Hartaus sunnuntaille 9.1.2022: ”Mitä Jeesus tekisi?”  

”Harvasta asiasta voi perustellusti väittää, että näin Jeesus tekisi vuonna 2022. Kasteesta voi”, kirjoittaa Rebekka Naatus.

”Mitä Jeesus tekisi” on suosittu meemin aihe, kun halutaan pohtia Jeesuksen toimintaa nykyajassa. Harvasta asiasta voi kuitenkaan aivan perustellusti väittää, että näin Jeesus tekisi vuonna 2022.

Kasteesta voi. Jeesus kastettiin – ja siksi ihmisiä yhä kastetaan.

Veden ja sanan yhdistelmä tekee kristitystä kristityn. Se myös yhdistää kristillistä uskoa ja traditioita toteuttavia ihmisiä, vaikka tavoissa löytyy myös paljon eroavaisuuksia.

Kaste on yhteinen, tuttu ja jaettu kaikissa kristinuskon yhteisöissä. Samalla se erottaa kristityn muilla tavoin uskovista ihmisistä.

Suomessa kasteeseen liittyy usein vauvan nimen julkistaminen. Ristiäisissä yhdistyvät kaksi asiaa: uuden ihmisen syntymää juhlitaan ja hänet kutsutaan omalla nimellään kirkkonsa yhteyteen. Myös aikuiselle kastetulle käy samoin: hänet liitetään omana ainutlaatuisena persoonanaan osaksi maailmanlaajuista kristillistä kirkkoa.

Jeesuksen kaste ei meinannut heti onnistua, koska hänen kastajakseen valitusta Johanneksesta tuntui, ettei hän voinut kastaa itse Jeesusta.  Jeesus kuitenkin kastetaan, minkä jälkeen Pyhä Henki näyttäytyy ”kyyhkysen tavoin”. Jumala tulee lähelle. (Matt. 3:13–17.)

Tämä sama kaunis symboliikka elää kaikissa kasteissa. Se on Jumalan ihme, riippumatta siitä miten kasteen toimittavan oman uskon laita juuri sillä hetkellä on: Pyhä toistuu, siunaus siirtyy eteenpäin. Pappi toteuttaa hänelle uskotun tehtävän ja välittää kasteessa lahjan, joka kantaa tästä elämästä ikuisuuteen.

Rebekka Naatus
Kirjoittaja on helsinkiläisen Kallion seurakunnan viestintäpäällikkö, joka on omimmillaan liikkuessaan    

 

Hartaus sunnuntaille 9.1.2022 
1. sunnuntai loppiaisesta 
Matt. 3:13–17

Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: ”Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!” Mutta Jeesus vastasi hänelle: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon.” Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä. 
    Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen. Ja taivaista kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää