Hartaus sunnuntaille 26.6.

Päivän tekstien keskeisenä sisältönä on kutsu Jumalan valtakuntaan ja kutsun kuulemisen tärkeys.

RSVP eli vastausta pyydetään

Tulin todella iloiseksi, kun koulunsa päättävät saivat kokoontua kesäkuun alkupuolella kevätjuhliin. Moni valmistui ammattiin, toiset saivat päähänsä valkolakin. Kenties jo osin unohtuneen etiketin mukaan ylioppilasjuhliin ei tarvitse erikseen kutsua vieraita. Toki moni varmasti jo aivan selkeyden vuoksi lähettää etukäteen kutsun, jossa kerrotaan juhlapaikka ja -aika, ja on mahdollista hieman porrastaa vieraiden saapumista.

Luukkaan evankeliumissa Jeesus kertoo vertauksen, jossa kutsulla on suuri merkitys. On tulossa suuret juhlat, joihin juhlien järjestäjä on kutsunut mukaan paljon vieraita. Juhlan lähestyessä kuitenkin moni keksii syitä, mikseivät he voikaan osallistua juhliin. Se tuntuu tutulta. Joskus itsekin miettii, kuinka kohteliaasti kieltäytyä esitetystä kutsusta. Lopulta juhlaan kutsutaankin heitä, jotka eivät tavallisesti ylellisiin ja loistokkaisiin juhliin pääse; ”köyhät ja raajarikot”, sekä ”sokeat ja rammat” ovat tervetulleita. Monien halveksimat ja syrjityt eivät meinaa uskoa kutsua todeksi.

Kristityn elämän perusta on kutsu. Jumala haluaa kutsua ihmistä elämään yhteydessä kanssaan. Kutsuissa yleensä myös pyydetään vastausta, siis pääseekö kutsuttu mukaan juhlaan. Näin on myös kristityillä. Kutsun saanut ei voi siirtää vastaustaan viime hetkeen, saati ostaa pääsyään juhliin enää ovelta. Jumalan kutsun perusta on Hänen armonsa ja suuri rakkautensa, ei juhlaan haluavan kyky ostaa itselleen pääsyä, jos viime hetkellä haluaakin mukaan.

Pelkkä vieraslistalla oleminen ei ole Kristuksen seuraamista, kristittynä elämistä. Toivon, että voit luottaa siihen, että olet kutsuttujen joukossa. Ei omien tekojen tai ansioiden vuoksi, vaan Jumalan rakkauden tähden. Ja toivon, ettei tuon kutsun kohdalla tarvitsisi miettiä, osallistuako vaiko ei.

Visa Viljamaa
Kirjoittaja on pappi ja sosiaalisen median sisällöntuottaja

 

3. sunnuntai helluntaista

Kutsu Jumalan valtakuntaan
Päivän tekstien keskeisenä sisältönä on kutsu Jumalan valtakuntaan ja kutsun kuulemisen tärkeys. Maallisen elämän tehtävät ja houkutukset saattavat estää ihmisiä ottamasta vastaan Jeesuksen kutsua. Joka epäröi ja vitkastelee, menettää tarjotun tilaisuuden.

 

Raamatun tekstit

Ps. 18:17–20, 26–29
Korkeudestaan hän ojensi kätensä ja tarttui minuun,
hän veti minut ylös syvistä vesistä.
  Hän vapautti minut vihollisteni väkevistä käsistä,
  vihamiehistäni, jotka olivat minua vahvemmat.
He kävivät kimppuuni onnettomuuteni hetkellä,
mutta tuekseni tuli Herra.
  Hän avasi minulle tien ja päästi minut vapauteen,
  sillä hän oli mieltynyt minuun.
Herra, sinä olet uskollinen uskolliselle,
vilpitöntä kohtaan sinä olet vilpitön.
  Puhtaat ovat tekosi puhdasta kohtaan,
  mutta kieron sinä johdat harhaan.
Nöyrät sinä pelastat,
mutta ylpeiden katseen painat alas.
  Sinä, Herra, sytytät minun lamppuni,
  sinä, Jumala, tuot pimeyteeni valon.

 

Hoos. 11:1–4, 7
– Kun Israel oli nuori, minä rakastin sitä,
Egyptistä minä kutsuin poikani.
Sitten Israel kuuli muita kutsuja
ja kääntyi pois.
Se uhrasi baaleille,
poltti uhreja kivipatsaille.
Minä opetin Efraimin kävelemään,
kannattelin sitä käsivarsista.
Mutta Efraim ei käsittänyt,
että minä sitä hoidin.
Lempeästi, rakkauden köysin
minä vedin sitä luokseni.
Niin kuin mies syöttäessään juhtaansa
nostaa ikeen sen niskasta,
niin minä käännyin Efraimin puoleen
ja annoin sen syödä.
Kansani horjuu kahtaalle:
minuun päin ja minusta pois.
Se huutaa avuksi Korkeinta
mutta ei saa apua.

 

Fil. 2:12–16
Rakkaat ystävät, niin kuin olette aina totelleet minua, kun olen ollut luonanne, totelkaa vielä enemmän nyt, kun olen poissa: tehkää peläten ja vavisten työtä pelastuaksenne. Jumala saa teissä aikaan sen, että tahdotte tehdä ja myös teette niin kuin on hänen hyvä tarkoituksensa. Tehkää kaikki nurisematta ja empimättä, jotta olisitte moitteettomia ja puhtaita, nuhteettomia Jumalan lapsia tämän kieroutuneen ja turmeltuneen sukukunnan keskellä. Te loistatte siinä kuin tähdet taivaalla, kun pidätte esillä elämän sanaa, ja minä voin Kristuksen tulemisen päivänä ylpeillä siitä, että en ole turhan vuoksi ponnistellut ja nähnyt vaivaa.

 

Luuk. 14:16–24
Jeesus kertoi:
”Eräs mies järjesti suuret pidot ja oli kutsunut paljon vieraita. Kun pitojen oli määrä alkaa, hän lähetti palvelijansa sanomaan kutsutuille: ’Tulkaa, kaikki on jo valmiina.’ Mutta yksi toisensa jälkeen nämä alkoivat esittää verukkeita. ’Olen ostanut pellon’, sanoi yksi, ’minun täytyy mennä katsomaan sitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.’ ’Ostin viisi härkäparia’, sanoi toinen, ’ja olen lähdössä kokeilemaan niitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.’ Kolmas sanoi: ’Olen juuri mennyt naimisiin enkä siksi voi tulla.’

Palvelija palasi ja kertoi tämän herralleen. Silloin isäntä vihastui ja sanoi palvelijalle: ’Mene kiireesti kaupungin kaduille ja toreille ja tuo tänne köyhät ja raajarikot, sokeat ja rammat.’ Palvelija tuli sanomaan: ’Herra, olen tehnyt niin kuin käskit, mutta vielä on tilaa.’ Silloin herra sanoi: ’Mene maanteille ja kylien kujille ja vaadi ihmisiä tulemaan, jotta taloni täyttyisi. Ja siitä voitte olla varmat, että yksikään noista, jotka minä kutsuin, ei pääse minun pitopöytääni!’”

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää