Hartaus 12.1.2020 - Pelastus tuntuu ruumiissa

Sunnuntain aiheena on Jeesuksen kaste. Jeesuksen kaste hänen kärsimystiensä alkuna on meidän kasteemme perusta. Kasteessa meidät on liitetty Kristukseen ja hänen kirkkoonsa.

Sunnuntaina juhlimme vettä, joka on aineellista ja luonnollista olemukseltaan. Se on jotakin, minkä näemme, tunnemme ja koemme aisteillamme. Kun lapsi tai aikuinen kastetaan, tarvitaan vettä, ihan tavallista, puhdasta vettä. Tässä kristillisen kirkon suuressa juhlassa turvaudumme näkyvään aineeseen. Samalla uskomme, että jollakin salatulla tavalla vesi pelastaa meidät.

Pelastus on Raamatun kirjoituksissa ensisijaisesti tämän maailman, ei tulevan maailman ilmiö. Se tapahtuu täällä, meidän keskellämme. Muinaisille heprealaisille pelastus ei tarkoittanut kuoleman jälkeistä elämää, taivaaseen pääsemistä. Se ei tarkoittanut pelastumista maailmasta vaan pelastumista maailmaan. Pelastus oli heille arkisia ja aineellisia asioita, kuten koti, terveys, rauha, vieraanvaraisuus, ystävyys, ruoka ja juoma.

Juutalaisten selityskirja Talmud neuvoo: ”Jos tahdot oppia tuntemaan näkymättömän, katso tarkasti näkyväistä.” Oppiaksemme tuntemaan Jumalaa meidän tulee uppoutua syvälle maalliseen, aineelliseen ja ruumiilliseen elämään.

 

Oppiaksemme tuntemaan Jumalaa meidän tulee uppoutua syvälle maalliseen, aineelliseen ja ruumiilliseen elämään.

 

Kristillisessä kirkossa olemme tottuneet erottamaan toisistaan ruumiin ja sielun. Aineeton sielu ei kuitenkaan ole raamatullinen, vaan sekulaari kreikkalaisperäinen käsite. Heprealaisen ajattelun mukaan ihminen on kokonaisuus, elävä ruumis. Ja onhan totta, että meillä ei vain ole ruumista vaan me olemme ruumiita.

Tutkija Mikko Lehtosen sanoin: ”Juuri ruumis mahdollistaa sen, että ihmiset voivat olla eläviä ja aktiivisia maailmassa. Ruumiit tutkistelevat, koskettelevat, katselevat, kuuntelevat, kokevat, ihmettelevät ja selittävät maailmaa.”

Puhuessaan ruumiista ja aineesta kirkon varhaiset opettajat painottivat niiden jumalallista alkuperää. Pyhän Johannes Damaskolaisen sanoin ”Minä en kumarra ainetta vaan aineen Luojaa, joka on minun tähteni tullut aineelliseksi ja valmistanut minulle pelastuksen aineen kautta.”

Päivi Jussila
pastori, Tuiran seurakunta


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää