Hartaus sunnuntaille 19.4. - Kutsu kalastamaan

Päivän raamatuntekstit kertovat siitä, kun ylösnoussut Jeesus ilmestyi epäileville opetuslapsilleen ja vakuutti heidät ylösnousemuksestaan. Ilo valtasi opetuslapset, kun he kohtasivat Jeesuksen elävänä.

Viikko sitten oli pääsiäinen. Luulen, että se oli monelle meistä erilainen kuin aiemmin. Ehkä oltiin pienemmällä porukalla koolla kuin takavuosina tai jätettiin virpomiset vanhemmilla sukulaisilla kokonaan väliin. Koronaviruksen nostattamat laineet lyövät maailman rantaan ja vain harva asia on samoin kuin ennen.

Päivän evankeliumin tilanteessa on yllättävän paljon samaa. Opetuslapset ovat vähän hukassa pääsiäisen tapahtumien jälkeen. Mestari on kuollut ja ennen pääsiäistä annetut toimintaohjeet ovat ilmeisesti jääneet vähän epäselviksi. Osa porukasta ehkä nukkuu yön pimeinä tunteina, toiset heräävät vanhasta tottumuksesta aikaisin, kolmansia uni ei tavoita ollenkaan. Suunnitelma muotoutuu kuin itsestään: lähdemme kalaan.

Teksti kertoo syvästä inhimillisyydestä. Jos emme oppilaina osaa tehdä sitä, mitä meidän pitäisi tehdä niin teemme sitten sitä, mitä osaamme. Kalaretkelle lähtiessä eväät unohtuvat jääkaappiin ja termospullo keittiön pöydälle. Mestarin edessä painamme päämme: edes hänen nimeään emme tohdi kuiskata, ettemme sanoisi vahingossa jotakin väärin.

Toisaalta teksti kertoo olennaisia asioita myös Jumalasta. Ylösnoussut maailman Vapahtaja ei tuomitse, vaan kohtaa meidät armollisesti. Hän kutsuu meidät aterialle vahvistumaan ja virkistymään. Reissulta saatu saalis kelpaa käyttöön ihan sellaisenaan. Kutsu kalastamaan ihmisiä on sekin edelleen voimassa.

Jeesuksen seurassa elämä voi olla sekä tavallaan ihmeellistä että ihmeen tavallista.

Mikko Lehtovaara
Kirjoittaja on kirkon nuorisotyönohjaaja, basisti ja veneilijä

 

1. sunnuntai pääsiäisestä
Ps. 116: 1-9
Sak. 8: 6-8
Ap. t. 3: 12-20
Joh. 21: 1-14

Päivän raamatuntekstit kertovat siitä, kun ylösnoussut Jeesus ilmestyi epäileville opetuslapsilleen ja vakuutti heidät ylösnousemuksestaan. Ilo valtasi opetuslapset, kun he kohtasivat Jeesuksen elävänä.

Ps. 116: 1-9
Minä rakastan Herraa. Hän kuulee minua,
hän kuulee hartaan pyyntöni.
Kun huudan häntä avuksi,
hän kuuntelee minua.
Kuoleman köydet kiertyivät ympärilleni,
tuonelan kauhut ahdistivat minua,
minut valtasi tuska ja murhe.
Silloin minä huusin Herran nimeä:
”Herra! Pelasta minut!”
Herra on oikeamielinen ja laupias,
meidän Jumalamme on armollinen.
Herra on avuttomien suojelija.
Kun voimani uupuivat, hän tuli avukseni.
Nyt olen saanut rauhan,
Herra piti minusta huolen.
Hän pelasti minut kuolemasta, hän säästi silmäni kyyneliltä,
ei antanut jalkani astua harhaan.
Minä saan vaeltaa Herran edessä
elävien maassa.

Joh. 21: 1-14
Jeesus ilmestyi taas opetuslapsilleen, nyt Tiberiaanjärvellä. Se tapahtui näin:
Siellä olivat yhdessä Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen opetuslasta. Simon Pietari sanoi: ”Minä lähden kalaan.” ”Me tulemme mukaan”, sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään.
Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä. Jeesus huusi heille: ”Kuulkaa, miehet! Onko teillä mitään syötävää?” ”Ei ole”, he vastasivat. Jeesus sanoi: ”Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte.” He heittivät verkon, ja kalaa tuli niin paljon, etteivät he jaksaneet vetää verkkoa ylös. Silloin se opetuslapsi, joka oli Jeesukselle rakkain, sanoi Pietarille: ”Se on Herra!” Kun Simon Pietari kuuli, että se oli Herra, hän kietaisi ylleen viittansa, jonka oli riisunut, ja hyppäsi veteen. Muut opetuslapset tulivat veneellä ja vetivät kalojen täyttämää verkkoa perässään, sillä rantaan ei ollut paljonkaan matkaa, vain parisataa kyynärää.
Rannalle noustessaan opetuslapset näkivät, että siellä oli hiilloksella paistumassa kalaa sekä leipää. Jeesus sanoi heille: ”Tuokaa tänne niitä kaloja, joita äsken saitte.” Simon Pietari meni veneeseen ja veti verkon maihin. Se oli täynnä isoja kaloja, mutta vaikka kaloja oli paljon – kaikkiaan sataviisikymmentäkolme – verkko ei revennyt.
Jeesus sanoi: ”Tulkaa syömään.” Kukaan opetuslapsista ei rohjennut kysyä: ”Kuka sinä olet?”, sillä he tiesivät, että se oli Herra. Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan ilmestyi opetuslapsilleen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää