Hartaus sunnuntaille 10.3.

Tätä pyhää on sanottu puolipaastosunnuntaiksi, sillä se sijaitsee keskellä paastonaikaa. Toinen nimitys on leipäsunnuntai, koska päivän tekstit puhuvat viidentuhannen ruokkimisesta ja ihmisten tarvitsemasta hengellisestä ravinnosta.

Olet ilma, jota hengitän

Topi Sorsakoski lauloi: ”Olet ilma, jota hengitän. Olet kaikki minkä ymmärrän”. Hän lauloi ymmärrettävästi romanttisesta ja tärkeästä yhteydestä läheiseen naiseen.

Se on ihana ja tärkeä elämänalue. Laulussa se tuotiin elintärkeänä riippuvuutena.
Jeesus puhuu tämän viikon evankeliumin tekstissä tärkeimmästä riippuvuudesta, hän kertoo olevansa elämän leipä.

Leipä tarkoitti yleisnimikkeenä elämän mahdollistajaa, ravintoa, jota ilman elämä loppuu. Meillä itse kullakin on tärkeitä asioita elämässämme, mutta sitten on myös elintärkeitä asioita. On aiheellista ja aiheetonta riippuvuutta.

Jeesus puhui aiheellisesta riippuvuudesta suhteessa itseensä. Joskus riipumme sinänsä tärkeissä asioissa tai ihmisissä, mutta olennaista on, riipummeko tärkeimmässä.

Riippuminen ei ole ”naama sinisenä” pusertamista, vaan turvallista yhteyttä elämän antajaan, Kristukseen, joka pitää sinusta kiinni.

Kyse ei ole siitä, jaksatko sinä pitää kiinni, vaan annatko pitää kiinni. Kristuksen yhteydessä on hyvä olla, saat levätä, saat olla oma itsesi.

Topi Sorsakosken laulu loppuu näin ja kenties voimme jotain oppia siitä: “Olet kaikkeni sä silloinkin, vaikka maailman mä voittaisin. Mitä jää, jos menet pois, mitään ei minulla ois maailmassain. Kaikki oot sä vain.”

Juha Hilli
Kirjoittaja on oululainen teologian maisteri

 

4. paastonajan sunnuntai
Psalmi: Ps. 84:6–10, 13
1. lukukappale: Jes. 55:1–3
2. lukukappale: Ilm. 21:6–7
Evankeliumi: Joh. 6:48–58

Tätä pyhää on sanottu puolipaastosunnuntaiksi, sillä se sijaitsee keskellä paastonaikaa. Toinen nimitys on leipäsunnuntai, koska päivän tekstit puhuvat viidentuhannen ruokkimisesta ja ihmisten tarvitsemasta hengellisestä ravinnosta. Jeesus itse on elämän leipä. Hän jakaa lahjojaan meille ja opettaa meitä jakamaan omastamme tarvitseville. Sisällöltään tämä sunnuntai sivuaa kiirastorstain aihepiiriä.

 

 

 

Ps. 84:6–10, 13
Onnellisia ne, jotka saavat voimansa sinusta,
ne, jotka kaipaavat pyhälle matkalle.
Kun he kulkevat vedettömässä laaksossa,
sinne puhkeaa virvoittava lähde,
ja sade antaa heille siunauksensa.
Askel askeleelta heidän voimansa kasvaa,
ja he saapuvat Siioniin Jumalan eteen.
Jumala, Herra Sebaot, kuule rukoukseni,
älä ummista korviasi, Jaakobin Jumala!
Jumala, meidän kilpemme, katso voideltusi puoleen!
Autuas se, joka turvaa sinuun, Herra Sebaot!

Jes. 55:1–3
Kuulkaa, kaikki janoiset! Tulkaa veden ääreen!
Te, joilla ei ole rahaa, tulkaa,
ostakaa viljaa ilmaiseksi, syökää,
ottakaa maksutta viiniä ja maitoa!
Miksi punnitsette hopeaa maksuksi siitä, mikä ei ole leipää,
vaihdatte työstä saamanne palkan
siihen, mikä ei tee kylläiseksi?
Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvin,
te saatte nauttia parhaista herkuista.
Kuulkaa minua, tulkaa minun luokseni,
kuulkaa, niin te saatte elää!
Minä teen ikuisen liiton teidän kanssanne
ja lupaan olla liitossani uskollinen,
niin kuin olin uskollinen Daavidille.

Ilm. 21:6–7
Valtaistuimella istuva lausui: ”Minä olen A ja O, alku ja loppu. Sille, jolla on jano, minä annan lahjaksi vettä elämän veden lähteestä. Tämä on voittajan palkinto. Minä olen hänen Jumalansa, ja hän on minun poikani.”

Joh. 6:48–58
Jeesus sanoi:
”Minä olen elämän leipä. Teidän isänne söivät autiomaassa mannaa, ja silti he ovat kuolleet. Mutta tämä leipä tulee taivaasta, ja se, joka tätä syö, ei kuole. Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää.”
Tästä sukeutui kiivas väittely juutalaisten kesken. He kysyivät toisiltaan: ”Kuinka tuo mies voisi antaa ruumiinsa meidän syötäväksemme?” Jeesus sanoi heille: ”Totisesti, totisesti: ellette te syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertaan, teillä ei ole elämää. Mutta sillä, joka syö minun lihani ja juo minun vereni, on ikuinen elämä, ja viimeisenä päivänä minä herätän hänet. Minun lihani on todellinen ruoka, minun vereni on todellinen juoma. Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, pysyy minussa, ja minä pysyn hänessä. Isä, joka elää, on minut lähettänyt, ja niin kuin minä saan elämäni Isältä, niin saa minulta elämän se, joka minua syö. Tämä on se leipä, joka on tullut alas taivaasta. Se on toisenlaista kuin se ruoka, jota teidän isänne söivät: he ovat kuolleet, mutta se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti.”

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää