Näin hautausmaksujen hinnat nousevat Oulussa

Hautaamisiin tuli uusi hintalappu vuoden vaihteessa. 15-20 prosentin korotukset johtuvat valtionrahoituksen leikkauksista.

Oulun seurakuntien perimät hautaustoimen maksut nousevat 1. tammikuuta 2025.

Hautauspalvelumaksujen osalta korotus on 15 prosenttia. Hautauspalveluja ovat muun muassa hautausmaiden kunnossapito, hautajaisjärjestelyt siunauskappeleissa sekä vainajien tuhkaukset krematoriossa.

Korotukset johtuvat eduskunnan tekemistä leikkauksista valtionrahoitukseen, jota kirkko saa yhteiskunnallisten tehtävien hoitamiseen. Kaikkein vahvimmin leikkaus vaikuttaa seurakuntien lakisääteisistä tehtävistä isoimpaan kuluerään eli hautaustoimeen.

Valtionrahoitusta leikattiin 19,7 miljoonaa euroa. Oulun seurakuntayhtymälle se tarkoittaa 1,3 miljoonaa euroa vähemmän lakisääteisten tehtävien hoitoon.

– Hautaustoimi on laissa kirkolle määrätty tehtävä. Jos valtionavustus ei riitä, on joko nostettava asiakasmaksuja tai heikennettävä palvelua. Arvioittemme perusteella hautaamispalveluissa ei ole mahdollista tehdä radikaaleja henkilöstöleikkauksia. Siksi joudumme nostamaan palvelumaksuja, toteaa Oulun seurakuntien yhtymäjohtaja Aarne Kiviniemi.

Hautaustoimen kustannuksista valtio on rahoittanut tähän saakka noin 80 prosenttia. Leikkausten jälkeen valtionrahoitus on enää 50 prosenttia.

Yllä olevassa taulukossa ovat 1.1.2025 voimaan tulevat hinnat. Paikkakuntalaisille hautausmaksut ovat aina halvempia. Suluissa olevat näkyvät hinnat ennen korotusta.

Kirkollisverotulon käytöstä säädetään laissa

Hautaustoimen maksuihin ei voi käyttää kirkollisverotuloja, koska lain mukaan kirkollisveroja ei saa käyttää yhteiskunnallisiin tehtäviin.

– Kirkon jäsenyys tuo mukanaan paljon etuja, mutta hautaustoimen osalta lainsäädäntö ohjaa siihen, että kaikki palvelut tulee tarjota yhdenvertaisesti riippumatta siitä, kuuluuko ihminen kirkkoon vai ei.

– Se on päättäjien taholta nähty yhteiskunnan tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyväksi asiaksi. Tämän lainkohdan tarkoituksenmukaisuutta tullaan varmasti arvioimaan, Kiviniemi taustoittaa.

Hän muistuttaa, että seurakuntien perimät maksut ovat useimmiten varsin pieni osa hautaamiseen ja hautajaisiin liittyvistä kuluista.

– Iso osa kuluista ei itse asiassa tule seurakunnalle vaan maksaa pitää myös esimerkiksi hautaustoimistoille tai pitopalveluille. Samaten perunkirjoitukseen ja pesänjakoon voi liittyä merkittäviä kuluja, jotka ovat erillään seurakunnan perimistä maksuista.

Kirkollisverotuloja käytetään toimintaan sekä avustustyöhön

Monia seurakuntalaisia mietityttää, miksi heidän maksamillaan kirkollisverovaroilla ei kateta hautaustoimen kuluja.

Se on kuitenkin lähtökohtaisesti laissa kielletty.

– Verotuloja tulee käyttää seurakuntien varsinaiseen toimintaan, esimerkiksi hengelliseen työhön, kirkollisiin toimituksiin, lapsi- ja nuorisotoimintaan sekä auttamistyöhön.

– Hautaamiseen liittyy kolme eri kokonaisuutta. Uskonnollisen tehtävän eli hautaan siunaamisen kulut voidaan kattaa kirkollisverotuloilla; tämän vuoksi esimerkiksi siunauskappelista ei peritä vuokrakuluja.

– Hautaamisen kulut kuten haudankaivu katetaan valtionavustuksella ja asiakasmaksuilla. Krematoriotoiminnan eli tuhkauksen kulut tulee kattaa kokonaan palvelumaksuilla, niihin ei saa käyttää valtionavustusta eikä kirkollisveroja.

– Valtion avustuksella ja palvelumaksuilla rahoitetaan Oulun hautausmaille haudattavien hautauspalvelut, joihin ei liity uskonnollista puolta. Vaikka valtion avustus ei riitä, laki estää tällä hetkellä tuon vajeen kattamisen kirkollisverotuloilla. Ainoa lainmukainen malli on nostaa palvelumaksuja.

– Hautauspalvelut tulee tarjota yhdenvertaisesti kaikille ihmisille riippumatta siitä, ovatko he seurakunnan jäseniä vai eivät.

– Kirkossa arvioidaan parhaillaan sitä, miten hautaustoimilakia olisi parasta muuttaa, jotta kirkollisverotuloja voitaisiin kohdentaa seurakuntien jäsenten hautauspalveluiden maksuihin.

Myös hautapaikoista perittävät maksut päivittyivät

Oulun seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto vahvisti uudet hautapaikkamaksut viime vuoden lopussa. Korotus on keskimäärin 20 prosenttia.

50 vuoden hallinta-ajalla olevan hautapaikan maksu nousee 83 euroa, hautapaikka 25 vuoden hallinta-ajalla nousee 42 euroa. Uurnahautapaikka 50 vuoden hallinta-ajalla on nyt 30 euroa kalliimpi.

Veteraanien ja sotaleskien hautapaikat ovat jatkossakin ilmaisia.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää