Hartaus sunnuntaille 9.10.

”Ilman Jumalan sanan antamaa valoa me eksymme ja helposti loukkaamme itseämme ja toisiamme”, kirjoittaa Juha Hilli.

Lyhty vai halogeeni

Lapsena saamaani ensimmäiseen Raamattuuni oli kirjoitettu tämä viikon psalmi 119 Antifoni: ”Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus minun tielläni.” (33/38 käännös). Kirjoitusaikaan tuo lamppu oli Lähi-idän pimeydessä tuiki tarpeellinen, mutta mikään halogeeni se ei kuitenkaan ollut. Se oli kirjaimellisesti ”jalkaini” lamppu, jolla näki vain lähietäisyydelle.

Nyt jo syksyn edettyä pitkälle valon merkitys kasvaa kun päivät lyhenevät ja pimeys lisääntyy. Tämä kohta puhuu Jumalan johdatuksesta; Hän ei näytä meille (onneksi) asioita halogeenin tavoin pitkälle tulevaisuuteen, vaan näyttää suuntaa lähietäisyydelle. Ilman Jumalan sanan antamaa valoa me eksymme ja helposti loukkaamme itseämme ja toisiamme.

Jeesus itse on tullut valkeudeksi tähän maailmaan. Jeesus sanoo itsestään: ”Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus.” (Joh. 8)

Mitä lähemmäksi valoa eli Jeesusta tulemme, sitä selkeämmin näemme ja koemme oman syntisyytemme ja tarpeemme puhdistukselle. Näemme myös täydellisen rakkauden ja armon kaikkine puutteinemme, vikoinemme ja heikkouksinemme.

Haluatko sinä aloittaa syyssiivouksen elämässäsi? Voit tehdä sen rukoilemalla Psalmin kirjoittajan sanoin: ”Tutki minua, Jumala, ja tunne minun sydämeni, koettele minua ja tunne minun ajatukseni. Ja katso: jos minun tieni on vaivaan vievä, niin johdata minut iankaikkiselle tielle.” (Psalmi 139)

Juha Hilli
Kirjoittaja on teologian maisteri

 

18. sunnuntai helluntaista
Psalmi: Ps. 119:97–104
1. lukukappale: Jes. 44:21–23
2. lukukappale: Gal. 5:1–6
Evankeliumi: Luuk. 14:1–6

Usko Kristukseen vapauttaa ihmisen perustamasta elämäänsä omien tekojen, perinnäissääntöjen ja toisten ihmisten mielipiteiden varaan. Kristus päästää seuraajansa vapauteen ihmisten asettamista rajoituksista mutta sitoo heidät totuuteen ja rakkauteen. Kristuksen rakkaus näyttää suunnan kristityn elämälle, teoille ja valinnoille.

 

Ps. 119:97–104
Kuinka rakastankaan sinun lakiasi!
Kaiken päivää minä sitä tutkin.
Sinun käskysi ovat alati ohjeenani,
ne tekevät minut vihollisiani viisaammaksi.
Olen oppineempi kuin kaikki opettajani,
kun tutkin sinun liittosi säädöksiä.
Olen viisaampi kuin kansan vanhimmat,
kun noudatan sinun säädöksiäsi.
Pahan poluille en jalallani astu,
minä tahdon totella sinun sanaasi.
Sinun päätöksistäsi en poikkea syrjään,
sillä sinulta minä olen oppini saanut.
Miten suloiset ovatkaan sinun sanasi!
Ne maistuvat hunajaa makeammilta.
Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä.
Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä!

 

Jes. 44:21–23
Muista, Jaakob, sinä minun palvelijani,
muista, Israel,
että minä olen sinut muovannut,
sinä olet minun palvelijani,
sinä et minulta unohdu, Israel.
Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven,
sinun syntisi kuin pilviverhon.
Palaa minun luokseni,
minä olen lunastanut sinut vapaaksi.
Riemuitkaa, taivaat, sillä Herra on tämän tehnyt,
iloitkaa, maan syvyydet,
puhjetkaa riemuun, te vuoret,
te metsät ja jokainen metsän puu:
Herra on lunastanut Jaakobin!
Hän on pelastanut Israelin,
hän on osoittanut kirkkautensa.

 

Gal. 5:1–6
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Minä, Paavali, sanon teille: jos annatte ympärileikata itsenne, teille ei ole Kristuksesta mitään hyötyä. Vakuutan vielä kerran jokaiselle, joka antaa ympärileikata itsensä, että hän on velvollinen noudattamaan lain kaikkia määräyksiä. Te, jotka pyritte vanhurskauteen lakia noudattamalla, olette joutuneet eroon Kristuksesta, armon ulkopuolelle. Koska me uskosta olemme saaneet Hengen, odotamme hartaasti, että toivomme toteutuisi ja me saavuttaisimme vanhurskauden. Kristuksessa Jeesuksessa on yhdentekevää, onko ihminen ympärileikattu vai ei. Ainoa tärkeä on rakkautena vaikuttava usko.

 

Luuk. 14:1–6
Jeesus meni sapattina erään fariseusten johtomiehen kotiin aterialle, ja kaikki tarkkailivat, mitä hän tekisi. Kävi niin, että hänen luokseen tuli vesipöhöä sairastava mies. Jeesus kääntyi lainopettajien ja fariseusten puoleen ja kysyi: ”Onko sapattina lupa parantaa vai ei?” He eivät sanoneet siihen mitään. Silloin Jeesus kosketti miestä, paransi hänet ja lähetti hänet pois. Sitten hän taas kysyi: ”Miten te itse teette? Jos jonkun poika tai härkä putoaa kaivoon, niin kai hän heti nostaa sen sieltä, vaikka olisikin sapatti?” Tähän he eivät kyenneet vastaamaan.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää