Hartaus sunnuntaille 22.3.

Uskaltaisitko sinä sanoa Jumalalle ”ihan sama” ja myös tarkoittaa sitä?

”Ihan sama” on luottamusta

Nykytiedolla Maria oli vielä varsin nuori, kun enkeli ilmestyi ilmoittamaan hänelle suuresta tehtävästä. Nuoria olivat kaikki kihloihin menijät siihen aikaan – naispuoliset ainakin.

Maria vastasi enkelille: ”Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

Ne olivat aika lailla samat sanat, kuin mitkä hänen ihmeellisesti alkunsa saanut poikansa joidenkin vuosien päästä opettaisi: ”Tapahtukoon sinun tahtosi.”

”Tapahtukoon sinun tahtosi” on vaikea rukous lausua niin, että oikeasti tarkoittaa, mitä sanoo. Että minä en oikeasti valita mistään lopputuloksesta ja luotan, että Sinun ajatuksesi ovat parempia kuin omani. Sitä tämä nuori äiti ja hänen poikansa kuitenkin meille opettavat.

Nykyteini ei osaa käyttää niin hienoa sanaa kuin ”tapahtukoon”. Hän sanoo: ”Ihan sama.” Ei kuulosta yhtä juhlalliselta, mutta asenne sanojen taustalla on sama. Minä tiedän, että sinä et ehdota mitään, mikä olisi minulle huonoa.

Älypuhelimen takaa mutistu ”ihan sama” ei ehkä herätä kiitollisuutta. Voisiko siinä kuitenkin oppia kuulemaan luottamuksen? ”Ihan sama” voi sanoa vain henkilölle, johon luottaa tarpeeksi, oli kyseessä sitten vanhempi, kasvattaja tai Jumala.

Marianpäivä on Jeesuksen äidille omistettu päivä. Se on täynnä muistoa siitä, millaisen tehtävän Maria otti vastaan ryhtyessään ihmeellisesti äidiksi.

Me tunnemme Jeesuksen elämästä vain vauvaiän ja parhaat aikuisuuden vuodet. Mutta siinä välissä Jeesuskin on ollut nuori. Ehkä hänkin murrosiässä kiukutteli vanhemmilleen. Ehkä meidän Taivaallinen Isämme siksi ymmärtää, että meidän on vaikea luottaa häneen ja hänen suunnitelmiinsa.

Uskaltaisitko sinä sanoa Jumalalle ”ihan sama” ja myös tarkoittaa sitä? Uskaltaisitko sinä ottaa häneltä vastaan mitä tahansa?

Iida Glumoff
Kirjoittaja on Oulujoen seurakunnan
seurakuntapastori

 

Marian ilmestyspäivä
Psalmi: Ps. 113:1-8
1. lukukappale: 1. Moos. 3:8-15
2. lukukappale: Gal. 4:3-7
Evankeliumi: Luuk. 1:39-45

Herran palvelijatar
Tämän pyhäpäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Tästä tulee myös juhlan nimi eri kielissä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus.
Monien Vanhan testamentin henkilöiden tavoin Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän tekee sen tietoisesti ja ilmaisee oman suostumuksensa: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”
Vanhastaan kirkko on viettänyt myös Marian käyntipäivää (2.7.). Silloin on muisteltu Marian vierailua Johannes Kastajan äidin Elisabetin luona (Luuk. 1:36-55). Tämä muistopäivä poistui kalenteristamme v. 1772. Mainittu evankeliumi on otettu Marian ilmestyspäivän 2. ja 3. vuosikerran evankeliumiteksteiksi.

 

Ps. 113: 1-8
Halleluja! Ylistäkää Herran nimeä,
ylistäkää, te Herran palvelijat!
  Siunattu olkoon Herran nimi nyt ja aina!
  Idän ääriltä kaukaiseen länteen saakka
  kaikukoon Herran nimen ylistys!
Herra on korkea, kaikkien kansojen valtias,
yli taivaitten kohoaa hänen kirkkautensa.
  Onko ketään Herran, meidän Jumalamme, vertaista?
  Hän istuu valtaistuimellaan korkeuksissa
  mutta näkee alas maan syvyyksiin.
Ei ole taivaassa, ei maassa
ketään hänen vertaistaan!
  Hän nostaa köyhän tomusta, hän kohottaa kurjan loasta
  ja asettaa hänet ylhäisten joukkoon, kansansa ylimysten vierelle.

1. Moos. 3: 8-15
Kun iltapäivä viileni, he kuulivat Jumalan kävelevän puutarhassa. Silloin mies ja nainen menivät Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan. Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: ”Missä sinä olet?” Mies vastasi: ”Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin.” Herra Jumala kysyi: ”Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?” Mies vastasi: ”Nainen, jonka sinä annoit minulle kumppaniksi, antoi minulle sen puun hedelmän, ja minä söin.” Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: ”Mitä oletkaan tehnyt!” Nainen vastasi: ”Käärme minut petti, ja minä söin.”
Herra Jumala sanoi käärmeelle:
– Koska tämän teit, olet kirottu.
Toisin kuin muut eläimet,
karja ja pedot,
sinun on madeltava vatsallasi
ja syötävä maan tomua
niin kauan kuin elät.
Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille
ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille:
ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi,
ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.

Gal. 4: 3-7
Niin kauan kuin olimme alaikäisiä, olimme maailman alkuvoimien orjia. Mutta kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi, että me pääsisimme lapsen asemaan. Ja koska tekin olette Jumalan lapsia, hän on lähettänyt meidän kaikkien sydämiin Poikansa Hengen, joka huutaa: ”Abba! Isä!” Sinä et siis enää ole orja vaan lapsi. Ja jos kerran olet lapsi, olet myös perillinen, Jumalan tahdosta.

Luuk. 1: 39-45
Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää