Hautausmaakierroksella kuulee historiaa hauskalla tavalla

Perheiden opastetulla hautausmaakierroksella selvisi, kuka saa maalata kirkon kattoon, mitä eroa on kanttorilla ja urkurilla sekä kuka on kustantanut maaherralle yhden Intiön hautausmaan hienoimmista muistomerkeistä.

Pieni sadekaan ei haitannut, kun opas Marjut Väihkönen kertoi mielenkiintoisia tarinoita. Tunnin kestävällä kierroksella saatiin tietoa muun muassa tuomiokirkon urkurina toimineesta Oma Tuomo Leanderista, Oulun läänissä maaherrana olleesta Robert Wilhelm Lagerborgista, saksalais-puolalaisen taikurin nuoresta rouvasta Bertha Wilhelmiine Frickelistä ja tunnetusta kirkkomaalarista Mikael Toppeliuksesta.

Kierroksella selvisi myös, kuka oli Oulun ensimmäinen taksikuski, ja millaisilla nopeuksilla autoa tuli kuljettaa eri tilanteissa. Monesti kuulijoita hymyilytti, niin erilaista kaikki on ollut aikana jolloin nämä henkilöt ovat Oulussa eläneet. Tosin monessa tarinassa vilisi myös tuttuja paikkoja: Merikoski, Åströmin nahkatehdas, Lasaretinsaari.

Toista kertaa mukana kierroksella oli 9-vuotias Adele Karvosenoja. Edellisviikolla käyty kierros oli hyvin mielessä, ja Adele toimikin Marjutin apuoppaana muutamilla haudoilla.

Adele kertoi olevansa kiinnostunut historiasta, ja kuuntelevansa mielellään tarinoita henkilöistä, joista ei ole ennen tiennyt mitään. Myös eri ammatit kiinnostavat Adelea.

Erikoiselta nykylapsen korvaan tuntuu esimerkiksi se, että merille on lähdetty jo 15-vuotiaana, monesti kertomatta vanhemmille mitään. Reissut ovat olleet pitkiä, ja kotimaahan on palattu 2–5 vuoden kuluttua. Ja joskus maailmassa 9-vuotias on tienannut itse elantonsa.

Adelesta mielenkiintoisin hauta oli saksalais-puolalaisen taikurin nuoren vaimon hauta ja siinä ollut muistomerkki: puinen kuva kauniista, pitkähiuksisesta naisesta, joka nojaa peiliin. Nainen kuoli lapsivuoteella kolmannen lapsen synnyttyä, ja hänet haudattiin Ouluun, koska mies oli juuri esiintymismatkalla Oulussa perhe mukanaan.

Hautausmaakierros oli osa Pro morte -tapahtumaa, ja se oli suunnattu lapsille ja lapsiperheille. Kierros soveltui erinomaisesti kaikenikäisille, ja se antoi mielenkiintoista tietoa ihmisistä, joiden nimen on ehkä kuullut, mutta ei ole tiennyt heidän historiastaan sen enempää.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää