Ekumeeninen teko -tunnustus tamperelaisten seurakuntien yhteistyölle

Suomen Ekumeeninen Neuvosto on myöntänyt Ekumeeninen teko 2023 -tunnustuksen tamperelaisten seurakuntien yhteistyölle Turvallisempi seurakunta tai muu kristillinen yhteisö -lausunnon laatimisesta.

Kuvassa vasemmalta Mayvor Wärn-Rancken, Hannakaisa Shehu, Soili Juntumaa, Mika Partanen ja Markus Österlund.

Yhteinen lausunto turvallisesta seurakunnasta tai muusta kristillisestä yhteisöstä valmisteltiin Tampereen ekumeenisessa työryhmässä. Lausunto on tiettävästi ensimmäinen koko Suomessa.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet tammikuussa 2023 kymmenen paikallista kristillistä yhteisöä: Pelastusarmeijan Tampereen osasto, Sinapinsiemen ry, Tampereen adventtiseurakunta, Tampereen evankelis-luterilaiset seurakunnat, Tampereen Helluntaiseurakunta, Tampereen metodistiseurakunta, Tampereen ortodoksinen seurakunta, Tampereen Pyhän Ristin katolinen seurakunta, Tampereen Vapaakirkkoseurakunta ja Toivon portti -seurakunta.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus haluaa tunnustuksella kannustaa kaikkia kristillisiä yhteisöjä sisäisesti kunnioittavaan keskusteluun. Tamperelaisten yhteisöjen laatima lausunto on erinomainen esimerkki ekumeenisesta työskentelystä, jossa haastavastakin aiheesta on saatu aikaan yhteinen muotoilu, joka kutsuu keskusteluun ja yhteyteen.

– Kesällä 2021 keskustelimme eri kirkkojen pappien kesken siitä huonosta kohtelusta, jota tiesimme monen vähemmistöön kuuluneen kokeneen. Toiveenamme oli, että kaikkien seurakuntien koettaisiin olevan turvallisia paikkoja. Halusimme tehdä jotain konkreettista, joten veimme ehdotuksen lausunnon laatimisesta Tampereen ekumeeniselle työryhmälle, kertoo Tampereen Metodistiseurakunnan pastori Mika Partanen.

Taustalla yhteinen prosessi

Lausunto turvallisesta seurakunnasta syntyi lopulta yli vuoden kestäneen prosessin tuloksena. Lausuntoa valmistellut työryhmä kävi vuoropuhelua niin, että jokainen mukana ollut seurakunta ja taho pääsi vaikuttamaan lausunnon sisältöön. Lausunto julkaistiin vuoden 2023 alussa ekumeenisella rukousviikolla.

– On hienoa, että pystyimme keskittymään mielipide-erojen sijaan siihen, mikä meitä yhdistää. Olemme saaneet kuulla, että vastaavanlaisia ulostuloja on tehty ja tehdään myös muilla paikkakunnilla. Ja ainakin siellä, missä lausunto on otettu näkyvästi käyttöön, sen hedelmänä myös uusia ihmisiä on uskaltautunut mukaan, iloitsee Mika Partanen.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen varapuheenjohtaja, seurakunnan johtaja Markus Österlund ojensi tunnustuksen kevätkokouksen yhteydessä Helsingissä Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Ranckenin kanssa.

Tunnustuksen vastaanottivat pastori Mika Partanen, Hannakaisa Shehu Tampereen helluntaiseurakunnasta ja rovasti Soili Juntumaa Sinapinsiemen ry:stä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää