edistää rauhaa ja sovintoa mahdollistamalla vuoropuhelu alueen eri uskontoa tunnustavien välillä.

– Kun konflikti jonakin päivänä laantuu, tarvitaan rauhantyötä ja psykososiaalista tukea entistä enemmän. Suomi voi olla tässä paikallisten osaajien tukena.

– Israelissa tarvitaan ihmisiä, jotka puhuvat dialogin puolesta eri väestöryhmien välillä. Iskujen seurauksena on syntymässä uusi traumatisoitunut sukupolvi, jonka perusturvaa tämä operaatio järkyttää.

Suomen Lähetysseuralla on tällä hetkellä Israelissa yksi suomalainen työntekijä perheineen.  He ovat Lähetysseuran mukaan kunnossa. Tilanteen kehittymistä seurataan tiiviisti lähetysjärjestössä, järjestöstä kerrotaan.

Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala totesi alkuviikosta Lähi-idän tapahtumista kolumnissaan näin: ”On selvää, että väkivallan kierrettä ei voida pysäyttää, ellei väkivaltaa ruokkiviin juurisyihin tartuta ja kummankin osapuolen tarpeisiin vastata. Kaikkien ratkaisujen lähtökohtana tulisi olla oikeudenmukainen rauha, joka kunnioittaa jokaisen luovuttamatonta ihmisarvoa.”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää