Hartaus sunnuntaille 5.5.

Hän kuulee meitä ja tietää, mikä on meille parasta, muistuttaa Anna Nuutinen Rukoussunnuntain hartaudessa.

Jeesus auttaa syvänteestä

Navakka merituuli puski korkealle kohoavin aalloin lämpimiä laineita rantaan. Aurinkoinen loppukesän päivä oli kääntynyt iltaan. Minä ja pikkusisko jatkoimme vielä uintiretkeämme kuohuvissa laineissa.

Huomaamattamme olimme kulkeneet yhä kauemmaksi rannasta. Olimme joutuneet syvänteeseen, jossa jalkamme eivät enää ulottuneet pohjaan.

Siskoni voimat loppuivat ensin. Hän huusi apuani takertuen kaulaani. Vettä haukaten ponnistelin sisko mukanani aallokossa eteenpäin. Huusin apua, mutta kohisevan meren keskeltä kukaan ei kuullut huutoja. Siinä hädässäni huusin Jeesusta auttamaan.

Seuraavassa hetkessä tunsin jalkojeni alla merenpohjan. Olimme selvinneet, siskoni ja minä. Käsi kädessä, kasvot valkoisina kuljimme kiitollisina rantaan kertomaan, kuinka Jeesus oli nostanut meidät pois syvänteestä.

Lapsuuden kokemus muistui mieleeni lukiessani päivän tekstejä, jotka puhuvat rohkaisevasti rukouksen voimasta. Kuten Moosesta autettiin pitämään kädet rukoukseen kohotettuina, niin mekin voimme jättää omat ja toistemme asiat Herramme eteen.

Hän kuulee meitä ja tietää, mikä on meille parasta. Hädässä voimme huutaa häntä kuin pieni lapsi huutaa isäänsä avukseen.

Ja Taivaallinen Isämme lupaa auttaa niin, että psalminkirjoittajan tavoin sydän täyttyy kiitoksesta. Hän antaa suurimman lahjansa – pelastuksen pojassaan Jeesuksessa.

Syyllisyyden liejuun vajonneen Jeesus nostaa ylös vakuuttaen: ”Syntisi ovat anteeksi annetut ja saat olla turvallisin mielin.” Silloin kiitollisuus Herramme armosta valaisee sydämen.

Tänäänkin voimme rohkein mielin turvautua Jeesukseen ja rukoilla häneltä apua elämämme kaikissa tilanteissa.

Anna Nuutinen
Haukiputaan seurakunnan lastenohjaaja

 

5. sunnuntai pääsiäisestä – rukoussunnuntai
Psalmi: Ps. 40:2–6
1. lukukappale: 2. Moos. 17:8–13
2. lukukappale: Jaak. 5:13–16
Evankeliumi: Luuk. 11:5–13

Rogate (= anokaa, rukoilkaa) poikkeaa muiden pääsiäisen jälkeisten sunnuntaiden latinalaisista nimityksistä sikäli, ettei sitä ole saatu päivän antifonista vaan rukouskulkueista, joita Roomassa järjestettiin 300-luvulta alkaen. Ne korvasivat keväisin pelloille suuntautuneet pakanalliset kulkueet. 400-luvun lopulta lähtien kirkolliset rukouskulkueet sijoittuivat rukoussunnuntain ja helatorstain välisiin arkipäiviin, mistä johtuu niiden myöhempi nimi käyntipäivät (ruotsin gångdagar).
Rukoussunnuntain tekstit puhuvat siitä, mitä rukoileminen on ja mitä lupauksia siihen sisältyy. Teksteissä kerrotaan myös Kristuksesta suurena esirukoilijana ja rukoilemisen opettajana.

 

Ps. 40:2–6
Hartaasti minä odotin Herraa,
ja hän kumartui minun puoleeni ja kuuli huutoni.
Hän veti minut ylös syvästä kuopasta,
upottavasta liejusta.
Hän nosti minut kalliolle,
antoi lujan pohjan askelteni alle.
Hän antoi suuhuni uuden virren,
kiitoslaulun Jumalamme ylistykseksi.
Tämän kuulevat monet, tuntevat pyhää pelkoa
ja turvaavat Herraan.
Hyvä on sen osa,
joka luottaa Herraan,
ei etsi apua pahan voimilta
eikä käänny niiden puoleen, jotka valhetta palvelevat.
Herra, minun Jumalani,
kukaan ei ole sinun vertaisesi!
Sinä olet tehnyt suuria tekoja,
sinä ajattelet meidän parastamme.
Minä haluan kertoa teoistasi –
niitä on enemmän kuin voin luetella.

 

2. Moos. 17:8–13
Refidimissä kävivät amalekilaiset israelilaisten kimppuun. Mooses sanoi Joosualle: ”Valitse miehiä mukaasi ja lähde taistelemaan amalekilaisia vastaan. Huomenna minä asetun kukkulan laelle Herran sauva kädessäni.” Joosua teki niin kuin Mooses oli käskenyt ja ryhtyi taisteluun amalekilaisia vastaan, kun taas Mooses, Aaron ja Hur nousivat kukkulan laelle. Niin kauan kuin Mooseksen kädet olivat koholla, olivat israelilaiset voitolla, mutta kun hän päästi kätensä vaipumaan, olivat amalekilaiset voitolla. Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, niin että hän jaksoi pitää niitä ylhäällä auringonlaskuun saakka. Näin Joosua voitti amalekilaiset ja heidän sotajoukkonsa.

 

Jaak. 5:13–16
Jos joku teistä kärsii, hän rukoilkoon; jos joku on hyvillä mielin, hän laulakoon kiitosvirsiä. Jos joku teistä on sairaana, kutsukoon hän luokseen seurakunnan vanhimmat. Nämä voidelkoot hänet öljyllä Herran nimessä ja rukoilkoot hänen puolestaan, ja rukous, joka uskossa lausutaan, parantaa sairaan. Herra nostaa hänet jalkeille, ja jos hän on tehnyt syntiä, hän saa sen anteeksi. Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan.

 

Luuk. 11:5–13
Jeesus sanoo:
”Kuvitelkaa, että joku teistä menee keskellä yötä ystävänsä luo ja sanoo: ’Veli hyvä, lainaa minulle kolme leipää. Eräs ystäväni poikkesi matkallaan luokseni, eikä minulla ole tarjota hänelle mitään.’ Toinen vastaa sisältä: ’Älä häiritse minua. Ovi on jo lukossa, ja minä olen nukkumassa lasten kanssa. En minä voi nousta antamaan mitään.’ Mutta minä sanon teille: vaikka hän ei nousisikaan antamaan toiselle leipää pelkkää ystävyyttään, hän kuitenkin tekee sen, kun tämä hellittämättä pyytää, ja hän antaa niin paljon kuin toinen tarvitsee.
Niinpä sanon teille: Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. Sillä pyytävä saa, etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan. Ei kai kukaan teistä ole sellainen isä, että antaa pojalleen käärmeen, kun poika pyytää kalaa? Tai skorpionin, kun hän pyytää munaa? Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät.”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää