Alle kolmekymppisten oma paastoryhmä aloittaa Oulussa

Onko sinun joskus tehnyt mieli paastota? Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa alkaa 18–30-vuotiaille tarkoitettu ryhmä, joka paastoaa yhdessä kahdeksan viikon ajan.

Nuorten aikuisten paastoryhmää vetävä Mono Kuoppala on paastonnut useana vuonna. Sosiaalisesta mediasta irrottautuminen on hänelle yksi paastoamisen tapa. Kuva: Marita Ahlgren

Ryhmän ensimmäinen kokoontuminen on laskiaisen alla 7. helmikuuta kello 18 Oulun tuomiokirkossa. Paastoaminen päättyy pääsiäiseen.

Nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala vetää ryhmää yhdessä pappi Matias Leskisen kanssa. Ensimmäisessä kokoontumisessa keskustellaan, mitä paasto tarkoittaa ja pohditaan, mistä haluaisi itse paastota.

Paastoon ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa. Yksi paastoa ruoasta, toinen sosiaalisesta mediasta ja kolmas vaikka Netflixistä, kertoo Kuoppala.

Paasto raivaa tilaa tärkeälle

Kerran viikossa pidettävissä kokoontumisissa osallistujat jakavat kohtaamiaan onnistumisia ja haasteita muiden paastoajien kanssa. Paastoamista myös tarkastellaan viikoittain vaihtuvien teemojen kautta.

Kuoppalan mukaan paastossa on kyse isommasta asiasta kuin kieltäytymisestä tai jonkin asian tauottamisesta. Paasto on pysähtymistä.

– Moni nuori aikuinen sanoo elämänsä olevan kiireistä. Ihmisiin kohdistuu vaatimuksia monelta suunnalta. Paaston aikana on mahdollisuus miettiä, mikä juuri itselle on tärkeää ja mitä tarvitsee elämänsä tasapainottamiseksi. Näiden viikkojen aikana voi saada tilaa sille, mikä muuten voi jäädä arjen varjoon.

Notkahduksen jälkeen jatketaan

Itsekin useita kertoja paastonnut Mono Kuoppala on ehtinyt pitää vuosien aikana taukoa niin somesta kuin tietyistä ruokalajeista.

Eräänä vuonna hän luki Raamattua ja kirjasi ylös teksteistä nousseita oivalluksia. Vaikka paastoamisen tapa olisi sama kuin aikaisemmin, viikkojen aikana omaan elämäänsä saa yleensä aina uutta näkökulmaa.

Paaston aikana tulee koettelemuksia eikä kieltäytyminen aina onnistu. Se kuuluu asiaan.

–Notkahduksen jälkeen vain jatketaan. Tämä voi olla hyvä mahdollisuus opetella myös armollisuutta itseään kohtaan.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää