Hengellisessä kesäjuhlassa torjutaan yksin jäämistä

Herättäjäjuhlat tavoittelee ihmisiä ennakkoluulottomilla ideoilla. Ohjelmassa huomioidaan muun muassa juhlille yksin tulleet.

Juhlakentällä pidetyt seurat ovat Herättäjäjuhlien selkäranka, mutta tapahtuman oheisohjelma on joka vuosi järjestäjäpaikkakunnan näköinen.

Joensuussa 1.–3. heinäkuuta herättäjäjuhlien runsaalla oheisohjelmalla mennään reippaasti kansan pariin, kuvailee juhlien pääsihteeri, Kontiolahden kappalainen Kati Nissi.

Uudet ideat toteutuksessa

Kun juhlien sisältöä mietittiin, periaatteena Joensuussa oli, että jokaisen täytyisi voida tuntea kuuluvansa herättäjäjuhlaväen joukkoon.

Ihmisten tavoittamiseksi tapahtuma levittäytyy muun muassa paikalliseen pubiin ja kaupungin sydämessä sijaitsevassa Ilosaaressa järjestetään iltatapahtumana musiikillinen piknik.

Nissin mukaan uutta herättäjäjuhlien pitkässä historiassa on Nykäise hihasta -palvelu. Tapahtuma-alueella liikkuu vapaaehtoisia, joita voi pysäyttää, jos kaipaa juttutuokiota toisen juhlavieraan kanssa.

Viikonloppuun mahtuu myös oma tapaaminen ensi kertaa juhliin tulleille sekä heille, jotka saapuvat paikalle yksin.

Juhlilla on käytössä lisäksi yksinäisyyden vastaiseen työhön kehitetty Kaverisovellus, Nissi selvittää. Kumppania herättäjäjuhlille voi hakea sovelluksen kautta jo ennen päivien alkamista.

Sateenkaariseurat ohjelmassa ensi kertaa

Sateenkaari-ihmiset on jo vuosien ajan toivotettu tervetulleiksi herättäjäjuhlille, mutta Joensuussa pidetään ensimmäistä kertaa sateenkaariseurat.

Kansan pariin menee myös vaeltava messu, joka ideoitiin Joensuussa koronapandemian aikana. Messumatkan pituus kirkon ympäristössä on noin 1,5 kilometriä.

Juhlien ohjelmaan kuuluu myös ilmastonmuutos-aiheinen seminaari. Siinä on mukana muun muassa maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

Joensuun pesäpallostadionilla vietettävän juhlan tunnus on Lohduksi toisillemme.

– Tunnus sanoittaa mielestäni upeasti sitä, mitä korona-aika on opettanut ihmisyydestä. Teema keksittiin pandemian keskellä ja Venäjän hyökkäyssota teki aiheesta entistä ajankohtaisemman, Kati Nissi toteaa.

Julkisuuden henkilöistä seurapuhujiksi ovat lupautuneet muun muassa kansanedustaja Anu Vehviläinen, oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano sekä europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Herättäjäjuhlaviikon torstaina ja perjantaina on mahdollista nähdä Joensuun kirkossa näyttämöllisesti dramatisoituna Joonas Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää