Hautausmaakierrokset tarjoavat tietoa entisajan arjesta ja merkkihenkilöistä

Oulussa opastetut hautausmaakierrokset aloitettiin 20 vuotta sitten. Kierroksia pidetään Oulujoen hautausmaalla sekä Oulun hautausmaalla Intiössä.

Puistopuutarhurin talon seinänvierustalla on ruuhkaa. Hautausmaakierroksen alkua odottelevat hakeutuvat joukolla varjoon. Vaikka onkin ilta, aurinko paistaa lämpimästi. Onneksi edessä on parituntinen kierros varjoisalla Oulun hautausmaalla.

Mukaan on helppo tulla, sillä opastetuille hautausmaakierroksille osallistuminen on maksutonta eikä niille ole ennakkoilmoittautumista, kuten parina edellisenä poikkeuskesänä. Kierrokset myös toteutetaan säästä riippumatta.

– Ja mukana saa olla niin kauan kuin jaksaa, ei tarvitse olla loppuun saakka, vakuuttaa Leena Kontiokari, kun toimittaja kertoo joutuvansa poistumaan ennen kierroksen päätöstä.

Kontiokari on yksi kierrosten opastuksista vastaavien Oulun seudun oppaiden ammattilaisista.

Hautausmaakierrosten järjestäjinä toimivat yhteistyössä Go Arctic Events, Oulun seudun oppaat ry ja kierrokset tarjoaa Oulun ev.lut. seurakunnat.

Opas Leena Kontiokari kertoo kirjailija Tatu Vaaskiven elämästä hänen haudallaan.

Oulujoella tutustutaan myös kirkkoon ja pappilaan

Oulujoella kierrosten kohteena ovat hautausmaan lisäksi Oulujoen pappila sekä Pohjois-Suomen ainoa puujugend-tyyliä edustava kirkko.

Kierroksia on kolmena torstaina, joista jäljellä on vielä 14. heinäkuuta ja 28. heinäkuuta pidettävät opastukset.

Oulun hautausmaalla Intiössä kierroksia järjestetään kesän aikana kymmenenä maanantaina aina 15. elokuuta saakka. Intiössä on paikalla aina kaksi opasta, ja valita voi kahdesta teemakierroksesta.

Opastuksia saa valokuvata, muttei tallentaa videolle

Kun kello tulee tasan kuusi, on aika aloittaa kierrokset. Leena Kontiokari avaa mikrofoninsa ja toivottaa väen tervetulleeksi.

Hän kertaa myös säännöt. Kierrosten sisällöt ovat oppaiden kokoamaa materiaalia ja niitä suojaavat tekijänoikeudet. Siksi kierroksia ei saa videoida.

Paikan päällä on suurin piirtein viitisenkymmentä henkeä. Oppaiden mukaan joukko jakautuu yleensä syystä tai toisesta aika tasan, ja niin käy myös nyt.

Illan toinen opas Kirsi Eskola lähtee viemään Tervaporvareita ja kuvernöörejä -kierrokselle osallistujia eri suuntaan kuin Kontiokari, jonka teemana on Siveltimellä ja sulkakynällä.

Oulun hautausmaan kierroksille lähdetään Puistopuutarhurin talolta. Etualalla Ensio Seppäsen teos Valuva hiekka.

Kulttuuripersoonia vähintään puolen vuosisadan takaa

Heti alkajaisiksi Kontiokari kertoo, että kierroksella käydään läpi henkilöitä joiden kuolemasta on useita vuosikymmeniä.

Lähdemme kulkemaan kohti hiekkatien päässä näkyvää valkoista Intiön vanhaa kappelia. Matkalla kappelille pysähdymme väreistään tunnetun taidemaalari Aukusti Koiviston haudalla, jonka samoin maalarina tunnetun pojan Pentti Koiviston hauta kuuluu myös kierrokseen.

Ihailemme kuvanveistäjä Ensio Seppäsen teosta Valuva hiekka sekä Eemil Halosen tekemää patsasta Lyyransoittaja.

Kappelin luona Kontiokari kertoo Säräisniemeltä lähtöisin olevast taidemaalari Paavo Leinosesta, joka on tehnyt kappelin lasimaalaukset. Pienen matkan päässä on äidin, mummon ja kolmen tädin kasvattaman kirjailija Tatu Vaaskiven perhehauta. Hautakiveä koristaa oululaissyntyisen Essi Renvallin tekemä reliefi.

Kuulemme tarinoita heidän perheistään, elämästään, luomistyylistään ja aikaansaannoksistaan. Kysymyksiäkin saa esittää.

Kierros jää minulta kesken, ja siksi aion osallistua myös uudelleen.

 

Kesän loput kierrokset Oulun hautausmaalla

  • 18.7. Kaiken takana on nainen! / Kynästä kirjoihin ja kansiin
  • 25.7. Sodan ja rauhan sankarit / Laulua ja soittua
  • 1.8. Laulua ja soittua / Työn sankarit
  • 8.8. Työn sankarit / Kynästä kirjoihin ja kansiin
  • 15.8. Leipää ja sirkushuveja / Sodan ja rauhan sankaritKävelykierrokset Oulun hautausmaalla ovat maanantaisin kello 18-20. Kierrokset ovat maksuttomia, eikä niihin ole ennakkoilmoittautumista. Lähtöpaikka: Puistopuutarhurin talo, Kajaanintie 1.

Kävelykierrokset Oulujoen hautausmaalla

  • 14.7. Kierroksella tutustumaan hautausmaahan, kirkkoon ja pappilaan
  • 28.7. Kierroksella tutustumaan hautausmaahan, kirkkoon ja pappilaanKävelykierrokset vielä kahtena torstaina klo 17.30-18.45. Kierrokset ovat maksuttomia, eikä niihin ole ennakkoilmoittautumista. Lähtöpaikka: Oulujoen kirkon pääparkkipaikka, Oulujoentie 69.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää