"Ensin ajattelin kanteleen olevan maailman tylsin soitin"

Ida Elinasta tuli kanteletaiteilija, joka on on keikkaillut aktiivisesti Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja eri puolilla Eurooppaa.

Ida Elina tutustui kanteleeseen 13-vuotiaana. Kohtaaminen ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä.

– Ensin ajattelin kanteleen olevan maailman tylsin soitin. Onneksi viisi vuotta nuorempi pikkusiskoni oli innostunut kanteleensoitosta. Aloin itsekin vähän soitella kannelta siskoni kiusaksi, hän naurahtaa.

Kantele osoittautui nopeasti mielenkiintoiseksi soittimeksi, ja aiemmin pianoa soittanut Ida Elina valitsi kanteleen pääinstrumentikseen.

Sittemmin hän alkoi opiskella Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta. Lukuvuotena 2009–2010 opiskelijavaihdossa Sapporossa Hokkaidon saarella ollessaan Ida Elina teki merkittävän musiikillisen löydön.

– Satuin näkemään YouTube-videon, jossa Adam Rafferty soitti kitaralla Michael Jacksonin Billie Jean -kappaleen. Ihastelin sitä, miten yhdellä soittimella pystyi soittamaan niin vaikuttavaa pop-musiikkia. Päätin kokeilla voisiko saman tehdä kanteleella.

Aiemmin lähinnä kansanmusiikkia ja klassista musiikkia soittanut Ida Elina alkoi harjoitella pop-kappaleita. Hän kehitti uudenlaisen soittotyylin, jossa perinteiseen kanteleensoittoon yhdistyy rummuttamista ja rytmielementtejä. Tyyli sai yleisön keskuudessa innostuneen vastaanoton.

Uskon näkyminen arjessa on kova juttu

Vuonna 2012 Sibelius-Akatemiasta valmistunut Ida Elina on päätoiminen muusikko. Kotimaan lisäksi hän on keikkaillut aktiivisesti eri puolilla Eurooppaa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Esiintymisympäristöinä toimivat esimerkiksi konserttisalit, kirkot ja festarilavat. Myös omia kappaleita tekevän Ida Elinan biisilista muokkautuu esiintymisympäristön mukaisesti.

Ida Elina kertoo uskovansa Kristukseen ja haluavansa välittää musiikillaan toivon sanomaa. Hän näkee evankeliumin välittämisen kokonaisvaltaisena asiana.

– Jos evankeliumi näkyy vain musiikkini sanoituksissa, olen jollain tavalla epäonnistunut viestissäni. Mutta jos usko näkyy arkielämässäni ja ylipäätään tekemisessäni, silloin kysymys on kovasta jutusta.

Ida Elinan soittotyyli ja kappalerepertuaari tuottaa yleisölle usein yllätyksen.

– Moni pitää ennakkoon kantelemusiikkia vanhanaikaisena ja jollain tavalla tylsänä. Musiikkini on koettu positiivisena yllätyksenä ja freesinä.

– Toisaalta moni haluaa kuulla myös perinteisempää kantelemusiikkia ja otan kyllä heidänkin toiveensa huomioon, kertoo Ida Elina, jonka oikea nimi on Päivi Kujanen. Taiteilijanimi tulee hänen toisesta ja kolmannesta etunimestään.

 

Totesin kaikkien haaveideni käyneen toteen.

 

Unelmat eivät toteutuneet vain omin voimin

Ida Elina haaveili kanteletaiteilijan urasta jo peruskoulun viimeisellä luokalla, mutta oli myöhemmin luopumassa unelmastaan. Japanissa vietettyyn vaihto-oppilasvuoteen sisältyi myös uudenlainen uskonoivallus siitä, mitä armo on. Samalla vanha unelma palautui.

Ida Elina kokee kanteletaiteilijan uran olevan rukousvastaus.

Kuutisen vuotta sitten hän listasi paperille musiikillisia haaveitaan, joista suurimmat olivat: vähintään 50 000 kertaa katsottu musiikkivideo, esiintyminen jossakin suomalaisessa televisioitavassa gaalassa, vähintään viisi keikkaa kuukaudessa ja kiertue USA:ssa.

– Muistan katsoneeni tuota listaa ja ajatelleeni: jos asia on vain minusta itsestäni kiinni, nämä eivät tule toteutumaan. Eivät koskaan.

– Kolmisen vuotta sitten löysin tuon listan sattumalta ja totesin kaikkien haaveideni käyneen toteen.

Ida Elinalla ja hänen puolisollaan on noin 2-vuotias tytär. Kesäkuussa espoolaisperheeseen syntyy toinen lapsi.

– Koen, että elämässäni on tosi kiva tasapaino. Olen nauttinut muusikonurasta valtavasti. Perhe ja usko ovat kuitenkin elämäni tärkeimmät asiat. Musiikki tulee niiden jälkeen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää