Hartaus sunnuntaille 16.10.

Rakkaus tekee kipeää. Tämä huomio suuntaa ajatukseni Jeesuksen opetuksiin rakkaudesta, kirjoittaa Juha Vähäkangas.

Kuva: Pixabay

Hauraasti putoilee elämä

Minulla on ollut viime aikoina iloton olo. Kaipaan kovasti mutsia. Muistelen kaiholla yhteisiä hetkiä. Meillä on välimatkaa, hän asuu hoivakodissa Vantaalla ja minä Oulussa. Minusta tuntuu että hän loittonee minusta hiljalleen.

Rakkaus tekee kipeää. Tämä huomio suuntaa ajatukseni Jeesuksen opetuksiin rakkaudesta.

Eräs lainopettaja oli kuullut Jeesuksen opetusta ja hän kiinnostui selvittämään lisää siitä, mikä on Jeesuksen oppi. Juutalaisen perinteen mukaan lain määräyksiä toorassa eli viidessä Mooseksen kirjassa on kaiken kaikkiaan 613, niistä 365 on kieltoa (älä tee näin) ja 248 on käskyjä (toimi näin).

Mitä Jeesus opetti?

Evankeliumi Matteuksen mukaan sisältää ns. rakkauden kaksoiskäskyn. Sen ensi osa kuuluu: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi.” Toinen osa käskee: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

Varsinkin jälkimmäinen käsky on jokaiselle ihmiselle ymmärrettävä. Ei tarvitse olla kristitty ymmärtääkseen, että lähimmäistä on rakastettava niin kuin itseään. Käsky on sama kuin ns. kultainen sääntö: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”

Opiskeluajoista lähtien olen lukenut säännöllisesti Tuomo Mannermaan Kaksi Rakkautta -teosta. Teoksessa keskitytään kahteen Martti Lutherin ajatusmaailmaa valaisevaan teemaan. Hänen uskonmaailmaansa hallitsee ajatus kahdenlaisesta rakkaudesta: rakkaudesta, jolla Jumala rakastaa ja rakkaudesta, jolla ihminen rakastaa.

Luther toteaa niiden erosta: ”Jumalan rakkaus ei löydä vaan luo rakastettavansa, ihmisen rakkaus syntyy rakastettavastaan.”

Risto Kormilainen toteaa eräässä runossaan: ”Turvaverkkoja olemme toisillemme, yhteyteen solmittuja näkymättömin langoin ja punoksin.”

Rakkaus synnyttää vastarakkautta. Jokainen ihminen hakee omassa elämässään turvaa, joka olisi omia voimia suurempi.

Juha Vähäkangas
pastori, Karjasillan seurakunta

 

19. sunnuntai helluntaista
Psalmi: Ps. 119:1–8
1. lukukappale: 5. Moos. 6:4–9
2. lukukappale: 1. Kor. 1:4–9
Evankeliumi: Matt. 22:34–40

Rakkauden kaksoiskäsky kiteyttää lain sisällön. Se, joka rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseään, täyttää lain vaatimuksen. Jumalan rakkaus synnyttää meissä rakkautta. Rakkaus toteuttaa Jumalan koko lain.

 

Ps. 119:1–8
Onnellisia ovat ne, joiden vaellus on nuhteetonta,
ne, jotka seuraavat Herran lakia.
Onnellisia ne, jotka pitävät hänen liittonsa
ja koko sydämestään kysyvät hänen tahtoaan,
ne, jotka eivät tee vääryyttä
vaan kulkevat hänen teitään.
Sinä olet antanut säädöksesi tarkoin noudatettaviksi.
Kunpa kulkuni olisi vakaa,
kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi!
Kun pidän käskysi silmieni edessä,
en joudu häpeään.
Vilpittömin sydämin minä kiitän sinua,
kun opin tuntemaan oikeamieliset päätöksesi.
Minä noudatan sinun käskyjäsi –
älä koskaan minua hylkää!

 

5. Moos. 6:4–9
Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Pidä aina mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan. Teroita niitä alinomaa lastesi mieleen ja puhu niistä, olitpa kotona tai matkalla, makuulla tai jalkeilla. Sido ne merkiksi käteesi ja pidä niitä tunnuksena otsallasi. Kirjoita ne kotisi ovenpieliin ja kaupunkisi portteihin.

 

1. Kor. 1:4–9
Minä kiitän aina teidän tähtenne Jumalaani siitä armosta, joka teille on annettu Kristuksessa Jeesuksessa. Hänen yhteydessään te olette saaneet kaikkea rikkautta, niin tietoa kuin puhetaitoakin. Sanoma Kristuksesta on juurtunut lujasti teihin, ja teillä on armolahjojen koko rikkaus odottaessanne Herramme Jeesuksen Kristuksen ilmestymistä. Jumala on myös vahvistava teitä loppuun saakka, niin ettei teissä ole moitteen sijaa Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemisen päivänä. Jumala on kutsunut teidät Poikansa Kristuksen Jeesuksen, meidän Herramme, yhteyteen, ja hän pysyy sanassaan.

 

Matt. 22:34–40
Kun fariseukset kuulivat, että Jeesus oli tukkinut saddukeuksilta suun, he kokoontuivat neuvonpitoon. Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle: ”Opettaja, mikä on lain suurin käsky?” Jeesus vastasi: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.”

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää