Harva pääsee suunnittelemaan kirkkoa

Osallistava suunnittelu on ollut hyvin mielenkiintoista, sanoo Kiihtelysvaaran kirkon vastuullinen pääsuunnittelija Riikka Kuittinen. Oululaisarkitehti sai modernin puukirkon suunnitteluun selvät toiveet rakennuksen tulevilta käyttäjiltä.

Riikka Kuittinen arkkitehti

Oululainen arkkitehti Riikka Kuittinen on mukana hankkeessa, jollaisia on harvoin tarjolla: hän suunnittelee uutta kirkkoa, jota aletaan rakentaa ensi vuonna Joensuun Kiihtelysvaaraan.

– Maisemallinen ristikirkko ammentaa teemoja vanhasta, vuonna 2018 palaneesta kirkosta mutta on kuitenkin selkeästi uusi ja omaehtoinen, Kuittinen kuvailee.

Arkkitehdin mukaan uuden kirkon rakennushankkeessa on ollut erityistä poikkeuksellisen laaja vuorovaikutteisuus seurakuntalaisten kanssa.

– Seurakuntalaisten toiveita on kysytty kahdesti: lähtötiedoiksi ennen suunnittelun aloittamista ja toisen kerran luonnoksista ennen niiden viimeistelyä.

– Lisäksi seurakuntalaisista muodostettu rakennustoimikunta on ohjannut suunnittelua suoraan ilman erillisiä ammattilaisten suunnittelukokouksia, mikä olisi tavanomaisempi käytäntö.

Luonnoksia on esitelty seurakunnan taidetoimikunnalle, kirkkoneuvostolle, kirkkovaltuustolle ja kirkkohallituksen yliarkkitehdille.

– Koska suunnittelua tehdään historialliselle paikalle, myös Museoviraston edustajat ovat aina mukana suunnittelukokouksissa. Keittiötä on suunniteltu yhdessä Marttojen kanssa. Lisäksi myös Joensuun kaupunkikuvatyöryhmä, rakennusvalvontaviranomaiset ja pelastuslaitos ovat tuoneet mukaan omat näkemyksensä, Kuittinen kertoo.

Uusi kirkko ei ole kopio vanhasta

Arkkitehtitoimisto tuli mukaan siinä vaiheessa, kun seurakunta oli jo päättänyt rakentaa monitoimikirkon eikä vanhan kirkon kopiota.

– Useimmat ymmärsivät hyvin, että uusi monitoimikirkko ei voi olla vanhan 1700-luvulla rakennetun kirkon toisinto. Paikalliset ihmiset toivoivat, että uudesta kirkosta pilkistäisi jollakin tavalla vanhan hahmo – että lopputuloksena olisi puusta rakennettu kirkko vanhan kirkon hengessä.

Tätä seurakuntalaisten toivetta Kuittinen vastuullisena pääarkkitehtina lähti toteuttamaan.

Monitoimikirkossa on kylätalon ajatusta

Vaara-Karjalan seurakunta luopuu seurakuntatalostaan ja keskittää kaiken toimintansa yhteen rakennukseen. Uusi kirkko kokoaa saman katon alle kaikki seurakunnan toiminnot jumalanpalveluksista kerhoihin.

Suunnittelun lähtökohtana oli tilojen monikäyttöisyys. Itse kirkkosalissa vain alttari on kiinteä ja kaikki muu siirrettävissä.

– Ajatus on, että rakennus olisi mahdollisimman aktiivisesti kyläläisten käytössä. Kesäisin siellä on ajateltu pidettävän myös kesäkahvilaa, ja sitä varten rakennuksen yhteyteen on suunniteltu terassi. Kerhotila, kahvitila ja sali toimivat hyvin sekä erikseen että toisiinsa yhdistettynä.

Osallistaminen on ollut hedelmällistä

Kiihtelysvaaran kirkon suunnittelu on ollut tavallista poikkeava, koska kohteesta ei järjestetty arkkitehtikilpailua. Riikka Kuittisen kokemuksen mukaan suora vuorovaikutus seurakuntalaisten kanssa on ollut erittäin hedelmällistä.

– Erityisen hyödyllistä on ollut se, että toiveita kerättiin avovastauksilla jo ennen suunnittelun aloitusta. Siten seurakuntalaiset ovat päässeet vaikuttamaan voimakkaasti lopputulokseen.

Luonnoksia kommentoineet seurakuntalaiset ovat Kuittisen mukaan kiittäneet modernia mutta perinteitä kunnioittavaa ulkonäköä, puuarkkitehtuurista syntyvää lämmintä tunnelmaa ja pohjaratkaisun toimivuutta. Myös sisätilojen valoisuus ja ympäröivien maisemien hyödyntäminen saivat positiivista palautetta.

Kritiikkiäkin kuultiin: osa ihmisistä ilmaisi pettymyksensä siihen, että uudesta kirkosta ei tule samannäköinen kuin aiemmasta kirkosta. Näkemyserojen vuoksi kaksi kirkkohankkeen rakennustoimikunnan jäsentä erosi toimikunnasta.

Tavoitteena 200 vuoden käyttöikä

Uuden kirkon seinät ovat painumatonta lamellihirttä, lattiamateriaaliksi on valittu kovaa kulutusta kestävä pystypuu.

Kirkon toteuttamisessa pyritään ratkaisuihin, joilla tavoitellaan rakennukselle 200 vuoden käyttöikää. Siksi rakennukseen ei esimerkiksi tule lattialämmitystä vaan patterit.

Paanukatosta jouduttiin luopumaan. Se olisi tullut huomattavan kalliiksi. Lisäksi paanukatto tarvitsee säännöllistä hoitoa, mihin oman haasteensa tuo hyvälaatuisen tervan epävarma saatavuus.

”Kirkon suunnittelu on toki ainutlaatuista”

– Arkkitehtitoimistomme Luo arkkitehdit on ennenkin suunnitellut tiloja seurakunnille, mutta kirkon suunnittelu on toki ainutlaatuista. Mielellään olemme tekemässä hienoa puurakentamista. Tiedämme, kuinka merkittävä hanke tämä uusi kirkko on paikallisille ihmisille. Ja kun olen itse kotoisin Kiihtelysvaaran naapurikunnasta Enosta, tehtävä on mieluinen myös kotiseuturakkauden näkökulmasta.

Suuret ikkunat tuovat vaaramaisema osaksi kirkkosalia

Kirkkosalissa ihminen odottaa kokevansa pyhyyden tunnetta. Mistä elementeistä arkkitehti luo sitä uuteen kirkkorakennukseen?

Riikka Kuittisen mukaan tulevan kirkon sisätilojen luonne syntyy kauniista näkymistä, epäsuorasta ja suorasta luonnonvalosta sekä kokonaisvaltaisesta puun käytöstä.

– Suunnitelmassamme pyhin salitila sijaitsee varsin perinteisesti ja selkeästi rakennuksen keskellä. Keskiosan sakraalius näkyy myös rakennuksen katon korkeutena.

– Kirkkosaliin tulee valoa ylhäältäpäin, kirkon korkeimman kohdan ikkunoista. Kuoriosan erityisyyttä korostetaan sivuvalolla alttarin molemmilla puolilla.

Valo, laadukkaat materiaalit ja huolellisesti mietityt yksityiskohdat ovat asioita, joihin Riikka Kuittinen sanoo kiinnittävänsä itse huomiota kirkkorakennuksissa käydessään.

Yksi tulevan kirkon mielenkiintoisista yksityiskohdista liittyy maisemaan:

– Uusi monitoimikirkko jatkaa pitkää suomalaista puisten ristikirkkojen perinnettä. Maiseman katselu ei ole koskaan aiemmin ole tähän perinteeseen kuulunut. Uudessa versiossa hienoa kirkkopihaa ja vaaramaisemia katsellaan isoista ikkunoista, joiden alareuna on matalalla.

Maisemaikkunaa ei sijoitettu alttarin taakse – sinne haluttiin ripustaa vanhan kirkon palosta pelastettu alttaritaulu.

Uusi tulkinta perinteisestä ristikirkosta

Joensuun seurakuntayhtymään kuuluva Vaara-Karjalan seurakunta rakennuttaa uuden kirkon keskelle historiallista kirkkomaata, palossa tuhoutuneen vanhan kirkon paikalle.

Kiihtelysvaaran kirkko palon maan tasalle tuhopoltossa syyskuussa 2018. Vuonna 1770 valmistunut puukirkko oli Pohjois-Karjalan vanhimpia kirkkorakennuksia.

Uuden kirkon suunnittelijaksi valittiin maaliskuussa 2021 oululainen arkkitehtitoimisto Luo arkkitehdit Oy, joka on erikoistunut puurakentamiseen, urbaaniin täydennysrakentamiseen ja korjaussuunnitteluun. Luo arkkitehdit on suunnitellut muun muassa kouluja, kerrostaloja ja seurakuntatiloja – esimerkiksi Yli-Iin seurakuntatalon.

Kiihtelysvaaraan uusi kirkko jatkaa suomalaista pitkää puisten ristikirkkojen perinnettä luoden siitä tämän päivän tarpeisiin vastaavan tulkinnan.

Rakennustyöt on tavoitteena käynnistää kevään 2023 aikana.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää