Hartaus sunnuntaille 7.8.

”Missä rauha, myötätunto ja rakkaus kasvavat, missä ihminen parantuu, tunnistaa ja tunnustaa Jeesuksessa Jumalan, siellä on myös Totuus”, kirjoittaa Visa Viljamaa.

”Hyvinvointimarkkinahumua”

Roomalainen runoilija, Decimus Junius Juvenalis muotoili ensimmäisellä vuosisadalla lentävän lauseen ”terve mieli terveessä ruumiissa”. Jo Rooman valtakunnan aikana yläluokan edustajat kiertelivät hoitamassa terveyttään eri matkakohteissa ympäri Eurooppaa. Erilaiset kylpylät ja parantolat lupasivat elvyttää kovia kokeneen mielen tai ruumiin.

Vuosisatojen aikana hyvinvoinnista on kehittynyt triljoonaluokan bisnes, joka vain jatkaa kasvamistaan. Jo vaikkapa erilaisten ruokavalioiden määrä on hengästyttävä, ja terveyttä koskevaa tietoa lähes rajattomasti. Kuinka kaiken keskellä voi luottaa tietoon, jota vastaan tulee, ja jota yritetään sinulle myydä ja mainostaa?

Samanlaisen kysymyksen voisi joku helposti esittää myös keskenään kilpailevien jumalien markkinoilla. Erilaista hengellistä ja henkistä kasvua kaupitellaan osana hyvinvointibuumia. Sosiaalinen media on täynnä erilaisia opettajia, kursseja ja oikoreittejä syvempään yhteyteen itsensä ja maailmankaikkeuden kanssa. Mihin voin luottaa?

Jeesus opettaa, kuinka houkuttelevan lupauksenkin takana voi piillä vaara. On olemassa voimia ja ihmisiä, jotka haluavat kuljettaa harhaan. Kaikki mikä kiiltää, ei olekaan kultaa.

Jeesus neuvoo tarkastelemaan mitä erilaisista lupauksista ja väitteistä seuraa; millaiset asiat lähtevät kasvamaan? Maailmassa, jossa totuus sekoittuu välillä yleiseen mielipiteeseen ja henkilökohtaisiin mieltymyksiin, Jeesuksen väite ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6) tuntuu julkealta. Se kertoo kuitenkin tärkeän asian: Jeesuksen elämä ja olemus näyttävät, mikä on totuudellista. Missä rauha, myötätunto ja rakkaus kasvavat, missä ihminen parantuu, tunnistaa ja tunnustaa Jeesuksessa Jumalan, siellä on myös Totuus.

Visa Viljamaa
Kirjoittaja on pappi ja sosiaalisen median sisällöntuottaja

 

Kristitty joutuu elämässään kamppailemaan erottaakseen totuuden valheesta ja oikean väärästä. Jumalan tunteminen ja hänen tahtonsa kyseleminen ohjaavat häntä totuuteen.

 

Ps. 92:5–10, 13–16
Herra, sinä ilahdutat minua teoillasi,
minä riemuitsen sinun kättesi töistä.
  Kuinka suuret ovatkaan sinun tekosi, Herra,
  kuinka syvät sinun ajatuksesi!

Tyhmä ei sitä käsitä,
mieletön ei sitä ymmärrä.
  Vaikka jumalattomat rehottavat kuin ruoho,
  vaikka väärintekijät nyt kukoistavat,
  he tuhoutuvat, katoavat ikiajoiksi.

Sinä, Herra, olet iäti Korkein.
Sinun vihollisesi sortuvat,
  sinun vihollisesi sortuvat, Herra,
  kaikki väärintekijät joutuvat hajalle.

Hurskaat kukoistavat kuin palmupuu,
kasvavat korkealle kuin Libanonin setrit.
  Heidät on istutettu Herran temppeliin,
  he kukoistavat Jumalamme esipihoilla.

Vielä vanhoinakin he ovat voimissaan, versovat ja vihannoivat,
kertovat Herran oikeamielisyydestä.
  Herra on minun turvakallioni,
  hän ei tee vääryyttä.

 

5. Moos. 13:1–5
Mooses sanoi:
”Noudattakaa tarkoin kaikkia niitä käskyjä, jotka minä annan teille. Älkää lisätkö niihin mitään älkääkä poistako niistä mitään.

Teidän keskuuteenne saattaa ilmestyä profeetta tai unennäkijä, joka lupaa tehdä ihmeen tai tunnusteon ja joka näin koettaa taivuttaa teidät palvelemaan vieraita ja teille outoja jumalia. Älkää kuunnelko sellaisen profeetan tai unennäkijän sanoja, vaikka hänen lupaamansa ihme tapahtuisikin. Herra, teidän Jumalanne, koettelee teitä näin saadakseen tietää, rakastatteko häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne. Teidän tulee seurata vain Herraa, Jumalaanne, pelätä häntä, noudattaa hänen käskyjään, totella häntä ja pysyä hänen uskollisina palvelijoinaan.”

TAI

 

Job 28:7–15, 23–28
On tie, jota ei korppikotka näe
eikä haarahaukan silmä erota.
Sitä eivät astele vuorten pedot
eivätkä leijonat kulje sitä pitkin.

Ihminen käy käsiksi kovaan kallioon
ja kääntää nurin vuoret, perustuksia myöten,
hän louhii tunneleita kallioon,
ja niin tulevat maan aarteet ihmissilmien iloksi.

Virtojen lähteetkin ihminen patoaa,
tuo päivänvaloon sen, mitä ei silmä ole nähnyt.
Mutta viisaus – missä se on?
Missä asuu ymmärrys?

Ihminen ei löydä tietä sen luokse,
tästä maailmasta sitä ei voi löytää.
Syvyydet sanovat: ”Ei viisaus ole täällä”,
ja meri sanoo: ”Ei liioin täällä minun luonani.”

Puhtaalla kullallakaan sitä ei voi ostaa,
hopeaa ei punnita sen hinnaksi.
Jumala yksin tuntee tien viisauden luo.
Hän yksin tietää, missä se asuu.

Hän näkee maan ääriin saakka,
hän näkee kaiken, mikä on taivaan alla.
Kun hän antoi tuulelle voiman,
kun hän osoitti vesille rajat,
kun hän sääti määräajat sateelle
ja avasi ukkosen jylinälle tien,
silloin hän näki viisauden, punnitsi sen,
otti sen palvelukseensa, piti sen kanssa neuvoa.

Ihmiselle hän sanoi:
”Viisautta on Herran pelko,
ymmärrystä se, että karttaa pahaa.”

 

1. Joh. 4:1–6
Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja. Tästä te tunnette Jumalan Hengen: jokainen henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristuksen ihmiseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta. Yksikään henki, joka kieltää Jeesuksen, ei ole Jumalasta. Sellainen henki on Antikristuksen henki, jonka te olette kuulleet olevan tulossa ja joka jo on maailmassa.

Te, lapseni, olette Jumalasta, ja te olette voittaneet nuo väärät profeetat, sillä se, joka on teissä, on suurempi kuin se, joka on maailmassa. He ovat maailmasta. Maailmasta on se, mitä he puhuvat, ja maailma kuuntelee heitä. Me olemme Jumalasta. Joka tuntee Jumalan, kuuntelee meitä, mutta joka ei ole Jumalasta, se ei meitä kuuntele. Tästä me tunnemme totuuden hengen ja eksytyksen hengen.

 

Matt. 7:15–23
Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
”Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita. Hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, huono puu kelvottomia hedelmiä. Ei hyvä puu voi tehdä kelvottomia eikä huono puu hyviä hedelmiä. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, kaadetaan ja heitetään tuleen. Hedelmistä te siis tunnette heidät.

Ei jokainen, joka sanoo minulle: ’Herra, Herra’, pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon.

Monet sanovat minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra! Sinun nimessäsihän me profetoimme, sinun nimessäsi me karkotimme pahoja henkiä ja sinun nimessäsi teimme monia voimatekoja.’
Mutta silloin he saavat minulta vastauksen: ’En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, vääryydentekijät!’”

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää