Hartaus sunnuntaina 17.10.

Kristityn tulee passata Jumalan sana lähimmäiselleen, kehottaa Ilkka Mäkinen.

Jumalan sanan passaaja

Pallopelissä pelaajat ruokkivat toisiaan pelivälineen siirroilla. Parhaimmillaan tästä syntyy vuorovaikutus, jossa syöttöihin vastataan sopivilla palautuksilla. Seuraava pallollinen tarjoilu haastaa lisää ja laittaa kaverin liikkumaan. Vaikka pelaajat ovat eri puolilla, ja ovat sääntöjen mukaan toisilleen vastapuolia, niin sopivasti haastava peli yhdistää.

Jeesus antaa syöttöjä, joihin on reagoitava. Monen kristityn matka on alkanut siitä, että Kristus on heitä Henkensä välityksellä herätellyt. Monta palloa on tullut kohti. Jossakin vaiheessa ihminen on tajunnut, että kutsuihin on vastattava jollakin tavalla. Samalla hän on oivaltanut, että herättelyssä on kyse elämästä. Oloni on sidoksissa Jumalaan.

Jeesus opettaa, että hänellä ja hänen seuraajillaan on yhteys. Hän vinkkaa kavereille, että jos lähdette samalle tielle, niin joudutte jossakin vaiheessa vastaaviin tilanteisiin kuin hän on kokenut. Se tarkoittaa, että Jumalan valtakunta tekee sen kansalaisista täällä maan päällä usein ulkopuolisia.

Tämä ei tarkoita paremmuutta, vaan ymmärrystä siitä, että elämään sisältyy muutakin kuin kokoon kerättävät asiat. Jeesuksen kutsuma ymmärtää, että kaikki on Taivaan Isän lahjaa, eikä mitään voi haalia itselleen.

Ihminen on Jumalan lähettiläs. Tämä tehtävä sisältää syöttöjen vastaanottamista ja niiden jatkamista lähimmäiselle sellaisella tavalla, että toinen ihminen voi ottaa sen vastaan. Monesti se vaatii häneen tutustumista.

Suora pommitus satuttaa ja saa viestin kimpoamaan kauas. Pallo on saatettava toiselle vastaanotettavalla tavalla. Kristityn tulee passata Jumalan sana lähimmäiselleen.

Ilkka Mäkinen
Oulujoen seurakunnan kirkkoherra

 

21. sunnuntai helluntaista
Psalmi: Ps. 145:8–13
1. lukukappale: Aam. 7:10–15
2. lukukappale: Gal. 4:12–20
Evankeliumi: Joh. 13:16–20

Jeesus julisti, että Jumalan valtakunta on lahja. Hän lupasi syntien anteeksiantamuksen kaikkein syntisimmillekin. Jeesus lähettää omansa maailmaan todistamaan tästä armosta ja palvelemaan ihmisiä hänen nimessään. Kristitty on Vapahtajan lähettiläs, ”Kristus lähimmäiselleen”.

 

Ps. 145:8–13

Anteeksiantava ja laupias on Herra,
hän on kärsivällinen, suuri on hänen hyvyytensä.
  Herra on hyvä kaikille,
  hän armahtaa kaikkia luotujaan.

Herra, sinua ylistäkööt kaikki luotusi,
uskolliset palvelijasi kiittäkööt sinua!
  Julistakoot he valtakuntasi kunniaa,
  kertokoot mahtavista teoistasi.

Saattakoot he ihmisten tietoon Herran väkevät teot
ja hänen valtakuntansa mahdin ja loiston.
  Sinun valtakuntasi on ikuinen,
  sinun herruutesi pysyy polvesta polveen.

 

Aam. 7:10–15

Betelin pappi Amasja lähetti Jerobeamille, Israelin kuninkaalle, sanan: ”Aamos lietsoo israelilaisten keskuudessa kapinaa sinua vastaan. Maa ei kestä hänen puheitaan. Hän on jopa sanonut, että Jerobeam kuolee miekkaan ja Israelin kansa viedään pakkosiirtolaisuuteen, pois omasta maastaan.”

Aamokselle Amasja sanoi: ”Näkijä, mene tiehesi ja palaa Juudaan! Profetoi siellä ja hanki leipäsi siellä! Betelissä et enää profetoi. Tämä on kuninkaan pyhäkkö ja valtakunnan temppeli!”

Aamos vastasi hänelle: ”En ole profeetta enkä profeetan oppilas, vaan karjankasvattaja ja metsäviikunoiden viljelijä. Herra otti minut laumojeni keskeltä ja sanoi minulle: ’Mene ja julista kansaani Israelia vastaan!’”

 

Gal. 4:12–20

Pyydän teitä, veljet: tulkaa sellaisiksi kuin minä olen, koska minäkin olen tullut samanlaiseksi kuin te. Ette te ole minua millään tavoin loukanneet. Tiedätte, että julistin teille ensimmäisen kerran evankeliumia sairastumiseni vuoksi. Vaikka ruumiillinen tilani pani teidät koetukselle, ette halveksineet ettekä inhonneet minua vaan otitte minut vastaan kuin Jumalan enkelin, kuin Kristuksen Jeesuksen.

Missä teidän riemunne ja innostuksenne nyt on? Voin todistaa teistä, että olisitte silloin antaneet minulle vaikka silmät päästänne, jos se olisi ollut mahdollista. Onko minusta siis tullut teidän vihamiehenne, kun sanon teille totuuden? Nuo toiset koettavat innokkaasti vaikuttaa teihin, mutta heidän intonsa ei ole oikeaa. He tahtovat erottaa teidät meistä, jotta te intoutuisitte kannattamaan heitä.

Into on hyvä, jos asia on hyvä – näin aina eikä vain silloin kun minä olen luonanne. Rakkaat lapseni, teidän vuoksenne minun on jälleen kärsittävä synnytystuskia, kunnes Kristus saa muodon teissä. Kunpa voisin olla nyt luonanne ja löytää oikean äänensävyn! En tiedä, mitä teille tekisin.

 

Joh. 13:16–20

Jeesus puhui opetuslapsilleen:
”Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi. Kun te tämän tiedätte ja myös toimitte sen mukaisesti, te olette autuaat.

Minä en sano tätä teistä kaikista. Tiedän kyllä, ketkä olen valinnut. Tämän kirjoitusten sanan on käytävä toteen: ’Ystäväni, joka söi minun pöydässäni, on kääntynyt minua vastaan.’ Minä sanon tämän teille jo nyt, ennen kuin ennustus toteutuu, jotta sen toteutuessa uskoisitte, että minä olen se joka olen. Totisesti, totisesti: joka ottaa vastaan sen, jonka minä lähetän, ottaa vastaan minut, ja joka ottaa minut vastaan, ottaa vastaan sen, joka on minut lähettänyt.”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää