Hartaus sunnuntaille 24.7.

”Jeesuksen opetusten seuraaminen – niin kuin toisten armahtaminenkin – on Jumalan hyvyyden imitoimista. Kun pyrimme Jeesuksen Vuorisaarnan toteuttamiseen käytännössä, teemme ikään kuin valokopioita Jeesuksesta ja Jumalasta – pieniä paloja taivasta tähän maailmaan”, kirjoittaa Anne Heikkinen.

7. sunnuntai helluntaista

Rakkauden laki

Kristus tuli täyttämään Jumalan tahdon ja käskyt, ei kumoamaan niitä. Siksi myös kristityn on noudatettava rakkauden lakia, vieläpä paremmin kuin lainopettajien ja fariseusten. Pyrkiessään tähän kristitty on valmis luopumaan jopa omista oikeuksistaan lähimmäistensä hyväksi ja osoittamaan rakkautta myös vihamiehilleen.

Valokopioita Jeesuksesta

Näin muutama päivä sitten meemin Instagramissa, jossa minua haastettiin: ”Jeesus sanoi, että koko Raamatun voi tiivistää näihin kahteen käskyyn: 1. Rakasta Jumalaa. 2. Rakasta ihmisiä. Entä jos hän olikin tosissaan?”

Vuorisaarna on vaikea. Jeesuksen käsky rakastaa on vaikea. Kun puhutaan Jeesuksen eettisten opetusten kokoelmasta voi helposti jäädä käsitys, että kyseessä on jokin teoreettinen kaava, jota pitäisi käyttää eettisessä koelaboratoriossa saavuttaakseen oikean tuloksen haastavassa mittelössä.

Jos Vuorisaarnan pelkistää ainoastaan tuohon tarkoitukseen, jää Jeesuksen opetuksesta merkittävä osa ymmärtämättä. Toki ajattelen, että Jeesuksen opetusten seuraaminen johdattaisi ihmisen oikeaan päämäärään. Usein kuitenkin Jeesuksen eettiset opetukset todetaan liian haastaviksi; todetaan, että enhän minä tähän pysty, joten tässä on varmaan kyse vertauskuvasta. Pelkään, että tällöin päästämme itsemme liian helpolla – emmekä ota Jeesusta ihan tarpeeksi tosissaan.

Kristinuskoon on sisäänrakennettu eräänlainen ristiriita. Meillä on armouskonto – Jumalan rakkaus ja armo on rajaton. Samaan aikaan Jeesus opetti etiikkaa, joka pyrkii yleviin päämääriin. Tämä ristiriita näkyy perinteisessä pulmassa koskien sitä, mikä on uskon ja tekojen suhde – tai siinä, puhutaanko armollisesta vai oikeudenmukaisesta Jumalasta.

Entä jos Jumalan armo ja oikeudenmukaisuus olisivatkin yhteen sovitettavissa? Jumalan armo ja oikeudenmukaisuus eivät ole keskenään ristiriidassa, jos niiden ajatellaan kumpuavan samasta hyvyydestä, joka on Jumalan luonteenpiirre. Jeesuksen opetusten seuraaminen – niin kuin toisten armahtaminenkin – on Jumalan hyvyyden imitoimista. Kun pyrimme Jeesuksen Vuorisaarnan toteuttamiseen käytännössä, teemme ikään kuin valokopioita Jeesuksesta ja Jumalasta – pieniä paloja taivasta tähän maailmaan. Aivan kuin oikean elämän valokopiot, tekomme ja pyrkimyksemme eivät ole aina täydellisiä, mutta ne voivat kuitenkin ajaa asian.

Anne Heikkinen  
Kirjoittaja on tuore pappi sekä ekumeniasta ja lähetystyöstä syttyvä vaikuttaja,
joka haluaa muuttaa niin maailmaa kuin kirkkoakin 

Psalmi

Herra, sinua minä huudan,
sinä olet minun kallioni.
Älä ole vaiti, kun puhun sinulle!
Jos sinä et vastaa, olen kuoleman oma.
Kuule minun rukoukseni, kun huudan sinua avuksi
ja kohotan käteni temppelisi pyhintä kohti.
Kiitetty olkoon Herra!
Hän on kuullut avunpyyntöni.
Herra on minun voimani ja kilpeni,
häneen minä luotan.
Minä sain avun, ja minun sydämeni riemuitsee,
minä laulan ja ylistän Herraa.
Herra on kansansa voima,
voideltunsa apu ja turva.
Pelasta kansasi ja siunaa omiasi,
kaitse ja kanna heitä nyt ja aina.

 

1. lukukappale
3. Moos. 19:1–4, 11–18

Herra sanoi Moosekselle:
”Sano Israelin kansalle: Olkaa pyhät, sillä minä, Herra, teidän Jumalanne, olen pyhä.
Jokainen teistä kunnioittakoon äitiään ja isäänsä. Pitäkää kunniassa sapatti ja määräykset, jotka olen siitä antanut. Minä olen Herra, teidän Jumalanne. Älkää kääntykö seuraamaan epäjumalia älkääkä valako itsellenne jumalankuvia. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.
Älkää varastako, älkää valehdelko älkääkä pettäkö toisianne. Älkää vannoko väärin minun nimeeni, sillä jos niin teette, häpäisette Jumalanne nimen. Minä olen Herra.
Älä tee toiselle vääryyttä äläkä ota mitään väkisin. Älä pidä päivätyöläisen palkkaa itselläsi yli yön. Älä pilaile kuuron kustannuksella äläkä pane estettä sokean tielle, vaan pelkää ja kunnioita Jumalaasi. Minä olen Herra.
Älkää oikeutta jakaessanne tehkö vääryyttä. Älä ole puolueellinen köyhän hyväksi, mutta älä myöskään suosi mahtavaa, vaan ole lähimmäisesi tuomarina oikeudenmukainen. Älä kulje panettelemassa heimolaisiasi, älä saata lähimmäistäsi syytöksilläsi hengenvaaraan. Minä olen Herra.
Älä paheksu lähimmäistäsi vain ajatuksissasi, vaan nuhtele häntä avoimesti; muuten joudut osalliseksi hänen syyllisyydestään. Älä kosta omaan kansaasi kuuluvalle äläkä pidä yllä riitaa hänen kanssaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Minä olen Herra.”

2. lukukappale
Room. 12:16–21

Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää pitäkö itseänne muita parempina, vaan asettukaa vähäosaisten rinnalle. Älkää olko omasta mielestänne viisaita. Älkää maksako kenellekään pahaa pahalla, vaan pyrkikää siihen, mikä on hyvää kaikkien silmissä. Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa. Älkää ottako oikeutta omiin käsiinne, rakkaat ystävät, vaan antakaa Jumalan osoittaa vihansa. Onhan kirjoitettu: ”Minun on tuomio, minä maksan tekojen mukaan” – näin sanoo Herra. Edelleen sanotaan: ”Jos vihamiehelläsi on nälkä, anna hänelle ruokaa, jos hänellä on jano, anna juotavaa. Näin keräät tulisia hiiliä hänen päänsä päälle.” Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä.

 

Evankeliumi
Matt. 5:20–30

Jeesus sanoi:
”Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.
Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’ Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.
Jos siis olet viemässä uhrilahjaasi alttarille ja siinä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi alttarin eteen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa. Mene sitten vasta antamaan lahjasi.
Tarjoa vastapuolellesi sovintoa jo silloin, kun vielä olet hänen kanssaan matkalla oikeuteen. Muuten hän saattaa luovuttaa sinut tuomarille ja tuomari vartijalle, ja niin sinut teljetään vankilaan. Usko minua: sieltä sinä et pääse, ennen kuin olet maksanut kaiken viimeistä kolikkoa myöten.
Teille on opetettu tämä käsky: ’Älä tee aviorikosta.’ Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä, on sydämessään jo tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan. Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin. Ja jos oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden jäsenen, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää