Hartaus sunnuntaille 19.5

Hengen täyttymys ei katso ihmisen kykyihin eikä hänen sosiaaliseen statukseensa, muistuttaa Ilkka Mäkinen.

Avaus yhteyteen

Jumalan Henki tulee kaikille. Profeetta Joel vakuuttaa, että eräänä päivänä tapahtuu Hengen vuodattaminen, joka ei rajoitu vain tiettyihin karismaattisiin tehtäviin, kuten kuninkaan ja profeetan virkaan.
Henki tekee eläväksi kaikki ne, jotka haluavat seurata Jumalaa. Kaikilla on mahdollisuus elää lähellä häntä ja siten maistaa hengellisen elämän syvyyttä.
Hengen täyttymys ei katso ihmisen kykyihin eikä hänen sosiaaliseen statukseensa. Se on elävä voima, joka tulee talon perijöille, pojille ja tyttärille, mutta myös niille, joiden osana on työn orjuus.
Se ei luokittele ihmistä ikäluokkiin: ikäihmiseen, rippikoululaisiin tai varhaiskasvatuksen työalan lapsiperheisiin. Hengen tuleminen sytyttää kaiken ikäisissä ilon.
Joelin ennalta kuvaama helluntain ihme aloitti sellaisen aikakauden, jossa uskovalla on suora yhteys Luojansa kanssa. Jumala tulee ihmisen kohdalle ja puhuttelee häntä suoraan hänen sydämelleen.
Hengen vuodattaminen siis muuttaa Jumalan ja ihmisen välisen suhteen. Se on yhteys Jumalan salaisuuksista syntisen ihmisen sydämeen.
Jeesus käyttää Johanneksen evankeliumissa tästä sanaa uudesti syntyminen (Joh 3:3–8). Tätä muutosta on toisinaan kutsuttu syntisen heräämiseksi, parannuksen armon saamiseksi tai vaikkapa uskoon tuloksi. Jumala tulee Henkensä välityksellä apua tarvitsevan ihmisen sisimpään.
Jumala on käynnistäjä. Hän vuodatti Henkensä ja syntyi ensimmäinen seurakunta. Jumala on myös kokoaja. Hän ohjaa yhä edelleen Hengen kosketuksen saaneita yhteen.
Paavali muistuttaa Joelin profetian sanoilla, että jokainen Jumalaa etsivä ihminen, oli hänen etninen taustansa mikä hyvänsä, pelastuu (Room 10:12,13). Pyhän Hengen vuodattaminen on Jumalan avaus jatkuvaan yhteydenpitoon.

Ilkka Mäkinen
Oulujoen kirkkoherra

Helluntaipäivä
Psalmi: Ps. 68:5–11
1. lukukappale: Joel 3:1–5
2. lukukappale: Ap. t. 2:1–13
Evankeliumi: Joh. 3:16–21

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista.

Ps. 68:5–11
Laulakaa Jumalalle, soittakaa hänen nimensä kunniaksi,
ylistäkää häntä, joka kiitää pilvivaunuillaan.
Herra on hänen nimensä,
iloitkaa hänen edessään!
Hän on orpojen isä ja leskien puoltaja,
Jumala pyhässä asunnossaan.
Hän antaa yksinäiselle kodin, hän päästää vangitut vapauteen,
mutta hänen vastustajansa saavat asua paljaaksi paahtuneessa maassa.
Jumala, kun sinä johdit kansaasi,
kun kuljit autiomaassa,
niin maa järisi ja taivas vihmoi vettä Jumalan, Siinain Herran,
Jumalan, Israelin Jumalan edessä.
Sinä, Jumala, annat runsaat sateet,
nääntyneen maasi sinä saat jälleen kukoistamaan.
Sinun väkesi elää siellä,
hyvyydessäsi sinä huolehdit köyhistä, Jumala.

Joel 3:1–5
– Tämän jälkeen on tapahtuva,
että minä vuodatan henkeni
kaikkiin ihmisiin.
Ja niin teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat,
nuorukaisenne näkevät näkyjä,
vanhuksenne ennusunia.
Myös orjiin ja orjattariin
minä vuodatan henkeni noina päivinä.
Minä annan teidän nähdä merkkejä
taivaalla ja maan päällä:
verta, tulta ja savupatsaita.
Aurinko pimenee,
kuu värjäytyy vereen,
ennen kuin koittaa Herran päivä,
suuri ja pelottava.
Mutta jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu.
Siionin vuori ja Jerusalem
on turvapaikka,
niin Herra on luvannut.
Ne, jotka Herra kutsuu,
ne pelastuvat.

Ap. t. 2:1–13
Kun sitten koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaalta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä, mitä Henki antoi heille puhuttavaksi.
Jerusalemissa asui hurskaita juutalaisia, joita oli tullut sinne kaikkien kansojen keskuudesta, mitä taivaan alla on. Kun tämä ääni kuului, paikalle kerääntyi paljon väkeä, ja hämmästys valtasi kaikki, sillä jokainen kuuli puhuttavan omaa kieltään. He kysyivät ihmeissään: ”Eivätkö nuo, jotka puhuvat, ole kaikki galilealaisia? Kuinka me sitten kuulemme kukin oman synnyinmaamme kieltä? Meitä on täällä partilaisia, meedialaisia ja elamilaisia, meitä on Mesopotamiasta, Juudeasta ja Kappadokiasta, Pontoksesta ja Aasian maakunnasta, Frygiasta, Pamfyliasta, Egyptistä ja Libyasta Kyrenen seudulta, meitä on tullut Roomasta, toiset meistä ovat syntyperäisiä juutalaisia, toiset uskoomme kääntyneitä, meitä on kreetalaisia ja arabialaisia – ja me kaikki kuulemme heidän julistavan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja.”
He eivät tienneet, mitä ajatella. Ihmeissään he kyselivät toinen toiseltaan: ”Mitä tämä oikein on?” Mutta jotkut pilkkasivat: ”He ovat juovuksissa, makeaa viiniä täynnä.”

Joh. 3:16–21
Jeesus sanoi Nikodemokselle:
”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.
Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen. Sitä, joka uskoo häneen, ei tuomita, mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu, koska hän ei uskonut Jumalan ainoaan Poikaan. Ja tuomio on tämä: valo on tullut maailmaan, mutta pahojen tekojensa tähden ihmiset ovat valinneet sen asemesta pimeyden. Se, joka tekee pahaa, kaihtaa valoa; hän ei tule valoon, etteivät hänen tekonsa paljastuisi. Mutta se, joka noudattaa totuutta, tulee valoon, jotta kävisi ilmi, että hänen tekonsa ovat lähtöisin Jumalasta.”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää