Hartaus sunnuntaille 12.11.

Päivän evankeliumitekstissä Jeesus muistuttaa, että Jumala on laskenut jokaisen hiuskarvamme. Jeesuksen puhe ei ole hiusten halkomista, vaan hän johdattaa kuulijan miettimään omaa rooliaan Jumalan lapsena.

Jokainen hius on laskettu

Päivän evankeliumitekstissä Jeesus muistuttaa, että Jumala on laskenut jokaisen hiuskarvamme. Jumala siis tuntee meidät läpikotaisin.

Hiuksiin liittyy paljon sanontoja. Kaljuuntuvia on lohdutettu sanomalla, että hiukset ja järki eivät mahdu samaan päähän. Huonolle parrankasvulle vastaavaa lohtua ei erikoista kyllä heru – pahoilla ei tunnetusti parta kasva.

Hiusten halkominen on kielikuva, joka kuvaa mitättömien asioiden vatvomista. Niin pienen asian halkaisu tuntuu lähes mahdottomalta teolta. Mutta niin vain jo edesmennyt lontoolainen Alfie West onnistui jakamaan oman hiuskarvansa terävällä veitsellä peräti 18 osaan.

Erikoinen harrastus. West teki halkaistuista hiuksistaan taideteoksia ja muotoili niitä esimerkiksi auringon, lehmuksen lehden ja salaman muotoon. Teosten taiteellinen arvo taitaa olla vähäpätöinen, mutta ne ovat osoituksia ihmiskunnan rajattoman kauniista outoudesta.

Tuulenvireessä lainehtivat hiukset herättävät ihailua, mutta väärässä paikassa hius muuttuu ällöttäväksi. Tuntemattoman ruuanlaittajan hiussuortuva keiton mausteena tappaa ruokahalun tehokkaasti.

Montako hiusta meillä sitten on? Ilmeisesti keskimäärin 100 000–110 000 kappaletta. Tuskin kukaan on omiaan sen tarkemmin laskenut.

Mutta Jumala siis on sen tehnyt meidän kaikkien kohdalla. Jeesuksen sanat kuvastavat, että olemme Jumalalle äärettömän tärkeitä. Hän tietää meistä kaiken, jopa hiustemme määrän.

Jeesuksen puhe ei ole hiusten halkomista, vaan hän johdattaa kuulijan miettimään omaa rooliaan Jumalan lapsena. Meidän tulee pelätä sitä, joka johtaa meidät eroon Jumalasta ja rohkeasti tunnustautua Jeesuksen omiksi ihmisten edessä.

Eero Hietala
Kirjoittaja on TV-tuottaja

24. sunnuntai helluntaista
Psalmi: Ps. 75:2–8, 10–11
1. lukukappale: Jer. 29:4–7
2. lukukappale: 1. Tim. 2:1–4
Evankeliumi: Luuk. 12:4–7

Kristityn oikea isänmaa on taivaassa. Kuitenkin hän on samalla maallisen yhteiskunnan jäsen ja vastuussa siitä. Kristityt rukoilevat valtiovallan puolesta ja noudattavat sen lakeja ja velvoitteita. Yhteiskunta kuuluu Jumalan asettamaan elämänjärjestykseen, joka suojelee ja palvelee ihmiselämää. Maallinen esivalta saattaa kuitenkin irtaantua Jumalasta. Silloin syntyy tilanteita, jolloin se toimii Jumalan tahtoa vastaan loukkaamalla ihmisarvoa tai estämällä evankeliumin vapautta. Tällöin kristittyjen pitää sekä yksilöinä että yhteisönä seurata Jumalan sanaan sidotun omantunnon ääntä.

Ps. 75:2–8, 10–11
Me kiitämme sinua, Jumala,
me kiitämme sinua ja huudamme avuksi nimeäsi,
me kerromme sinun ihmeellisistä teoistasi.
– Minä, Herra, asetan määräajan
ja tuomitsen oikeudenmukaisesti.
Maa järkkyy, sen kansat järkkyvät,
mutta minun pylvääni pitävät maan paikoillaan.
– Mahtailijoille minä sanon: ”Älkää mahtailko!”
ja jumalattomille: ”Älkää ylvästelkö!
Älkää korottako itseänne,
älkää puhuko röyhkeästi ja uhmaillen.”
Ei idästä, ei lännestä eikä autiomaastakaan tule ketään,
joka heidät korottaisi.
Kun Jumala käy tuomitsemaan,
hän korottaa ja hän alentaa.
Minä ylistän iäti Herraa,
laulan kiitosta Jaakobin Jumalalle.
Hän murtaa jumalattomien mahdin,
mutta vanhurskas kohoaa kunniaan.

Jer. 29:4–7
Herra Sebaot, Israelin Jumala, sanoo kaikille pakkosiirtolaisille, jotka hän on siirtänyt Jerusalemista Babyloniaan: Rakentakaa taloja ja asettukaa niihin asumaan! Istuttakaa puutarhoja ja nauttikaa niiden hedelmistä! Ottakaa itsellenne vaimot, syntyköön teille poikia ja tyttäriä! Ottakaa pojillennekin vaimot ja naittakaa tyttärenne, että he saisivat poikia ja tyttäriä. Lisääntykää, älkää vähentykö! Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.

1. Tim. 2:1–4
Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti. Tällainen rukous on oikea ja mieluisa Jumalalle, meidän pelastajallemme, joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden.

Luuk. 12:4–7
Jeesus sanoi opetuslapsille:
”Minä sanon teille, ystävilleni: Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin mutta joiden valta ei ulotu sen pitemmälle. Kuulkaa, ketä teidän tulee pelätä. Pelätkää häntä, jolla on valta sekä tappaa ihminen että syöstä hänet helvettiin. Niin, sanon teille: häntä teidän on pelättävä. Varpusia saa kahdella kolikolla viisi, eikö niin? Silti Jumala ei unohda yhtäkään niistä. Teidän jokainen hiuskarvannekin on laskettu. Älkää siis pelätkö. Olettehan te arvokkaampia kuin kaikki varpuset.”

 


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää