Eva-Maria Mustonen aloittaa pappina tutulla paikkakunnalla

Muhoksen hautausmaa oli Eva-Maria Mustosen ensimmäinen työpaikka, opiskeluaikoina hän toimi monena kesänä kirkonesittelijänä. Vuodenvaihteessa hän aloittaa Muhoksella seurakuntapastorina.

eva-maria mustonen jussi rinta-jouppi

Tämän vuoden joulusta tulee yksi harvoista, joita en vietä Muhoksella, huomaa Eva-Maria Mustonen.

– Mielelläni menisin jouluna Muhoksen kauniiseen kirkkoon – rakastan sitä kirkkoa – mutta tänä vuonna olemme kihlattuni perheen luona toisella paikkakunnalla.

Mustonen aloittaa Muhoksen seurakuntapastorina vuodenvaihteessa.

– Olen syntyjäni muhoslainen ja seurakunta on minulle tuttu. Olen kiitollisella mielellä saadessani aloittaa Muhoksella.

Mustosen vanhemmat ja isovanhemmat asuvat paikkakunnalla, samoin iso joukko sukulaisia. Myös kirkko on perin pohjin tuttu.

– Kun on jo valmiiksi kiinnekohtaa paikkakunnalle, se uskoakseni lähentää seurakuntalaisiin.

Pappi odottaa ihmisten tapaamista

Mustosella on paitsi teologian myös filosofian maisterin paperit.

Kun opiskelin historiaa Oulun yliopistossa, toimin useampana kesänä Muhoksen kirkon esittelijänä. Ja aivan ensimmäinen kesätyöni oli Muhoksen hautausmaalla.

Historian opinnoista on Mustosen mukaan hyötyä papin työssä: historiaa opiskelleena ymmärtää ilmiöitä pitkällä aikavälillä.

– Historia-alalla olisin tekemisissä papereiden kanssa. Pappina pääsen tapaamaan ihmisiä, sanoo Mustonen.

Papin rooli on muuttunut

Hänelle papin roolissa tapahtunut muutos on tervetullut.

– Papin ei koeta olevan ihmisten yläpuolella vaan ihmisten keskellä. Pappi ei enää ole sellainen auktoriteetti kuin takavuosikymmeninä vaan enemmänkin kuuntelija, tukija ja auttaja, jonka tehtävä on julistaa evankeliumia ja kertoa Jumalan valtakunnasta.

Mustonen on ollut pappina Pudasjärven seurakunnassa kesästä 2019 lähtien. Siellä Mustonen toimii kasvatuksen työalajohtajana eli kasvatuksen työntekijöiden lähiesihenkilönä. Kasvatus on hänen vastuualuettaan myös Muhoksella.

Kasvatuksen kohderyhmää eli lapsia nuoria ja lapsiperheitä Muhoksella onkin runsaasti, iloitsee Mustonen.

Kuuden kuukauden koeajan ja virkavapaan jälkeen katson, kummassa seurakunnassa haluan jatkaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää