Helluntai on kristillisen kirkon syntymäpäivä

Helluntaita vietetään Pyhän Hengen vuodattamisen muistoksi.

Kirkkotekstiilien kuva-aiheina ovat usein liekki ja kyyhkynen. Kristillisessä perinteessä ne symboloivat Pyhää Henkeä.

Helluntaita vietetään Pyhän Hengen vuodattamisen muistoksi. Helluntaita kutsutaan myös kirkon syntymäpäiväksi.

Helluntain viettoon ei nykyään liity erityisiä tapoja, mutta se on kristikunnan kolmanneksi suurin juhla pääsiäisen ja joulun jälkeen.

Helluntain ajankohta on 50 päivää pääsiäisen ja 10 päivää helatorstain jälkeen. Tänä vuonna sitä vietetään 19. toukokuuta.

Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet

Raamatun mukaan kymmenen päivää Jeesuksen taivaaseen astumisen jälkeen Jerusalemissa vietettiin juutalaisten helluntaita, sadonkorjuujuhlaa, ja kaupunkiin oli kokoontunut paljon väkeä. Silloin Pyhä Henki laskeutui apostolien päälle (Apostolien teot 2:1–13).

Ennen taivaaseen astumistaan Jeesus oli sanonut opetuslapsilleen, että heidän ylleen vuodatettaisiin voima korkeudesta. Opetuslapset ajattelivat Jeesuksen lupauksen toteutuneen ja alkoivat kertoa Jeesuksen ylösnousemuksesta.

Pyhän Hengen vuodattamisen jälkeen Pietari piti Jerusalemin temppelin ulkopuolella puheen ja hänen ympärilleen kerääntyi paljon ihmisiä.

Puheen päätyttyä 3000 ihmistä halusi, että opetuslapset kastaisivat heidät Kristuksen seuraajiksi. Näin ensimmäinen seurakunta sai ensimmäiset jäsenensä.

Kirkkovuoden niin sanottu pääsiäisjakso päättyy helluntaihin; helluntai aloittaa niin sanotun helluntaijakson. Kaikki sunnuntait kirkkovuoden loppuun asti saavat nimensä sen mukaan, kuinka kaukana ne ovat helluntaista.

Raamatuntekstit kertovat Pyhän Hengen toiminnasta

 Helluntaijakson aikana pyhien aiheet kertovat siitä, miten monin eri tavoin Pyhä Henki toimii kirkossa.

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää