Hartaus sunnuntaille 21.6.

Kun vapautuu muiden asettamien odotusten häkistä, on tilaa kasvaa, pohtii Päivi Vähäkangas.

Kutsu Jumalan valtakuntaan

Tiedän loputtomasti basistivitsejä, samoin vitsejä juristeista. Ne, samoin kuin kaikki muutkin ammattiryhmiä, sukupuolia tai vähemmistöjä liippaavat vitsit perustuvat yleistyksiin. Ihmisen yksilöllisyys haihtuu hänen viiteryhmäänsä liitettyjen mielikuvien taakse. Voi käydä niin, että muiden asettamat odotukset ajavat meidät lokeroihin, joista on vaikea murtautua ulos. Roolinsa vanki toimii niin kuin muut odottavat hänen toimivan, niin hyvässä kuin pahassa.

Sakkeusta pidettiin ammattinsa perusteella epäilyttävänä, epärehellisenä ja epälojaalina ihmisenä. Tullivirkailijana hän veljeili maan valloittajien kanssa, ja kiskoi maksuja kunniallisten kansalaisten selkänahasta. Sakkeuksella oli rahaa, mutta hän oli kaikkien sylkykuppi. Oliko hän oikeasti huonompi ja syntisempi kuin muut, vai tuliko hänestä epärehellinen sen roolin myötä, jonka muut hänelle langettivat? Kuka jaksaa kohdella muita oikeudenmukaisesti, jos aina saa vain osakseen vihaa?

Jeesuksen katse oli toisenlainen. Lopultakin joku näki Sakkeuksen ihmisenä eikä pelkästään halveksittavan ammatin edustajana. Nähdyksi tuleminen oli niin merkityksellistä Sakkeukselle, että se sysäsi hänet muutokseen. Sakkeus tunnusti ääneen, että oli työssään toiminut väärin. Vääryydellä viedyt rahat hän palautti nelinkertaisesti ja lahjoitti puolet omaisuudestaan köyhille.

Muut nimittivät Sakkeusta syntiseksi, Jeesus kutsui häntä Abrahamin lapseksi. Sakkeuksen ei enää tarvinnut elää siten, kuin hänenlaiseltaan odotettiin. Kun vapautuu muiden asettamien odotusten häkistä, on tilaa kasvaa uusiin suuntiin. Tulla sellaiseksi, kuin on tarkoitus.

Päivi Vähäkangas
Kirjoittaja on kirkon ulkoasiainosastolla työskentelevä pappi ja teologian tohtori

 

3. sunnuntai helluntaista

Päivän tekstien keskeisenä sisältönä on kutsu Jumalan valtakuntaan ja kutsun kuulemisen tärkeys. Maallisen elämän tehtävät ja houkutukset saattavat estää ihmisiä ottamasta vastaan Jeesuksen kutsua. Joka epäröi ja vitkastelee, menettää tarjotun tilaisuuden.

 

Ps. 18: 17-20, 26-29

Korkeudestaan hän ojensi kätensä ja tarttui minuun,
hän veti minut ylös syvistä vesistä.
  Hän vapautti minut vihollisteni väkevistä käsistä,
  vihamiehistäni, jotka olivat minua vahvemmat.
He kävivät kimppuuni onnettomuuteni hetkellä,
mutta tuekseni tuli Herra.
  Hän avasi minulle tien ja päästi minut vapauteen,
  sillä hän oli mieltynyt minuun.
Herra, sinä olet uskollinen uskolliselle,
vilpitöntä kohtaan sinä olet vilpitön.
  Puhtaat ovat tekosi puhdasta kohtaan,
  mutta kieron sinä johdat harhaan.
Nöyrät sinä pelastat,
mutta ylpeiden katseen painat alas.
  Sinä, Herra, sytytät minun lamppuni,
  sinä, Jumala, tuot pimeyteeni valon.

Sak. 1: 3-6

Jumala sanoi profeetta Sakarjalle:
    ”Julista kansalle nämä Herran Sebaotin sanat:
      – Palatkaa minun luokseni,
      niin minä palaan teidän luoksenne,
      sanoo Herra Sebaot.
    Älkää tehkö niin kuin isänne! Aikaisemmat profeetat julistivat heille: ’Näin sanoo Herra Sebaot: Palatkaa vääriltä teiltänne ja lakatkaa tekemästä pahaa!’ Mutta teidän isänne eivät kuunnelleet minua, eivät välittäneet puheistani, sanoo Herra.
      – Missä isänne nyt ovat?
      Entä profeetat? Elävätkö hekään ikuisesti?
      Mutta minun sanani ja käskyni,
      jotka minä annoin palvelijoitteni, profeettojen, julistaa,
      ovat kaikki käyneet toteen
      teidän isienne kohdalla.”
    He tutkivat itseään ja myönsivät: ”Niin kuin Herra Sebaot oli sanonut tekevänsä meille pahojen töittemme ja syntiemme vuoksi, niin hän on myös tehnyt.”

1. Kor. 1: 26-31

Ajatelkaa, veljet, mitä te olitte, kun teidät kutsuttiin: teissä ei ollut monta ihmisten mielestä viisasta, ei monta vaikutusvaltaista, ei monta jalosukuista. Mikä maailmassa on hulluutta, sen Jumala valitsi saattaakseen viisaat häpeään. Mikä maailmassa on heikkoa, sen Jumala valitsi saattaakseen häpeään sen, mikä on voimakasta. Mikä maailmassa on vähäpätöistä ja halveksittua, mikä ei ole yhtään mitään, sen Jumala valitsi tehdäkseen tyhjäksi sen, mikä on jotakin. Näin ei yksikään ihminen voi ylpeillä Jumalan edessä. Jumalan vaikutusta on se, mitä te Kristuksessa Jeesuksessa olette. Hänet Jumala on antanut meille viisaudeksi, vanhurskaudeksi, pyhitykseksi ja lunastukseksi. Näin toteutuu kirjoitus: ”Joka ylpeilee, ylpeilköön Herrasta.”

Luuk. 19: 1-10

Jeesus tuli Jerikoon ja kulki kaupungin halki. Siellä asui mies, jonka nimi oli Sakkeus. Hän oli publikaanien esimies ja hyvin rikas. Hän halusi nähdä, mikä mies Jeesus oli, mutta ei pienikokoisena ylettynyt kurkistamaan väkijoukon takaa. Niinpä hän juoksi jonkin matkaa edemmäs ja kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen, joka oli tulossa sitä tietä. Mutta tultuaan sille kohtaa Jeesus katsoi ylös ja sanoi: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.”
    Sakkeus tuli kiireesti alas ja otti iloiten Jeesuksen vieraakseen. Kun ihmiset näkivät tämän, he sanoivat paheksuen: ”Syntisen miehen talon hän otti majapaikakseen.” Mutta Sakkeus sanoi Herralle kaikkien kuullen: ”Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin.” Sen kuultuaan Jeesus sanoi häneen viitaten: ”Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi. Onhan hänkin Abrahamin poika. Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää