Hartaus sunnuntaille 21.4.

Jumalan kansan koti-ikävä ei tarkoita sitä, etteikö matkasta saisi nauttia, muistuttaa Klaus Kallioranta.

Koti-ikävä

Koti on ihmiselle tärkeä paikka. Tai ainakin sen soisi olevan. Koteja on monenlaisia. Uusia ja tilavia taloja, joissa pinnat ovat vielä ehjiä ja puhtaita. Toiset vanhempia, ahtaampia, sokkeloisia ja kuluneempia. Omia tai vuokrattuja. Koteja yhtä kaikki, asujilleen rakkaita.

Olisi hyvä, jos koti olisi paikka, missä ihminen voi laskea suojauksensa ja olla turvassa, rakastettu ja hyväksytty omana itsenään. Silloin niillä kodin ulkoisilla puitteilla ei olisi niin suurta merkitystä. Turvalliseen kotiin, jossa rakkaus asuu, on aina mukava palata.

Sellaiseen kotiin myös ikävöi. Vaikka matkailu avartaa ja muuallakin olisi mukavaa, mieli kaipaa kotiin. Hyvä koti on turvasatama, jossa ruumis, mieli ja sielu lepäävät. Kotiin myös odotetaan. Ikävä voi olla molemminpuolista. Lähtenyt kaipaa kotiin. Kotiin jääneet kaipaavat lähtijää. Kyse on rakkaudesta ja välittämisestä.

Kolmas sunnuntai pääsiäisestä puhuu Jumalan kansan koti-ikävästä. Kristitty saa kaivata taivaan kotiin ja muistaa, että häntä odotetaan kotiin. Rakastava Isä odottaa. Jeesus lupasi: ”Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen.” (Joh. 14:2–3.) Isän kodissa tila ei lopu kesken, huoneita riittää kaikille ja asuinsija on valmiiksi laitettu.

Jumalan kansan koti-ikävä ei tarkoita sitä, etteikö matkasta saisi nauttia. Elämä on suuri Jumalan lahja, ja siitä saa iloita. Samalla saa kuitenkin muistaa, minne on matkalla. Ehkä joskus maailman melskeen keskellä sydän huokaa: ”Minä tahtoisin, Isä, jo kotiin. Isä, minua väsyttää.” Isä johdattaa väsyneet kotiin oikeaa tietä. Tie on Jeesus Kristus: ”Te tiedätte kyllä tien sinne minne minä menen. – – Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:4,6.)

Onnellista matkaa kotiin!

Klaus Kallioranta
Kiimingin seurakunnan kappalainen

 

3. sunnuntai pääsiäisestä
Psalmi: Ps. 66:3–9 tai Ps. 126
1. lukukappale: 5. Moos. 30:19–20
2. lukukappale: Hepr. 11:2, 13–19
Evankeliumi: Joh. 14:1–7

Seurakunta juhlii iloiten Herran ylösnousemusta ja voittoa kuolemasta ja suuntaa katseensa uuteen elämään taivaassa, minne Jeesus on mennyt valmistamaan omilleen sijaa. Kristityt odottavat ”ikävöiden sitä kaupunkia, joka tulee” (Hepr. 13:14). Jeesuksen ylösnousemus on jo nyt tehnyt heidät uusiksi luomuksiksi. Kun Kristus palaa takaisin, heistä tulee hänen kirkastetun ruumiinsa kaltaisia.

 

 

Ps. 66:3–9
Sanokaa Jumalalle: Kuinka pelottavia ovatkaan sinun tekosi!
Viholliset nöyrtyvät sinun edessäsi suuren voimasi tähden.
Koko maa kumartuu eteesi,
koko maa laulaa kiitostasi ja ylistää nimeäsi.
Tulkaa ja katsokaa Jumalan töitä.
Hän on tehnyt meille suuria tekoja.
Hän muutti meren kuivaksi maaksi,
kuivin jaloin kansa kulki virran poikki.
Siksi me saamme iloita hänestä.
Hän hallitsee voimallaan iäti, hän pitää silmällä kansoja.
Älköön kukaan nousko kapinaan häntä vastaan.
Ylistäkää meidän Jumalaamme, kaikki kansat,
antakaa ylistyksen kaikua!
Hän antaa meille elämän,
hän ei salli jalkamme horjua.

tai

Ps. 126
Kun Herra käänsi Siionin kohtalon,
se oli meille kuin unta.
Silloin suumme hersyi naurua
ja riemu kajahti huuliltamme.
Silloin sanoivat vieraat kansat:
”Suuret ovat Israelin Herran teot!”
Totta! Suuret ovat meidän Herramme teot,
niistä me saamme iloita.
Herra, käännä jälleen meidän kohtalomme
niin kuin aina tuot vedet Negevin kuiviin uomiin.
Jotka kyynelin kylvävät,
ne riemuiten korjaavat.
Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen,
ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään.

5. Moos. 30:19–20
Mooses kutsui koolle kaikki israelilaiset ja sanoi heille:
”Taivas ja maa ovat todistajinani, kun nyt sanon: Minä olen pannut teidän valittavaksenne elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen. Valitkaa siis elämä, että te ja teidän jälkeläisenne saisitte elää. Rakastakaa Herraa, Jumalaanne, totelkaa häntä ja pysykää hänelle uskollisina. Silloin te saatte elää, ja Herra antaa teidän aina asua siinä maassa, josta hän valalla vannoen antoi lupauksen teidän esi-isillenne Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille.”

Hepr. 11:2, 13–19
Uskoon perustuu se todistus, jonka Jumala on isistä antanut.
Uskovina nämä kaikki kuolivat. Sitä, mikä heille oli luvattu, he eivät saaneet; he olivat vain etäältä nähneet sen ja tervehtineet sitä iloiten, tunnustaen olevansa vieraita ja muukalaisia maan päällä. Ne, jotka puhuvat näin, osoittavat kaipaavansa isänmaata. Mutta jos heidän mielessään olisi ollut se maa, josta he olivat lähteneet, he olisivat toki voineet palata sinne. Ei, he odottivat parempaa, taivaallista isänmaata. Sen tähden ei Jumalakaan häpeä heitä, vaan sallii itseään kutsuttavan heidän Jumalakseen, sillä hän on heitä varten jo rakentanut valmiin kaupungin.
Usko sai Abrahamin tuomaan Iisakin uhriksi, kun hänet pantiin koetteelle. Hän oli valmis uhraamaan ainoan poikansa, vaikka oli saanut lupaukset, vaikka hänelle oli sanottu: ”Iisakin jälkeläisiä sanotaan sinun lapsiksesi.” Hän päätteli, että Jumala kykenee jopa herättämään kuolleen, ja niin hän sai poikansa takaisin, ylösnousemuksen ennusmerkkinä.

Joh. 14:1–7
Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen. Te tiedätte kyllä tien sinne minne minä menen.”
Tuomas sanoi hänelle: ”Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?” Jeesus vastasi: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani. Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni. Te tunnette hänet jo nyt, olettehan nähneet hänet.”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää